Vitamine și minerale de evitat după vârsta de 50 de ani. Ce efecte adverse pot avea

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 3 iulie 2024, 07:42

La vârste mai înaintate, unele suplimente alimentare fac mai mult rău decât bine. Ele pot să provoace reacții adverse și pot interacționa cu tratamentele pentru hipertensiunea arterială sau alte boli cronice. Iată o listă de vitamine și minerale de evitat după 50 de ani. 

Reclamă

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul suferă numeroase transformări și devenim mai susceptibili la diverse boli. Aceste schimbări legate de îmbătrânire, corelate cu bolile cronice de la vârsta a treia și cu tratamentele lor pot face ca anumite suplimente alimentare inofensive în trecut să aibă efecte adverse periculoase.

„Vârstnicii pot avea în mod special probleme cu administrarea suplimentelor din cauza schimbărilor legate de vârstă și a bolilor cronice care modifică modul în care corpul nostru metabolizează medicamentele”, a explicat pentru revista Parade Christopher Norman, specialist în geriatrie în cadrul National Council on Aging, organizație caritabilă din Statele Unite.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Deși promit să te mențină în cea mai bună formă, suplimentele alimentare nu sunt întotdeauna cea mai bună soluție. De fapt, unele pot fi chiar dăunătoare, mai ales pe măsură ce îmbătrânim, mai spune specialistul.

Dacă ai peste 50 de ani, consultă un medic sau un specialist în nutriție înainte de a lua suplimente. Printr-o evaluare corectă a nevoilor individuale, poți evita supradozarea, efectele adverse și interacțiunile medicamentoase. În caz contrar, riscurile lor pot depăși beneficiile pentru sănătate. 

Reclamă

Vitamine și minerale de evitat: vitamina A

Vitamina A este un nutrient esențial pentru sănătate, dar suplimentele care o conțin îți pot face mai mult rău decât bine dacă ai peste 50 de ani. „Adulții în vârstă ar trebui să fie atenți cu vitamina A, deoarece aceasta poate reduce densitatea osoasă și poate să provoace leziuni hepatice sau dureri articulare și simptome precum greață, dureri de cap sau diaree”, spune Christopher Norman.

Densitatea oaselor scade în mod fiziologic la vârste înaintate și predispune la căderi și fracturi. Administrarea de vitamina A poate accelera pierderea osoasă.

Doza optimă de vitamina A recomandată bărbaților este de 900 mcg (micrograme) pe zi, iar cea indicată femeilor, de 700 mcg pe zi. De cele mai multe ori, această cantitate poate fi obținută ușor din alimentație. „Studiile au arătat că o dietă sănătoasă și diversificată îți va asigura suficientă vitamina A, iar alimentele sunt cele mai bune surse de vitamine, în general”, recomandă specialistul.

Reclamă

Vitamine și minerale de evitat: calciul

Oasele devin mai puțin dense și devii mai predispus la fracturi odată cu înaintarea în vârstă, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să iei suplimente cu calciu. Administrarea lor regulată poate crește riscul de pietre la rinichi și, posibil, de boli de inimă, conform Consumer Reports, organizație americană nonprofit dedicată testării independente a produselor și cercetării orientate către consumatori. 

Un studiu publicat în revista Asociației Americane a Inimii a constatat că persoanele care au luat suplimente cu calciu pe o perioadă de 10 ani au fost mai susceptibile să acumuleze plăci de aterom în artere. Plăcile de aterom sunt depuneri de grăsimi, colesterol, calciu și alte substanțe care pot cauza atac de cord sau accident vascular cerebral

Un alt motiv pentru care administrarea de suplimente cu calciu necesită precauție este că pot interacționa cu unele medicamente pentru inimă și tiroidă. Ca urmare, pot duce la efecte secundare nedorite. 

Pentru susținerea sănătății osoase după vârsta de 50 de ani, este de preferat să-ți asiguri calciul din alimentație. Produsele lactate și legumele cu frunze verzi conțin cea mai mare cantitate.

Vitamine și minerale de evitat: fierul

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, stomacul produce mai puțin acid gastric, ceea ce afectează absorbția fierului. De asemenea, anumite boli cronice specifice vârstelor mai înaintate pot afecta metabolizarea acestui mineral. Așa se explică de ce anemia feriprivă, anemia cauzată de nivelul scăzut de fier din sânge, devine mai frecventă odată cu vârsta. 

Totuși, administrarea unei cantități prea mari de fier sub formă de suplimente poate ascunde simptomele anemiei cauzate de sângerări interne. Acest lucru poate duce la diagnosticarea greșită a afecțiunii și la complicații.

Suplimentele cu fier inhibă absorbția anumitor antibiotice și medicamente antihipertensive, cum ar fi captoprilul. Dacă ai hemocromatoză, o afecțiune genetică frecventă, fierul din suplimente se poate acumula în organele vitale și poate cauza diabet, probleme cardiace sau leziuni hepatice.

Vitamine și minerale de evitat: vitamina E

Unele studii susțin că suplimentele cu vitamina E pot ajuta la prevenirea cancerului, demenței și bolilor de inimă. Totuși, există puține dovezi în acest sens și multe motive pentru a le evita.

Cercetările au legat utilizarea regulată a acestora de un risc cu 13% mai mare de insuficiență cardiacă în anumite populații. Un studiu publicat în JAMA în 2011 a constatat, de asemenea, că administrarea zilnică de 400 UI de vitamina E poate crește cu 17% riscul de cancer de prostată. 

Indiferent de vârsta pe care o ai, este recomandat să consulți un medic înainte de a lua suplimente alimentare. Acest lucru este cu atât mai important după 50 de ani, când riscul de efecte adverse și interacțiuni medicamentoase crește. Un medic poate evalua starea ta generală de sănătate, istoricul medical și eventualele deficiențe nutriționale. În funcție de aceste informații va determina dacă ai nevoie de suplimente și care sunt cele mai potrivite pentru tine.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
5 suplimente pentru sindromul metabolic pe care ar trebui să le eviți
5 suplimente pentru sindromul metabolic pe care ar trebui să le eviți
5 suplimente pentru sindromul metabolic pe care ar trebui să le eviți
Cum te pot ajuta suplimentele de colagen. Ce beneficii pot aduce pentru sănătate
Cum te pot ajuta suplimentele de colagen. Ce beneficii pot aduce pentru sănătate
Cum te pot ajuta suplimentele de colagen. Ce beneficii pot aduce pentru sănătate
Semne ale deficienței de vitamina E. Cum se manifestă în organism
Semne ale deficienței de vitamina E. Cum se manifestă în organism
Semne ale deficienței de vitamina E. Cum se manifestă în organism
Reclamă
PARTENERI
icon