Alimentația te poate ajuta să ții sub control simptomele neplăcute ale gastritei. Unele alimente nu sunt tolerate de stomac și trebuie excluse din dietă, însă trebuie să avem grijă ca ea să rămână variată și echilibrată. Află cum ar trebui să arate regimul alimentar în gastrită.
Helicobacter pylori, bacteria care provoacă majoritatea cazurilor de gastrită cronică, este una dintre cele mai răspândite infecții la om. Peste jumătate din populația globală – 4,4 miliarde de oameni – este infectată cu această bacterie, potrivit unei statistici publicate în revista Gastroenterology. O parte dintre persoanele infectate cu H. pylori sunt asimptomatice, dar altele dezvoltă gastrită, iar gastrita poate evolua în ulcer peptic.
Inflamația mucoasei stomacului care apare în gastrită poate avea și alte cauze: stresul puternic, consumul de alcool, fumatul, cafeina în exces, administrarea unor medicamente precum antiinflamatoarele nesteroidiene, aspirina sau corticoizii și boli autoimune ca tiroidita Hashimoto.
Reguli pentru regimul alimentar în gastrită
Alături de tratamentul medicamentos, alimentația poate ține simptomele sub control arsurile, balonarea, greața și disconfortul gastric cauzat de inflamația mucoasei gastrice.
Gastrita afectează în general persoanele care au un stil de viață dezechilibrat, cu alimentație haotică și nesănătoasă, program neregulat de mese și vicii precum fumatul sau consumul de alcool. De aceea, regimul alimentar în gastrită nu se limitează la excluderea unor alimente care irită mucoasa gastrică. El implică schimbări importante ale stilului de viață care vor ajuta la controlul simptomelor. Iată care sunt cele mai importante dintre ele.
Adoptă un program regulat de mese
Stomacul se obișnuiește să secrete suc gastric la aceleași ore. Schimbarea orelor de masă va avea ca efect un dezechilibru gastric. De aceea, este recomandat să ne formăm pe cât posibil un program regulat de mese, la aceleași ore din zi.
Nu mânca în exces
Dacă obișnuiești să sari peste micul dejun și să recuperezi la prânz, cu o masă copioasă, riști să agravezi simptomele gastritei. Este recomandat să avem trei mese principale pe zi și două gustări, la intervale regulate.
O cantitate mare de alimente consumate la aceeași masă forțează stomacul să secrete mai mult suc gastric, iar el va accentua inflamația mucoasei gastrice.
Mestecă bine alimentele
Masticația incompletă, cauzată de graba în care mâncăm adeseori, crește efortul de digestie al stomacului. El va secreta mai mult suc gastric, cu riscul de accentuare a inflamației mucoasei.
Alimentele trebuie consumate într-o atmosferă relaxată, fără grabă, mestecând bine fiecare înghițitură. Nutriționiștii ne recomandă să mestecăm de 32 de ori fiecare aliment sau chiar de 40 de ori dacă măncăm friptură. Nu vom sta să numărm de câte ori am mestecat, dar este suficient să știm că alimentele solide ar trebui mestecate până devin lichide.
Regimul alimentar în gastrită trebuie să fie variat
Gastrita nu impune restricții alimentare drastice pe termen lung, fiindcă există riscul de malnutriție. Alimentația trebuie să fie echilibrată și variată pentru a putea asigura toate nevoile nutriționale ale organismului.
Contrar unor recomandări, legumele și fructele crude nu trebuie limitate. Doar câteva dintre ele produc inflamație gastrică și nu tuturor celor care suferă de gastrită. Toleranța trebuie verificată printr-o dietă de excludere. Fiecare dintre noi resimte disconfort gastric la consumul unor alimente și va ști pe care dintre ele trebuie să le evite pe viitor.
Ce ar trebui să excludem din alimentație
Nu există o dietă standard recomandată în gastrită, dar majoritatea persoanelor care au această problemă tolerează mai greu câteva alimente:
Laptele. El era considerat în trecut un „pansament” gastric, dar studiile mai recente arată că el nu atenuează simptomele gastritei. Imediat după ingestie, laptele are un efect calmant asupra mucoasei inflamate. Însă, ulterior, proteinele din compoziție stimulează secreția de acid clorhidric în stomac pentru a fi digerate și accentuează astfel simptomele gastritei.
Alimentele grase. Moleculele de grăsime au nevoie de o cantitate mai mare de acid gastric pentru a fi digerate și persistă mai mult în stomac, accentuând inflamația mucoasei. Grăsimile hidrogenate, în mod deosebit, sunt nocive pentru stomac.
Alimentele procesate. Mezelurile în special, dar și alte alimente, conțin nitriți, aditivi care produc o inflamație a mucoasei gastrice, având și potențial cancerigen. Aromele și coloranții artificiali au același efect iritant asupra mucoasei gastrice.
Prăjelile. Regimul alimentar în gastrită nu ar trebui să includă alimente prăjite. Uleiul sau untul folosit la gătit au același efect iritant precum alimentele grase.
Sarea și zahărul în exces. Pe cât sunt de gustoase, pe atât sunt de nocive pentru stomac. Ambele au efect iritant asupra mucoasei gastrice și nu trebuie să facă parte din regimul alimentar în gastrită.
Condimentele puternice. Regimul alimentar în gastrită contraindică anumite condimente iritante pentru stomac: ardei iute, piper, muștar sau boia iute.
Murăturile. Cele preparate în saramură au efect iritant din cauza sării, iar cele în oțet cresc aciditatea gastrică și accentuează simptomele gastritei.
Fructele și legumele acide. În gastrită, sunt de evitat roșiile și produsele pe bază de roșii (suc, sos de tomate), citricele, căpșunele și vișinele.
Regimul alimentar în gastrită nu este strict. Fiecare trebuie să-și ajusteze meniul în funcție de reacțiile pe care le observă la anumite alimente. Chiar și cele care declanșează disconfort gastric pot fi introduse treptat în meniu pentru a crește toleranța la ele.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru un tratament și o dietă personalizate.