Unele alimente vegetale pot deveni mai sănătoase, dacă le prepari corect. Carmen Brumă, masterand nutriție UMFCD, și doctorul Mihail Pautov, au discutat despre legume care devin mai sănătoase prin gătire, în episodul 8, din sezonul 8, la MediCOOL. Află ce poți include în dietă.
Carmen Brumă a discutat despre modificările care pot apărea în cazul conținutului nutritiv al legumelor în urma gătirii și a oferit sfaturi cu privire la consumul acestora pe termen lung.
Legume care devin mai sănătoase prin gătire
Atunci când le gătești, unele legume pot deveni mai sănătoase, mai ales dacă se iau în considerare câteva aspecte. Percepția generală este că legumele crude sunt mult mai sănătoase și este parțial adevărat în ce privește consumul de vitamina C.
Vitamina C este o vitamină foarte sensibilă, care se distruge imediat atunci când se prepară termic leguma respectivă. Există și alți nutrienți care, de obicei, există în peretele celular al legumelor, care se activează tocmai prin preparare termică și sunt mai ușor disponibili. De exemplu, unele legume pot deveni mai sănătoase prin gătire.
Spanac
În această situație, primul exemplu este spanacul. Frunzele de spanac conțin printre altele oxalați, mai exact un tip de substanțe care blochează absorbția calciului și a fierului. Există un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, care arată că dacă se opărește spanacul, mai exact se lasă în apă deja fiartă câteva minute, cantitatea de oxalați, aceste substanțe care inhibă absorbția calciului și fierului, scade cu 40%.
,,Aceasta este varianta optimă în care putem să consumăm spanacul astfel încât să beneficiem de toate proprietățile lui.”
– Carmen Brumă, masterand nutriție UMFCD
Spanacul se poate pune inclusiv în salată. Dacă înainte se opărește în apă fierbinte, după care se pune în apă rece, devine și mai sănătos.
Ciuperci
Există un anumit tip de ciuperci pe care foarte multe persoane le consumă crude. Dacă le gătești în puțină apă clotită și le sotezi cu puțin unt, au cantitate mai mare de potasiu, magneziu, zinc și niacină, mai exact de vitamina B3.
Morcov
Morcovii se regăsesc printre aceste legume care devin mai sănătoase prin gătire. Morcovul este foarte benefic atât crud, cât și gătit. În general, devine puțin mai bun gătit pentru că include betacaroten, un antioxidant, care poate preveni inclusiv apariția bolilor cardiovasculare.
Atunci când îl gătești, morcovul are cu 14% mai mult betacaroten. Este necesar să fie gătit atât cât să se poată înfige puțin furculița în compoziția sa. Se poate căli, se poate fierbe până dă în clocot și se poate sota cu puțină grăsime. Dacă la acesta se adaugă grăsime, substanțele antioxidante, inclusiv betacarotenul, se absorb mai ușor.
Roșii
Roșiile sunt mai bune atunci când le gătești. Acestea conțin licopen, un pigment, care le oferă culoarea roșie puternic antioxidantă și care previne bolile cardiovasculare. Prin gătire, există studii, care arată că atunci când roșiile sunt gătite, timp de aproximativ 30 de minute, la 100°C, cantitatea de licopen din roșie crește cu 35%.
De exemplu, bulionul oferă o sursă foarte bună de licopen. Dacă mănânci un preparat precum un mic sau o friptură mai nesănătoasă prăjită și îi adaugi puțin sos de roșii, poți reuși să neutralizezi o parte din efectele negative.
,,Dincolo de asta, putem să și tăiem roșia pe din două s-o punem pe grătar, s-o punem într-o tigaie, o lăsăm la foc încet 5 minute și roșia devine mai bogată în antioxidanți. Se activează prin această expunere la căldură. Plus, se poate pune un pic de ulei de măsline sau o altă sursă de grăsime sănătoasă ca să se absoarbă mult mai bine acești antioxidanți și să avem o masă gustoasă și sănătoasă. Să nu uităm că apa nu poate lipsi dintr-un stil de viață, corect sănătos și echilibrat.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.