Antena

Ce este intoleranța la gluten. Cum se manifestă

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 1 noiembrie 2023, 07:41

Intoleranța la gluten se regăsește printre cele mai întâlnite tipuri de intoleranță. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și doctorul Mihail Pautov au vorbit despre simptomele acestei afecțiuni și schimbările alimentare necesare pentru a o controla, în a zecea ediție din sezonul cinci MediCOOL. Citește ce este intoleranța la gluten.

Reclamă

Mihail Pautov a explicat cum se manifestă intoleranța la gluten, cum acționează asupra intestinelor și ce efecte provoacă în organism. Carmen Brumă a prezentat câteva variante de pseudo-cereale și a descris cum arată o dietă fără gluten.

Ce este intoleranța la gluten

Intoleranța la gluten este una dintre cele mai cunoscute intoleranțe. În România, sunt foarte multe persoane intolerante la gluten. Conform Asociației Române Pentru Intoleranță la Gluten, între 250000 și 1 milion de români suferă de o formă de intoleranță.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Multe persoane cred că au intoleranță la gluten. Este important să stabilești dacă ai această intoleranță pentru a găsi soluții.

Intestinul uman are o suprafață circulară, cu vili, care ies în exterior. Aceștia au un rol important deoarece dacă suprafața ar fi plată, nivelul de absorbție ar fi foarte mic. Prin vili se absorb multe substanțe. În momentul în care aici ajunge gluten, dacă ești intolerant la acesta, organismul atacă glutenul, în timp ce-și atacă proprii vili.

Reclamă

Dacă te întrebi ce este intoleranța la gluten, gândește-te că atunci când suferi de această afecțiune, imunitatea începe să distrugă vilii. Astfel, aceștia nu-ți mai protejează intestinele și rămâi cu o suprafață plată.

,,Suprafața unui intestin este de mărimea a 2 stadioane de fotbal. În momentul în care ai intoleranță la gluten și vilii se distrug, suprafața devine plată și este de dimensiunea aproximativă a echivalentului unui teren de tenis.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Multe substanțe, care în mod normal, nu trebuie să treacă prin pereții intestinului, reușesc să treacă de aceștia dacă suferi de intoleranță la gluten. Acest lucru se numește lichigat sau sindrom de intestin permeabil. Intoleranța la gluten are simptome gastro-intestinale, precum: greață, balonare, diaree, scaune cu mult mucus sau scaune sangvinolente.

Reclamă

De asemenea, când vrei să știi ce este intoleranța la gluten, ia în considerare că aceasta poate să cauzeze și la alte simptome sistemice, cum ar fi: anxietate, infertilitate la femei, depresie, lipsa puterii de a te concentra sau probleme cognitive. Există o foarte mare arie de simptome care țin de o inflamație dată de un intestin care lasă să treacă orice tip de substanțe.

Cum poți urma o dietă fără gluten

Glutenul este o proteină care se regăsește în cereale de bază, precum: grâu, secară, orz sau ovăz. Glutenul oferă alimentului elasticitate și o consistență moale. Datorită capacității sale de a asigura o consistență moale, se folosește în: industria alimentară ca aditiv, industria farmaceutică și industria cosmetică. De exemplu, pâinea fără gluten nu mai are această consistență moale.

Se recomandă să citești cu atenție etichetele pentru că se poate să găsești gluten în: condimente, bulion, semipreparate din carne, brânzeturi cu arome sau înghețată. De asemenea, este important să citești eticheta chiar dacă scrie gluten free pe aceasta.

,,În primul rând, dacă ești intolerant la gluten, trebuie să ai o alimentație foarte simplă, bazată pe alimente pe care o stră-stră-bunică de la țară le-ar recunoaște, de exemplu brânza sau carnea sub formă de friptură. Trebuie să introduci câteva cereale care nu au gluten. Se numesc pseudo-cereale.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

După ce afli ce este intoleranța la gluten, gândește-te că din punctul de vedere botanic, pseudo-cerealele nu aparțin aceleiași familii cu cerealele. De fapt, sunt semințe, care acționează la fel, iar oamenii le folosesc drept cereale.

Mei

Meiul se folosește din timpuri străvechi. Acesta reprezintă o cereală care asigură foarte multe enzime digestive. Este foarte bună pentru a fi introdusă în alimentația copiilor. Iar, în antichitate, dacii preparau din mei mămăligă sau păsat.

Amarant

Amaratul este o cereală, care a fost folosită de azteci. Acesta are o aromă foarte plăcută. Dacă vrei să-l gătești, trebuie să-l ții în apă, până ce se înmoaie. Se găsește la orice magazine naturist sau în supermarket. După ce îl lași să se înmoaie, îl fierbi exact cum fierbi orezul: o parte amarant și 3 părți apă.

Quinoa

Odată ce afli ce este intoleranța la gluten, poți consuma quinoa. Quinoa seamănă cu piperul și se găsește în mai multe soiuri: albă, roșie și neagră. Are proteine complete, mai exact conține toți cei nouă aminoacizi esențiali. De aceea se recomandă să fie introdusă în alimentația veganilor.

Porumb

Porumbul reprezintă o cereală integrală fără gluten. Are un indice glicemic moderat, este bogat în proteine și conține concentrații scăzute de grăsimi. Majoritatea grăsimilor sale sunt mononesaturate și polinesaturate. 

Hrișcă

Hrișca se prepară la fel cum se prepară grâul. Poți s-o macini pentru a obține făină sau poți s-o folosești ca garnitură. Are o concentrație foarte bună de: vitamina B, calciu și magneziu, substanțe nutritive benefice pentru sănătate.

,,În concluzie, alegem alimente simple, combinații simple, citim cu atenție etichetele. Singurul produs care sigur nu are gluten e apa.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

,,Reținem că mâncarea gluten free este dedicată oamenilor care au intoleranță la gluten.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Terapia cu bere: în ce constă și la ce se folosește
Terapia cu bere: în ce constă și la ce se folosește
Terapia cu bere: în ce constă și la ce se folosește
Reclamă
PARTENERI
icon