De ce orezul brun nu este mai sănătos decât orezul alb. Care sunt asemănările, potrivit specialiștilor

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 27 octombrie 2023, 07:03

Deseori, multe persoane recomandă să alegi orezul brun în locul orezului alb deoarece consideră că este mai benefic pentru sănătate. Însă, nu prezintă diferențe atât de semnificative. Citește de ce orezul brun nu este mai sănătos decât orezul alb.

Reclamă

Orezul brun este o cereală integrală, în timp ce orezului alb i-au fost îndepărtate o parte din componente. Orezul brun are tărâțele și germenii, care îi lipsesc orezului alb deoarece a fost rafinat pentru a le elimina.

De ce orezul brun nu este mai sănătos decât orezul alb

Orezul brun are un strat exterior dur, de tărâțe. Din acest motiv, durează mai mult să-l gătești și oferă o textură diferită. Nutrienții săi se rețin mai ușor pentru că se găsesc în tărâțe și germeni. Există semnificativ mai puțini nutrienți în orezul alb.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Datorită tărâțelor sale intacte, poate oferi puțin mai multe vitamine și minerale. Totodată, orezul brun se digeră mai lent decât orezul alb și poate asigura un impact pozitiv asupra stabilității nivelurilor de zahăr din sânge.

De asemenea, poți înlocui făina de orez cu quinoa. Dacă suferi de intoleranță la gluten sau boală celiacă poți consuma această pseudo-cereală datorită valorilor sale nutriționale ridicate.

Reclamă

Afectarea absorbției de nutrienți

Orezul brun conține mai mult: fier, seleniu, magneziu și zinc. Totodată, orezul brun are concentrații mult mai ridicate de acid fitic, în comparație cu orezul alb. Acidul fitic este o moleculă de carbohidrat care poate avea proprietăți antioxidante, dar se leagă de minerale precum zincul și fierul. Din acest motiv, împiedică o bună parte din absorbția substanțelor nutritive în organism.

Nivelul de zahăr din sânge

Dacă vrei să știi de ce orezul brun nu este mai sănătos decât orezul alb, gândește-te că orezul brun se digeră mai lent și nu cauzează creșteri bruște ale zahărului din sânge, potrivit StudyFinds. Orezul alb se digeră mai repede și îl poate crește. Totuși, dacă îl combini cu legume și alimente bogate în proteine, poți obține rezultate mult mai bune. Când amesteci carbohidrați rafinați cu: proteine, grăsimi sănătoase și fibre, zahărul din sânge răspunde mult mai bine decât dacă ai consuma numai carbohidrați.

Fibre

Orezul brun conține foarte puțin fibre, în timp ce orezul alb nu conține deloc. Acest lucru înseamnă că orezul brun nu oferă o diferență semnificativă în aportul de fibre. În același timp, indiferent de tipul de orez, acesta nu poate devine o sursă la fel de bună de fibre cum sunt legumele și fructele. De aceea, este important să le consumi zilnic.

Reclamă

Efecte asemănătoare în dietele pentru slăbit

Niciunul dintre cele două tipuri de orez nu oferă rezultate mai bune în cazul unei diete pentru slăbit. Ambele îți influențează greutatea în același mod, conform Legion Athletics. Dacă îți dorești să scapi de kilogramele în plus, este important să-ți planifici mesele.

Arsenic

Când te întrebi de ce orezul brun nu este mai sănătos decât orezul alb, ia în calcul că, în general, arsenicul, un metal greu, se găsește în cantități mult mai mari în orezul brun. Nu reprezintă un motiv semnificativ de îngrijorare dacă nu urmezi o dietă ce are la bază un consum frecvent. Însă, este important să iei în considerare acest aspect. Există arsenic și alte metale grele în apă și alți factori de mediu, așa că este se recomandă să încerci să reduci expunerea prin alimente.

Puțini nutrienți în plus

Orezul brun conține concentrații foarte scăzute de nutrienți, precum: niacină (vitamina B3), acid folic (vitamina B9), colină și vitamina K. Însă, în afară de aceste substanțe nutritive, nu există o diferență mare de conținut între cele două tipuri de orez.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente care ameliorează crampele musculare. Impactul pozitiv asupra acestor simptome
Alimente care ameliorează crampele musculare. Impactul pozitiv asupra acestor simptome
Alimente care ameliorează crampele musculare. Impactul pozitiv asupra acestor simptome
Ceaiurile cu cea mai multă cofeină. Ce modificări pot produce în organism
Ceaiurile cu cea mai multă cofeină. Ce modificări pot produce în organism
Ceaiurile cu cea mai multă cofeină. Ce modificări pot produce în organism
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Reclamă
PARTENERI
icon