Fibrele au beneficii pentru sănătate recunoscute la scară largă. Însă un aport mult prea mare îți poate provoca simptome neplăcute. Află care sunt efectele consumului excesiv de fibre și ce impact pot avea asupra sănătății.
Fibrele din alimentele vegetale nu pot fi absorbite sau digerate în totalitate de organism. Prin urmare, pot susține digestia alimentelor. Totuși, supraconsumul de fibre poate cauza: crampe, balonare sau constipație. De aceea, este important să-ți stabilești cu atenție aportul necesar zilnic.
Efectele consumului excesiv de fibre
Fibrele pot fi solubile sau insolubile. Atunci când se combină cu lichidele, fibrele solubile formează o substanță asemănătoare cu un gel. Aceasta poate reduce nivelurile colesterolului LDL (lipoproteine cu densitate scăzută), cunoscut drept colesterolul rău.
Fibrele solubile se leagă de colesterol și ajută la transportarea acestuia prin organism. Printre sursele bune de fibre solubile se numără: ovăzul, fructele de pădure, bananele, merele și avocado.
În timp ce fibrele solubile atrag lichidele, fibrele insolubile nu au aceleași efecte. Constipația poate fi gestionată prin adăugarea de volum scaunului și prin susținerea mișcărilor tranzitului intestinal.
În plus, fibrele cresc sensibilitatea la insulină. Există multe surse de fibre insolubile, inclusiv: făină integrală, nuci, semințe și porumb, potrivit Longevity Technology.
Fibrele pot avea numeroase beneficii pentru sănătate. Mențin sănătatea inimii, controlează nivelurile colesterolului, sprijină niveluri stabile ale zahărului din sânge, îmbunătățesc digestia, susțin senzația de sațietate, previn și gestionează constipația.
Totuși, se recomandă să iei în considerare efectele consumului excesiv de fibre. Doza recomandată variază în funcție de: vârstă, sex și istoric medical.
Deficiențe minerale
Fibrele inhibă absorbția mai multor minerale esențiale, inclusiv: calciu, magneziu, zinc și fier. Drept urmare, împiedică organismul să absoarbă unele minerale din alimente.
Unele simptome pot indica o deficiență de minerale. Printre acestea se pot regăsi: dureri abdominale, constipație, balonare, bătăi neregulate ale inimii, pierderea poftei de mâncare, crampe musculare, senzație de greață, vărsături, amorțeală și furnicături în extremități.
Lipsă de calorii
Subalimentarea poate avea consecințe serioase, mai ales când devine cronică. Fibrele adaugă volum meselor, ceea ce poate oferi senzație de sațietate pe termen lung. Dacă mănânci prea multe fibre fără a lăsa loc pentru alți macronutrienți, acestea pot interfera cu capacitatea ta de a-ți atinge toate nevoile nutriționale, care includ: grăsimi, proteine și micronutrienți, conform Eating Well.
Constipație
Dacă mănânci prea multe fibre, acest obicei poate duce la constipație, fiind unul dintre efectele consumului excesiv de fibre. Este important să crești treptat aportul de fibre în timp ce rămâi hidratat pentru a preveni apariția constipației. De asemenea, asigură-te că bei suficientă apă deoarece fibrele absorb apa din intestine.
Balonare și gaze
Majoritatea oamenilor nu consumă suficiente fibre. Din dorința de a atinge aportul zilnic recomandat sau din neatenție se poate întâmpla să mănânce brusc o cantitate mare. Balonarea și gazele pot apărea când crești brusc aportul de fibre.
Se recomandă să crești treptat aportul de fibre dacă încerci să consumi mai multe. Te poate ajuta dacă adaugi câteva grame de fibre pe săptămână.
De asemenea, identifică alimentele care cauzează balonarea. Printre acestea pot fi: lintea, fasolea, grâul, băuturile carbogazoase, legumele crucifere, secara, orzul, ceapa, produsele lactate, merele, usturoiul, berea sau alcoolul zaharat.
Ocluzie intestinală
Ocluzia intestinală poate fi unul dintre efectele consumului excesiv de fibre. Prea multe fibre pot provoca un fitobezoar în tractul intestinal. Fibrele se acumulează în intestine și formează o minge care împiedică trecerea alimentelor. Din cauza eficienței digestive reduse și a elasticității scăzute a peretelui intestinal, persoanele aflate la o vârstă mai înaintată și cele care suferă de anumite boli digestive pot prezenta un risc mai mare de a-l dezvolta.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.