Cât de sănătos este laptele. Care sunt beneficiile și riscurile acestui aliment

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 4 noiembrie 2023, 12:25

Laptele este unul dintre alimentele, care stârnesc cele mai multe controverse în ceea ce privește beneficiile conținutului nutritiv și riscurile. Theodor Voiosu, medic gastroenterolog, Horațiu Albu, consilier științific oncologie moleculară și Iulia Panțuru, medic dermatolog, au fost invitații doctorului Mihail Pautov, în a unsprezecea ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află cât de sănătos este laptele.

Reclamă

Theodor Voiosu, Horațiu Albu și Iulia Panțuru au discutat despre informațiile privitoare la consumul de lapte, au menționat principalele sale beneficii și au explicat în ce măsură consumul său poate reprezenta un risc pentru sănătate. De asemenea, au subliniat motivele pentru care este important să-ți asculți organismul și simptomele.

Cât de sănătos este laptele

Laptele este un aliment de care oamenii au nevoie încă de la naștere. Marea majoritate îl procesează foarte bine. Acesta susține starea de sănătate. Pe măsură ce înaintează în vârstă, o parte dintre aceștia, populația caucaziană în mod deosebit, pierde din capacitatea de a procesa cantități mai mari de lapte. În cazuri foarte rare, pacienții pot dezvolta simptome, cum ar fi: durere abdominală, balonare, scaune diareice sau disconfort digestiv, după ce consumă cantități mai mari de lapte. Acestea indică intoleranță la lactoză. În general, laptele nu cauzează niciun simptom dacă nu ești intolerant.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,Mulți pacienți poartă o etichetă falsă a acestui fenomen. Puține persoane suferă cu adevărat de simptome digestive pentru că nu pot procesa cum trebuie lactoza, un element al laptelui, laptele fiind un produs foarte complex, nu este doar acest zahăr.”

– Theodor Voiosu, medic gastroenterolog

,,Sunt convins că  laptele este nutritiv. Istoria ne arată acest lucru. Am putea spune că până la 15% din caloriile europenilor vin din lapte și lactate, majoritatea lapte de vacă. Ar fi ușor să-l scoatem din diverse considerente. Întrebarea ar fi: cu ce-l înlocuim?”

– Horațiu Albu, consilier științific oncologie moleculară
Reclamă

,,Am stabilit că laptele nu duce la această secreție de mucus gastrointestinal în exces.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

-Este adevărat că laptele provoacă probleme cu tenul, mai precis acnee? Cum putem să combatem această problemă?
-Acneea este o boală multifactorială. La baza acesteia stau mai mulți factori: genetici, hormonali și de dietă. În acest caz, într-adevăr, dacă suferi de o acnee pe care o moștenești din familie sau din alte cauze cum ar fi sindromul ovarelor polichistice, consumul de lapte poate să o agraveze. Există foarte multe studii, metaanalize complexe care arată o legătură directă între severitatea acneei și consumul de lapte.

Dacă vrei să știi cât de sănătos este laptele, gândește-te că pentru ca acesta să înrăutățească simptomele, condiția este ca acneea să se manifeste deja. Laptele în sine nu cauzează acnee, dar dacă se întrunesc mai multe condiții: hormonale, genetice, inflamatorii, uneori emoționale, atunci laptele devine un factor agravant al acesteia. Se recomandă ca pacienții cu acnee să ia o pauză de la consumul de lapte, nu neapărat de la lactate. Laptele nu cauzează acnee, dar o agravează.

Reclamă

În ce măsură laptele poate cauza cancer

În momentul de față, referitor la populația europeană, nu există niciun fel de cancer în urma consumului de lapte. Laptele nu conduce la apariția cancerului. Există foarte multe lucrări științifice pe această temă.

Dacă te întrebi cât de sănătos este laptele, ia în considerare carcinogeneza, care înseamnă transformarea unei celule normale în celulă canceroasă. Multe dintre aceste lucrări științifice iau în considerare rata generală de carcinogeneză. Spre exemplu, acestea examinează tipurile de cancer cele mai frecvente, a căror totalitate conduc până la 80-85% dintre cancere. Astfel, consumul de lactate nu duce la o creștere generală a carcinogenezei.

Consumul de lactate nu influențează riscul de a dezvolta cancer pulmonar, cancerul cu numărul cel mai mare de bolnavi în Europa, și nu influențează riscul de cancer gastric. Consumul de lactate poate scădea riscul de cancer al colonului și rectului. La persoanele europene, doar cancerul prostatic este corelat cu creșterea consumului de lactate. Practic, laptele nu cauzează cancer în cazul populațiilor europene.

,,Am avut niște migrene foarte severe care s-au remis după ce am exclus din alimentație laptele, în urma unui test. Le recomand pacienților mei, în general, indiferent cu ce problemă vin la mine, dacă simt că un lucru nu le face bine, indiferent că scrie pe o foaie de-a noastră că-i pozitiv sau negativ la test, să-și asculte corpul și să facă ceea ce simt că-i bine. Am ales să exclud laptele și acum mă simt mult mai bine. Indiferent că mă simt mai bine cu adevărat sau datorită efectului placebo, aleg să fac ceea ce corpul meu îmi semnalizează. Dacă ne ascultăm corpul: cu ce mâncăm, cu cât dormim, cu cine vorbim, cu cine ne petrecem timpul, va rămâne sănătos pe termen lung. În momentul în care ne ascultăm corpul, cred că primim toate informațiile de la acesta înainte de toate testele. Sigur, dacă sunt susținute și de teste, avem cu totul altă abordare. ”

– Iulia Panțuru, medic dermatolog

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Reclamă
PARTENERI
icon