Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 16 aprilie 2024, 08:04

Excesul de grăsime acumulat în jurul abdomenului te expune riscului de a dezvolta probleme grave de sănătate, indiferent de greutatea pe care o ai. Află cum se măsoară corect circumferința taliei și câți centimetri are o talie sănătoasă la femei, respectiv la bărbați. 

Reclamă

Dimensiunea mare a taliei este mai mult decât o problemă estetică. Circumferința abdominală este un indicator al stării generale de sănătate a unei persoane. Importanța ei a fost observată cu mai bine de 60 de ani în urmă, când medicul francez Jean Vague a constatat că persoanele cu o talie mai mare aveau un risc crescut de boală cardiovasculară prematură și deces.

Câteva decenii mai târziu, studiile au arătat că obezitatea abdominală este puternic asociată cu un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și deces, independent de indicele de masă corporală (IMC). Aceasta înseamnă că o circumferință mare a taliei te predispune la aceste complicații chiar dacă nu ești supraponderal sau obez. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Unul dintre cele mai mari și mai lungi studii care au evaluat riscurile obezității abdominale, Nurses’ Health Study, a examinat legătura dintre mărimea taliei și decesul prin boli de inimă, cancer și orice alte cauze la femeile de vârstă mijlocie. La începutul studiului, toate cele peste 44.000 de participante erau sănătoase. După 16 ani, femeile care au raportat cele mai mari dimensiuni ale taliei au avut:

  • un risc aproape dublu de a muri din cauza bolilor de inimă;
  • un risc de 1,6 ori mai mare de deces din cauza cancerului;
  • un risc de aproape 1,8 ori mai mare de mortalitate generală (din orice cauză).
Reclamă

Aceste riscuri au crescut direct proporțional cu dimensiunea taliei, a arătat studiul. Chiar și femeile cu o greutate normală ( un IMC mai mic de 25) au avut un risc mai mare dacă circumferința taliei era mai mare. 

De ce este periculos țesutul adipos din jurul taliei

De cele mai multe ori, grăsimea abdominală este asociată și cu grăsime viscerală – o formă specifică de grăsime care înconjoară organe din abdomen precum ficatul, pancreasul și intestinele. Această grăsime viscerală este foarte activă metabolic, potrivit Harvard T.H. Chan School of Public Health. Ea eliberează acizi grași, agenți inflamatori și hormoni care pot afecta funcționarea unor organe.

Grăsimea viscerală secretă substanțe inflamatorii precum citokinele și adipokinele. Inflamația pe care o generează la nivelul țesuturilor perturbă echilibrul metabolic normal al organismului și contribuie la apariția a numeroase boli, cum ar fi diabetul de tip 2, cancerul și boala Alzheimer. 

Reclamă

Excesul de țesut adipos din zona abdomenului este asociat și cu o rezistență crescută la insulină – o stare în care celulele devin mai puțin receptive la acțiunea insulinei. Când organismul nu mai poate utiliza eficient glucoza din sânge, nivelul glicemiei crește și poate duce la diabet de tip 2.

Prin substanțele pe care le eliberează, grăsimea viscerală afectează metabolismul colesterolului.Când circumferința taliei este mare, ea poate crește nivelul colesterolului LDL (colesterolul „rău”) și pe cel al trigliceridelor. 

Țesutul gras din zona abdominală poate afecta secreția unor hormoni precum cei sexuali – estrogen la femei și testosteron la bărbați. Perturbarea echilibrului hormonal poate contribui la afecțiuni precum infertilitatea și tulburările menstruale.

Unele studii au arătat o asociere între obezitatea abdominală și anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, de colon și de prostată.

Cât măsoară o talie sănătoasă

Pentru bărbați, o circumferință a taliei de cel mult 94 de centimetri este considerată cu risc scăzut de probleme de sănătate, iar o circumferință egală sau mai mare de 102 centimetri este considerată cu risc crescut, potrivit Codului european împotriva cancerului, un set de recomandări pentru prevenirea cancerului elaborate de Organizația Mondială a Sănătății și Uniunea Europeană.

Pentru femei, ținta sănătoasă este de cel mult 80 de centimetri. O circumferință a taliei egală sau mai mare de 88 de centimetri este considerată foarte periculoasă pentru sănătate. 

Risc mic Risc mare
Bărbați≤ 94 cm ≥ 102 cm
Femei ≤ 80 cm ≥ 88 cm
Pragurile pentru circumferința taliei, conform rcomandărilor din Codul european împotriva cancerului

Cu cât circumferința taliei este mai mare, cu atât crește riscul de a dezvolta o problemă de sănătate asociată cu obezitatea. 

Cum măsori corect circumferința taliei

Adesea, dimensiunea taliei este în mod greșit asociată cu măsura pantalonilor sau blugilor. Acest reper te poate face să crezi că ai o talie mai mică decât în realitate. Mărimile pantalonilor sunt stabilite de producători în funcție de mai multe măsurători, iar circumferința taliei este doar una dintre ele. 

Pentru a afla circumferința taliei tale, ai nevoie de un metru de croitorie. Stând în poziție verticală, găsește partea cea mai de sus a osului șoldului și partea de jos a cutiei toracice (coasta cea mai joasă). Măsoară talia la jumătatea distanței dintre aceste două puncte. De obicei, linia taliei se situează în zona buricului, însă acest reper ar putea să nu fie bun pentru tine. Cel mai indicat este să apreciezi distanța dintre cutia toracică și șold.

Medicii recomandă măsurarea periodică a circumferinței taliei – ideal, în fiecare lună. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Metode rapide de eliminare a grăsimii abdominale. Cum poți obține un aspect estetic
Metode rapide de eliminare a grăsimii abdominale. Cum poți obține un aspect estetic
Metode rapide de eliminare a grăsimii abdominale. Cum poți obține un aspect estetic
Cum să scazi glicemia natural. Rolul stilului de viață în controlul zahărului din sânge
Cum să scazi glicemia natural. Rolul stilului de viață în controlul zahărului din sânge
Cum să scazi glicemia natural. Rolul stilului de viață în controlul zahărului din sânge
Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor
Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor
Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor
Reclamă
PARTENERI
icon