Semne ale deficienței de vitamina B6. Cum se manifestă absența piridoxinei

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 13 octombrie 2023, 06:08

Deficiența de vitamina B6 poate cauza o varietate de simptome, pe care le poți evita dacă ai grijă să o consumi constant din alimente. Aceasta face parte din complexul de vitamine B, esențiale pentru funcționarea organismului. Află ce semne ale deficienței de vitamina B6 poți identifica.

Reclamă

Deficitul de vitamina B6 se întâlnește mai frecvent în cazul persoanelor cu boli: hepatice, renale, digestive sau autoimune. De asemenea, riscul de a o dezvolta crește în cazul: fumătorilor, persoanelor cu obezitate, persoanelor dependente de alcool și femeilor însărcinate.

Semne ale deficienței de vitamina B6

Vitamina B6, denumită și piridoxină, se găsește într-o varietate de alimente de origine animală și vegetală, potrivit Healthline. Deseori producătorii o includ în alimente fortificate, precum cerealele pentru micul dejun și batoanele nutritive.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vitamina B6 este implicată în peste 150 de reacții enzimatice. Acestea îți ajută corpul să proceseze: proteinele, grăsimile și carbohidrații pe care le consumi. În plus, se asociază cu funcțiile sistemului nervos și imunitar.

Piridoxina are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Astfel, poate avea un rol major în prevenirea afecțiunilor cronice precum bolile de inimă și cancerul.

Reclamă

Oboseală și energie scăzută

Lipsa de vitamina B6 din organism te poate face să te simți obosit și să te miști mai lent. Vitamina B6 ajută la producerea hemoglobinei. Aceasta este proteina din celulele roșii din sânge care sprijină transportul oxigenului în organism. Dacă celulele tale nu primesc suficient oxigen din cauza nivelurilor scăzute de hemoglobină, poate apărea anemia. Aceasta îți poate da senzația de oboseală și niveluri scăzute de energie.

Schimbări de dispoziție

Schimbările de dispoziție se numără printre aceste semne ale deficienței de vitamina B6. Deficiența de vitamina B6 îți poate afecta starea de spirit. Astfel, poate crește riscul de a dezvolta: depresie, anxietate, iritabilitate și senzație de durere. Vitamina B6 are un rol important în producerea mai multor neurotransmițători, cum ar fi serotonina și acidul gamma-aminobutiric (GABA). Nivelurile optime de serotonină și GABA scad riscul de anxietate și depresie. Dacă deficiența de vitamina B6 devine severă poate cauza convulsii.

De asemenea, serotonina influențează în mod semnificativ felul în care creierul procesează informațiile negative. Aceasta este inclusă în majoritatea medicamentelor antidepresive.

Reclamă

Limbă dureroasă și lucioasă

Deficiența de vitamina B6 poate cauza glosită, o afecțiune în care limba poate deveni dureroasă și netedă și se poate inflama sau înroși. Suprafața lucioasă și netedă a limbii apare din cauza pierderii papilelor. Acestea reprezintă umflăturile de pe limbă. Glosita poate cauza probleme la mestecare, înghițire și vorbire.

Iritații ale pielii

Printre aceste semne ale deficienței de vitamina B6 se află dermatita seboreică, o afecțiune ce se manifestă prin erupții cutanate de culoare roșie și mâncărimi. Vitamina B6 ajută la sinteza colagenului, necesar pentru o piele sănătoasă. Aceasta se caracterizează printr-un aspect uleios, cu umflături sau pete albe. Poate apărea pe: scalp, față, gât și partea superioară a pieptului.

Mâini, picioare și degete amorțite

Dacă simți furnicături și amorțeală în: mâini, picioare și degete, te poți confrunta cu o tulburare a nervilor numită neuropatie periferică. Lipsa vitaminei B6 poate contribui la declanșarea acesteia deoarece are un rol esențial în susținerea sănătății nervilor, conform WebMD.

Niveluri ridicate de homocisteină

Homocisteina reprezintă un produs secundar creat în timpul digestiei proteinelor. O deficiență de vitamina B6, acid folic (vitamina B9) și vitamina B12, poate cauza un nivel anormal de ridicat al homocisteinei în sânge. Aceste vitamine B sunt necesare în procesarea homocisteinei.

Buze crăpate și dureroase

Buzele crăpate și dureroase se regăsesc printre aceste semne ale deficienței de vitamina B6. Cheiloza, o afecțiune caracterizată prin buze dureroase, roșii și umflate, cu colțurile gurii crăpate, poate fi cauzată de deficiența de vitamina B6. Zonele crăpate pot sângera și se pot infecta. Din cauza durerii pe care o provoacă, poate deveni dificil să mănânci.

Funcție imunitară slăbită

Deficiența de vitamina B6 poate cauza probleme la nivelul sistemului imunitar. Aceasta poate provoca o scădere a producției de anticorpi necesari combaterii infecțiilor. Poate reduce producția de globule albe din sânge, inclusiv de celule T în organism. Aceste celule reglează funcția imunitară și o ajută să răspundă corespunzător factorilor dăunători.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente vegetale bogate în fosfor. De ce e indicat să le adaugi în alimentație
Alimente vegetale bogate în fosfor. De ce e indicat să le adaugi în alimentație
Alimente vegetale bogate în fosfor. De ce e indicat să le adaugi în alimentație
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ghimbir. Ce modificări poate produce în organism
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ghimbir. Ce modificări poate produce în organism
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ghimbir. Ce modificări poate produce în organism
Cât de periculos este excesul de vitamina D. Ce se poate întâmpla dacă iei doze mari
Cât de periculos este excesul de vitamina D. Ce se poate întâmpla dacă iei doze mari
Cât de periculos este excesul de vitamina D. Ce se poate întâmpla dacă iei doze mari
Reclamă
PARTENERI
icon