Antena

Acizii grași Omega-3 din uleiul de pește pot inversa rezistența la insulină. Un studiu a analizat efectele acestui aliment

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 4 martie 2025, 12:20

Acizii grași Omega-3 din uleiul de pește pot inversa rezistența la insulină. Cercetătorii sugerează că acestea pot modifica profilul celulelor de apărare. Acestea le pot face să treacă de la o stare proinflamatoare la una antiinflamatoare.

Reclamă

O echipă formată din oameni de știință brazilieni a arătat că uleiul de pește poate contribui la ameliorarea rezistenței la insulină. În același timp, poate ajuta la îmbunătățirea toleranței la glucoză. Acesta poate influența răspunsul inflamator al organismului.

Acizii grași Omega-3 din uleiul de pește pot inversa rezistența la insulină

Studiul a fost publicat în Nutrients și a fost realizat pe șobolani. În cadrul său, s-a descoperit că administrarea a 2 grame de ulei de pește pe kilogram de greutate corporală poate reduce rezistența la insulină la șobolanii care nu au obezitate. Cercetarea a vizat o administrare de trei ori pe săptămână pe durata a opt săptămâni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rezultatele indică faptul că uleiul de pește poate echilibra nivelul de zahăr din sânge. Totodată, poate îmbunătăți nivelul inflamator al sângelui și caracteristicile lipidelor, inclusiv colesterolul total, colesterolul LDL („colesterolul rău”) și trigliceridele.

Cele 2 grame de ulei de pește au însemnat echivalentul a 540 mg/g de acid eicosapentaenoic (EPA) și 100 mg/g de acid docosahexaenoic (DHA), conform SciTechDaily.

Reclamă

„Experimentele noastre au implicat șobolani Goto-Kakizaki [GK], un model animal pentru diabetul de tip 2 non-obez. Am descoperit că rezistența la insulină poate fi redusă la aceste animale prin modularea răspunsului inflamator astfel încât să schimbe profilul celulelor de apărare [limfocite] dintr-o stare proinflamatoare la o stare antiinflamatoare. Acest proces este paralel cu răspunsul persoanelor obeze cu rezistență la insulină la suplimentarea cu acizi grași omega-3.” a explicat Rui Curi, coordonator al studiului, director la Butantan Institute’s Education Center și profesor de studii superioare interdisciplinare în științe ale sănătății la Cruzeiro do Sul University (UNICSUL).

Studiul sugerează că rezistența la insulină poate apărea în absența obezității

Limfocitele sunt celulele albe din sânge care influențează răspunsul imun adaptativ. Cercetarea a observat că modificările limfocitelor tind să aibă un impact asupra altor celule ale sistemului imunitar. Din acest motiv, pot declanșa un efect.

Oamenii de știință implicați arată că obezitatea, un factor de risc major pentru diabet, nu este singurul care îl poate provoca. De cele mai multe ori, în cazul persoanelor care nu suferă de obezitate, dar care suferă de diabet, moștenirea genetică ocupă un rol major în ce privește rezistența la insulină, potrivit Times of India.

Reclamă

„Descoperirile noastre ne-au crescut cunoștințele despre legătura dintre inflamație și rezistența la insulină la animalele non-obeze, confirmând că acesta este un factor cheie în diabet, chiar și în absența obezității.” a afirmat Renata Gorjão, autor al studiului și co-director la Program of Graduate Studies in Health Sciences din cadrul UNICSUL.

Rezultatele studiului indică cu exactitate efectele consumului de ulei de pește. Efectele imunomodulatoare ale uleiului de pește indică un efect potențial al acizilor grași Omega-3 în diminuarea răspunsului inflamator. Aceste modificări se pot identifica la pacienții cu o greutate optimă, care au diabet zaharat de tip 2. Efectele antiinflamatorii ale uleiului de pește pot ajuta la creșterea răspunsului la insulină. În acest caz, poate fi eficient pentru persoanele cu diabet de tip 2, care nu au obezitate.

O altă cercetare arată că menținerea unor niveluri ridicate de acizi grași Omega-3 și acizi grași Omega-6 pot avea efecte de protecție împotriva cancerului. Acesta a fost efectuat pe 253.138 de adulți, pe o perioadă medie de 12.9 ani.

Te-ar mai putea interesa și
Visele neplăcute și coșmarurile se pot asocia cu un risc ridicat de demență. Cercetătorii au evaluat modificările care se produc pe durata somnului
Visele neplăcute și coșmarurile se pot asocia cu un risc ridicat de demență. Cercetătorii au evaluat modificările care se produc pe durata somnului
Visele neplăcute și coșmarurile se pot asocia cu un risc ridicat de demență. Cercetătorii au evaluat modificările care se produc pe durata somnului
Administrarea acestui medicament pe durata sarcinii se poate asocia cu ADHD. Cercetătorii au monitorizat consumul lui
Administrarea acestui medicament pe durata sarcinii se poate asocia cu ADHD. Cercetătorii au monitorizat consumul lui
Administrarea acestui medicament pe durata sarcinii se poate asocia cu ADHD. Cercetătorii au monitorizat consumul lui
Consumul zilnic de portocale poate reduce riscul de depresie. Un studiu a analizat efectele acestor fructe citrice
Consumul zilnic de portocale poate reduce riscul de depresie. Un studiu a analizat efectele acestor fructe citrice
Consumul zilnic de portocale poate reduce riscul de depresie. Un studiu a analizat efectele acestor fructe citrice
Reclamă
PARTENERI
icon