5 băuturi care scad glicemia și previn diabetul zaharat

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 18 august 2023, 09:29

Nu doar alimentele pe care le consumăm ne influențează nivelul glicemiei, ci și băuturile. Unele conțin mult zahăr și trebuie evitate, dar altele au un impact pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge. Iată care sunt cele mai bune băuturi care scad glicemia.

Reclamă

Dacă vrei să reduci nivelul glicemiei, este de la sine înțeles că trebuie să limitezi cât mai mult consumul de băuturi care conțin zahăr adăugat, cum ar fi sucurile îndulcite, băuturile carbogazoase și cele energizante. Ele conțin cantități mari de zahăr și au un impact negativ asupra controlului glicemiei.

De evitat sunt și băuturile alcoolice. Ele nu conțin zahăr în mod direct, dar afectează metabolismul glucidic. Alcoolul este metabolizat de către ficat, iar acest proces încetinește capacitatea ficatului de a produce și elibera glucoză în sânge. Acest lucru poate duce la hipoglicemie (scădere a nivelului glicemiei) când alcoolul este prezent în organism și la hiperglicemie (creștere a nivelului glicemiei) după ce alcoolul este metabolizat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De partea cealaltă, există alternative sănătoase, care pot contribui la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Iată care sunt cele mai bune 5 băuturi care scad glicemia:

1. Apa

Apa este cea mai bună alegere pentru hidratare, fiindcă nu conține calorii sau carbohidrați, deci nu va afecta nivelul glicemiei. Mai mult, studiile arată că apa ar avea un impact pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge. 

Reclamă

Consumul unei cantități optime de apă reduce cu 6% riscul de diabet zaharat de tip 2, potrivit unei analize sistematice publicate în 2021 în revista Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews. Apa crește volumul sângelui, ceea ce stimulează eliberarea unui aminoacid cu rol de reglare a nivelului glicemiei, arată cercetarea. 

2. Băuturi care scad glicemia: cafeaua

Consumul regulat de cafea. Indiferent dacă este cofeinizată sau nu, reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, potrivit unui studiu publicat în 201 în revista de specialitate Nutrients

Efectul benefic se datorează polifenolilor din compoziția boabelor de cafea. Acești compuși vegetali cu acțiune antioxidantă susțin sănătatea celulelor pancreatice și hepatice, menținând indirect sinteza optimă de insulină și prevenind steatoza hepatică – afecțiune cunoscută și sub numele de ficat gras în care grăsimea se acumulează în celulele hepatice. Ea afectează funcționarea normală a ficatului, inclusiv metabolismul glucozei și reglarea nivelului glicemiei.

Reclamă

Beneficiile cafelei asupra glicemiei sunt anulate atunci când adăugăm în ea zahăr, smântână dulce, frișcă sau diverse siropuri pentru aromă. Cafeaua neagră este cea mai recomandată. 

3. Ceaiul

Dacă nu ești băutor de cafea, poți consuma ceai pentru a te bucura de aceleași beneficii ale polifenolilor. În mod similar cafelei, ceaiul reduce riscul de a dezvolta diabet, susține un studiu publicat în revista medicală Antioxidants. El scade rezistența la insulină și reduce stresul oxidativ și inflamația din organism.

Aceste efecte benefice au fost observate la sortimentele de ceai negru, oolong și verde. Ele sunt cele mai indicate pentru reducerea nivelului glicemiei, dar condiția este să nu le îndulcim (nici cu miere). Dacă ceaiul negru are un gust prea astringent și amar, poți opta pentru amestecuri prcum chai – o băutură cu frunze de ceai negru și bogată în arome și condimente, precum scorțișoara, ghimbirul, cuișoarele, anasonul sau piperul negru. 

4. Băuturi care scad glicemia: laptele

Studiile arată că laptele de vacă poate fi inclus pe lista de băuturi care scad glicemia. Proteinele pe care le conține pot reduce nivelul glicemic după consumul unei mese, atât la persoanele cu diabet, cât și la cele fără această afecțiune, susține o analiză din 2018 publicată în revista Diabetes/Metabolism Research and Reviews

Cazeina și zerul, două proteine din lapte, încetinesc digestia și îmbunătățesc răspunsul la insulină, având astfel un efect pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge. 

Cu toate acestea, laptele conține și lactoză, un zahăr natural (carbohidrat) care poate contribui la creșterea nivelului glicemiei. Persoanele cu diabet zaharat ar trebui să ia în considerare conținutul de carbohidrați al laptelui pentru o bună gestionare a nivelului glicemiei. O cană de lapte conține aproximativ 12 grame de carbohidrați. Asociația Americană de Diabet (American Diabetes Association) recomandă persoanelor diabetice laptele degresat sau cu un conținut redus de grăsimi.

5. Sucul de roșii

O băutură aromată și gustoasă, sucul de roșii poate fi benefic în controlul glicemiei, potrivit unui studiu de mici dimensiuni  publicat în 2020 în revista Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. În cadrul acestuia, 25 de femei fără probleme de sănătate au băut aproximativ 200 ml de suc de roșii cu 30 de minute înainte de a consuma un mic dejun bogat în carbohidrați. Rezultatul: nivelul glicemiei a fost mai scăzut după masă, în comparație cu cele care au băut apă înainte. 

Deși sucul de roșii nu este lipsit de calorii, fibrele conținute de aceste legume încetinesc absorbția carbohidraților consumați. Aceasta duce la o eliberare mai lentă a glucozei în sânge și la o reducere a fluctuațiilor glicemice. Consumul regulat de fibre alimentare poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Deficit caloric. Ce este, cum funcționează dieta, meniu și idei de mese
Deficit caloric. Ce este, cum funcționează dieta, meniu și idei de mese
Deficit caloric. Ce este, cum funcționează dieta, meniu și idei de mese
Ce este o boală autoimună. Lista celor mai întâlnite
Ce este o boală autoimună. Lista celor mai întâlnite
Ce este o boală autoimună. Lista celor mai întâlnite
Diabetul gestațional: din ce cauze apare, ce simptome are și cum se tratează
Diabetul gestațional: din ce cauze apare, ce simptome are și cum se tratează
Diabetul gestațional: din ce cauze apare, ce simptome are și cum se tratează
Reclamă
PARTENERI
icon