Beneficiile consumului de clementine. Efectele acestui fruct citric asupra sănătății

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 13 ianuarie 2024, 06:09

Clementinele fac parte din categoria fructelor citrice. Acestea au dimensiuni mici și asigură un conținut nutritiv bogat. Pot fi ușor și rapid incluse în alimentație. Citește despre beneficiile consumului de clementine.

Reclamă

Profilul nutritiv al clementinelor oferă: potasiu, proteine, tiamină (vitamina B1), folat (vitamina B9), vitamina B6, grăsimi, magneziu, calciu, fosfor, cupru și zaharuri. În plus, acestea asigură un conținut scăzut de calorii, ceea ce te poate ajuta să menții o greutate optimă.

Beneficiile consumului de clementine

Clementinele pot fi ușor depozitate și transportate. Mai mult, acestea pot fi adăugate ca ingredient într-o serie de rețete culinare: prăjituri, checuri, salate, gemuri, salam de biscuiți, fursecuri, clătite și smoothie-uri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În același timp, consumul excesiv și frecvent poate avea unele efecte adverse. Acidul citric prezent în clementine poate eroda smalțul dinților, ceea ce poate crește riscul de apariție a cariilor. În unele cazuri, poate provoca alergii.

Au proprietăți antioxidante

Clementinele au proprietăți antioxidante, potrivit Dr. Axe. Acestea pot lupta împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi în organism. Printre antioxidanții prezenți în compoziția acestora se regăsesc: hesperidină, narirutin, didimină și diosmină. Antioxidanții ar putea ajuta la prevenirea tulburărilor autoimune și a afecțiunilor cronice precum: boli de inimă, cancer și diabet.

Reclamă

Pot preveni pietrele la rinichi

Beneficiile consumului de clementine includ susținerea sănătății rinichilor. Pietrele la rinichi reprezintă o afecțiune cauzată de acumularea de depozite minerale dure în rinichi sau în tractul urinar. Există mai multe tipuri de pietre la rinichi, care pot avea diferite cauze. Unele dintre acestea pot fi determinate de un nivel redus de citrat urinar.

Pot întări funcția imunitară

Clementinele reprezintă o sursă importantă de vitamina C, un nutrient esențial pentru susținerea sistemului imunitar. Obținerea unui aport suficient de vitamine solubile în apă ar putea ameliora afecțiunilor respiratorii, cum ar fi răceala obișnuită.

Mai mult, se recomandă să consumi clementine când ești răcit. Alături de vitamina C, au un conținut ridicat de apă și compuși vegetali, care îți pot întări imunitatea.

Reclamă

Pot combate dezvoltarea celulelor canceroase

Printre beneficiile consumului de clementine se regăsește oprirea dezvoltării și răspândirii celulelor canceroase. Un aport mai mare de citrice se asociază cu un risc mai redus de a dezvolta: cancer de stomac, cancer de sân, cancer de esofag și cancer de pancreas.

Pot sprijini sănătatea digestivă

Concentrațiile ridicate de fibre pot sprijini sănătatea digestivă. Acestea pot crește frecvența scaunului în cazul persoanelor care suferă de constipație. De asemenea, pot trata mai multe afecțiuni digestive, inclusiv: diverticuloză, hemoroizi, reflux gastric și ulcere stomacale.

Pot îmbunătăți sănătatea inimii

Un aport crescut de citrice poate scădea șansele de a dezvolta afecțiuni cardiace, conform Very Well Fit. Clementinele sunt bogate în vitamina C. Vitamina C poate avea un impact pozitiv asupra: profilului lipidic, tensiunii arteriale și funcției endoteliale.

Te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus

Beneficiile consumului de clementine includ un conținut bogat în fibre alimentare. Deoarece se digeră lent, acestea pot stabiliza nivelul de zahăr din sânge și pot oferi senzație de sațietate pe parcursul zilei. Astfel, te pot ajuta să gestionezi o greutate optimă.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Reclamă
PARTENERI
icon