5 suplimente pentru sindromul metabolic pe care ar trebui să le eviți

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 5 iulie 2024, 07:25

Pentru că afectează un număr tot mai mare de oameni, sindromul metabolic a devenit o problemă majoră de sănătate publică. Există numeroase remedii naturale care promit o rezolvare rapidă, însă unele se dovedesc ineficiente sau pot avea efecte adverse periculoase. Află ce suplimente pentru sindromul metabolic sunt contraindicate de nutriționiști. 

Reclamă

În țările occidentale, se estimează că 20% din populația adultă suferă de sindrom metabolic, iar prevalența lui este în creștere. Obezitatea, lipsa de activitate fizică, alimentația nesănătoasă și îmbătrânirea populației contribuie la această problemă. 

Sindromul metabolic este un grup de cinci factori de risc care te predispun la boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate, potrivit Asociației Americane a Inimii. El este diagnosticat atunci când o persoană are cel puțin trei dintre acești factori de risc:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • hipertensiune arterială;
  • glicemie crescută;
  • trigliceride mărite;
  • nivel scăzut al colesterolului HDL (colesterolul „bun”);
  • circumferință mare a taliei sau corp în formă de „măr”.

Deși fiecare dintre aceștia înseamnă un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, atunci când o persoană are trei sau mai mulți, riscul său de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară gravă crește.

Reclamă

Suplimente pentru sindromul metabolic: cât de eficiente sunt?

Dacă ai primit diagnosticul de sindrom metabolic, poți lua măsuri pentru a-ți reduce riscurile asociate cu acesta. Adoptarea unor schimbări în stilul de viață și, în unele cazuri, medicamentele pot inversa sindromul metabolic. 

Există pe piață o varietate de suplimente care promit o rezolvare simplă și rapidă a sindromului metabolic, dar unele pot fi ineficiente sau chiar periculoase. Iată ce suplimente pentru sindromul metabolic sunt contraindicate de nutriționiști și dieteticieni:

1. Cromul

Un studiu efectuat pe adulții tineri a constatat că o concentrație mai mică de crom în unghii a fost asociată cu un risc mai mare de a dezvolta sindrom metabolic în deceniile următoare. Alte studii sugerează că picolinatul de crom (o formă a acestui mineral) crește sensibilitatea celulelor la insulină și menține astfel glicemia în limite normale. 

Reclamă

Cu toate acestea, „dovezile sunt neconcludente și inconsistente”, spune Michelle Routhenstein, dietetician de cardiologie preventivă în New York, pentru publicația EatingWell. Studii mai mici au constatat că suplimentarea cu crom nu a influențat nivelul hemoglobinei glicozilate, nivelul lipidelor din sânge sau greutatea corporală.

În plus, suplimentele cu crom nu sunt inofensive pentru sănătate. „Consumul excesiv poate duce la efecte secundare, cum ar fi afectarea rinichilor și probleme gastrointestinale”, mai spune dieteticianul. Mai mult, ele pot interacționa cu insulina și cu medicamentele antidiabetice.

2. Suplimente pentru sindromul metabolic: niacina

Vitamina B3 sau niacina este un alt nutrient considerat benefic în sindromul metabolic. Unul dintre rolurile foarte importante ale niacinei în organism este de a transforma alimentele în energie. De asemenea, această vitamină ajută la sinteza colesterolului și a acizilor grași.

Cu toate acestea, niacina trebuie administrată cu prudență în contextul sindromului metabolic. Studiile recente au arătat că suplimentarea ei la persoanele care iau statine (pentru scăderea colesterolului) poate crește nivelul colesterolului HDL. Deși acest tip de colesterol este benefic, o creștere foarte mare poate provoca ateroscleroză, mai exact depuneri de grăsimi în artere. Chiar dacă niacina poate avea unele efecte pozitive, ele trebuie echilibrate cu potențialele riscuri, mai ales în cazul persoanelor cu sindrom metabolic.

3. Suplimente pentru sindromul metabolic: ceaiul verde

Ceaiul verde este promovat pentru beneficiile sale potențiale în gestionarea sindromului metabolic:

  • datorită conținutului său ridicat de antioxidanți, ceaiul verde poate reduce inflamația, un factor-cheie în sindromul metabolic;
  • unele studii susțin că poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și ajută la reglarea nivelului glicemiei;
  • poate ajuta la pierderea în greutate și la reducerea grăsimii abdominale, un factor de risc în sindromul metabolic;
  • poate reduce nivelul colesterolului total și al colesterolului LDL (colesterolul „rău”).

Consumul a până la 6-8 cești de ceai verde pe zi se consideră, în general, sigur. Totuși, administrarea lui sub formă de suplimente (capsule sau comprimate) prezintă anumite riscuri:

  • poate interacționa cu diverse medicamente utilizate în tratamentul bolilor cardiovasculare, cum ar fi rosuvastatina, warfarina și nadololul;
  • pot cauza leziuni hepatice, în cazuri rare.

4. Castravetele amar

Cunoscut și ca pepene amar, castravetele amar (Momordica charantia) este popular pentru efectul de reglare a glicemiei. Acesta se datorează unui compus care imită insulina, motiv pentru care castravetele amar mai poartă denumirea de „insulina vegetală”, fiind util în gestionarea diabetului zaharat. 

Consumul de castravete amar poate contribui și la reducerea nivelului de colesterol total și al trigliceridelor. De asemenea, el are proprietăți antiinflamatoare și poate ajuta la scăderea în greutate. 

Castravetele amar poate fi consumat în diverse moduri, de la salate până la tocănițe sau alte preparate gătite. Suplimentele care îl conțin, spre deosebire de preparatele culinare, pot interacționa cu medicamentele pentru diabet, ceea ce le afectează eficacitatea. În plus, efectele acestor suplimente administrate pe termen lung nu sunt cunoscute. Cercetările sunt limitate și nu se cunoaște eficiența lor în tratarea diabetului.

5. Suplimente pentru sindromul metabolic: armurariul

Armurariul este o plantă cunoscută pentru efectele sale benefice reglarea glicemiei și controlul diabetului, însă cercetările sunt limitate și nu există suficiente dovezi pentru a susține utilizarea acestuia în tratamentul diabetului.

„Nu există dovezi privind eficacitatea sa în tratarea sindromului metabolic sau în îmbunătățirea sănătății ficatului”, spune nutriționistul-dietetician Lauren Mahesri. Administrarea de armurariu poate provoca reacții alergice la persoanele care au alergii la plante similare precum ambrozia, gălbenelele sau margaretele.

Înainte de a lua orice supliment alimentar, se recomandă să discuți cu un medic pentru a stabili cele mai bune opțiuni de tratament și pentru a evita riscurile potențiale. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
5 greșeli comune de evitat când iei suplimente. La ce trebuie să fii atent
5 greșeli comune de evitat când iei suplimente. La ce trebuie să fii atent
5 greșeli comune de evitat când iei suplimente. La ce trebuie să fii atent
Vitamine și minerale de evitat după vârsta de 50 de ani. Ce efecte adverse pot avea
Vitamine și minerale de evitat după vârsta de 50 de ani. Ce efecte adverse pot avea
Vitamine și minerale de evitat după vârsta de 50 de ani. Ce efecte adverse pot avea
Ce sunt bolile cronice și cum le putem preveni
Ce sunt bolile cronice și cum le putem preveni
Ce sunt bolile cronice și cum le putem preveni
Reclamă
PARTENERI
icon