Ovăzul crește în popularitate în rândul persoanelor care practică cu regularitate un sport. De obicei, se servește la micul dejun, iar conținutul său nutritiv stârnește frecvent dispute între experți. Citește cât de bogat în nutrienți este ovăzul.
Sunt sportivi care consumă ovăz pentru a avea mai multă energie atunci când își doresc să atingă o performanță fizică. Acesta poate fi ușor inclus în numeroase rețete culinare: terci, pâine din fulgi de ovăz, clătite, omletă, chifteluțe vegetale, rondele din fulgi de ovăz, tarte, brioșe, mere umplete cu fulgi de ovăz, biscuiți, fursecuri sau prăjituri.
Cât de bogat în nutrienți este ovăzul
Ovăzul poate fi adăugat într-o alimentație diversificată. Fibrele solubile din acesta se leagă de colesterol și îl elimină din organism, în timp ce fibra insolubilă susține digestia. În plus, conține antioxidanți specifici. Spre deosebire de restul cerealelor, oferă un conținut bogat în proteine și grăsimi sănătoase, ceea ce asigură senzație de sațietate o bună parte din zi.
Are un profil nutritiv bogat în nutrienți, precum: magneziu, fosfor, zinc, fier, vitamina B9 (folat), cupru, vitamina B1 (tiamină) și vitamina B5 (acid pantotenic). Acesta te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus și să menții o greutate optimă, potrivit Medical News Today.
Dacă te întrebi cât de bogat în nutrienți este ovăzul, gândește-te că are în compoziție avenină, o proteină care poate crește moleculele inflamatorii numite citokine. Avenina este uneori comparată cu glutenul deoarece atunci când interacționează cu organismul, poate declanșa inflamație.
Ovăzul are un număr mai mic de epitope, declanșatorii bolii celiace. Aceștia se regăsesc în forme mai puțin toxice și în cantități mai mici. De aceea se poate consuma într-o dietă fără gluten.
În cazul persoanelor cu boală celiacă, se recomandă să consume ovăz pur și să-l evite pe cel contaminat. Este indicat să nu fie procesat într-o instalație care prelucrează și alte cereale cum sunt cele cu gluten.
De asemenea, oferă compuși fenolici și fitoestrogeni cu efecte antiinflamatoare și antioxidante. Aceștia pot contribui la protejarea celulelor împotriva inflamației cronice și a stresului oxidativ.
Dacă vrei să știi cât de bogat în nutrienți este ovăzul, ia în calcul că lectinele și fitații săi poartă denumirea de antinutrienți. Aceștia împiedică absorbția în organism a altor substanțe nutritive și pot cauza probleme persoanelor cu anumite sensibilități, dacă le consumă în cantități mari. În același timp, pot avea beneficii pentru sănătate, precum proprietățile anticancerigene.
Cum poți îmbunătăți absorbția nutrienților din ovăz
În general, dietele bogate în alimente de origine vegetală au efecte benefice. Pentru persoanele cu afecțiuni intestinale sau cu sensibilități particulare pot fi mai bune dietele cu un conținut redus de lectină.
Procesarea și prepararea ovăzului pot afecta felul în care corpul în absoarbe, conform The Sydney Morning Herald. Dacă îl lași să se înmoaie într-un lichid pe parcursul nopții sau îl gătești, conținutul de fitați și lectine se reduce în mod seminificativ, în timp ce existența nutrienților se prelungește.
Când te întrebi cât de bogat în nutrienți este ovăzul, află că formele procesate la un nivel minim, cum ar fi ovăzul tăiat cu bob integral și crăpat sau ovăzul rulat pregătit la abur și presat, rețin mai mulți nutrienți și se absorb mai lent în organism. Astfel, nu cresc nivelul de zahăr din sânge la fel de mult ca ovăzul instant. Mai mult, scad șansele de a li se introduce aditivi.
De asemenea, pentru a te feri de consumul excesiv de aditivi, este important să iei în considerare ingredientele folosite în laptele de ovăz. Din acest motiv, se recomandă citirea etichetelor nutriționale.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.