Antena

Zahărul brun vs. zahărul alb: care sunt diferențele

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 7 noiembrie 2023, 07:57

Zahărul este prezent în majoritatea dulciurilor și a produselor de pe piață. Din cauza efectelor dăunătoare asupra sănătății pe care îl poate avea consumul pe termen lung, multe persoane consideră că zahărul brun poate fi mai sănătos decât zahărul alb. Zahărul brun vs. zahărul alb: care sunt diferențele.

Reclamă

Aportul ridicat de zahăr poate predispune organismul la numeroase afecțiuni, inclusiv: hipertensiune arterială, obezitate și probleme cardiace. Indiferent dacă are o culoare albă sau brună, consumul excesiv poate pune sănătatea în pericol.

Zahărul brun vs. zahărul alb

Procesul de fabricare a zahărului alb și a zahărului brun implică mai multe etape. În primul rând, trestia de zahăr sau sfecla de zahăr se recoltează și se curăță. Apoi se extrage sucul și se purifică prin filtrare și încălzire. Sucul se limpezește și se concentrează prin evaporare. Cristalizarea este indusă prin includerea cristalelor de zahăr în sucul concentrat sau prin folosirea forței centrifuge.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Amestecul de cristale de zahăr și melasă rezultat se separă prin centrifugare în centrifuge. Pentru zahărul alb, melasa se îndepărtează complet, în timp ce pentru zahărul brun se păstrează o parte din aceasta, ceea ce-i oferă o aromă și o culoare distincte. Cristalele de zahăr sunt uscate, răcite și ambalate pentru distribuție.

În același timp, ambele pot fi înlocuite cu zahărul din mesteacăn. Acesta poartă denumirea științifică de xilitol și reprezintă o alternativă mai sănătoasă pentru persoanele cu prediabet sau diabet zaharat.

Reclamă

Conținut caloric și valori nutritive asemănătoare

Zahărul brun vs. zahărul alb: au un conținut caloric similar. Cu toate acestea, zahărul brun are puțin mai multe calorii din cauza umidității. Conținutul exact de calorii poate varia în funcție de marcă și tipul de zahăr, dar diferența dintre zahărul brun și cel alb în ceea ce privește caloriile, în general, nu este semnificativă.

Atât zahărul alb, cât și cel brun au profiluri de aromă foarte diferite. Zahărul alb are un gust mai dulce decât zahărul brun, potrivit Sugar Nutrition Resource Centre.

Ambele tipuri de zahăr au profiluri nutriționale similare. Acestea constau preponderent în carbohidrați sub formă de zaharoză. Conțin puțini nutrienți esențiali și nu oferă cantități semnificative de: vitamine, minerale sau fibre. Reprezintă surse de calorii goale, ceea ce înseamnă că asigură calorii fără a oferi beneficii nutriționale importante.

Reclamă

Totuși, zahărul brun conține concentrații puțin mai mari de minerale precum: calciu, fier și potasiu. Aceste calități se datorează în principal prezenței melasei.

Zahărul brun

Zahărul brun vs. zahărul alb: primul poate asigura o sursă importantă de energie și are puțin mai multe minerale. Acesta poate ameliora durerile menstruale și poate fi folosit ca exfoliant pentru piele.

Totodată, zahărul brun poate ridica unele riscuri. Poate cauza: ritm cardiac neregulat, creșteri ale nivelurilor de zahăr din sânge, deficiențe nutritive și inflamație. În plus, poate crește riscul de a dezvolta osteoporoză.

Zahărul alb

Zahărul brun vs. zahărul alb: cel din urmă poate oferi beneficii pentru sănătate. Zahărul alb poate oferi o sursă semnificativă de energie, poate sprijini funcționarea creierului, poate contribui la vindecarea rănilor și poate îmbunătăți starea de spirit.

În același timp, zahărul alb poate avea unele efecte adverse, conform HealthifyMe. Poate crește riscul de a dezvolta: afecțiuni ale inimii, dezechilibre hormonale, afecțiuni dentare și tulburări de somn. De asemenea, poate favoriza apariția obezității din cauza conținutului caloric foarte ridicat.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
articol cu video
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Reclamă
PARTENERI
icon