Cum recunoști intoleranța la lactoză. Ce poți face pentru a-ți adapta alimentația

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 8 noiembrie 2023, 08:52

Pentru a putea gestiona intoleranța la lactoză ai nevoie să-i identifici simptomele și să înveți să înlocuiești alimentele care îți provoacă disconfort. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și doctorul Mihail Pautov au discutat despre adaptarea dietei, în a unsprezecea ediție din sezonul cinci MediCOOL. Citește cum recunoști intoleranța la lactoză.

Reclamă

Carmen Brumă a arătat cum se prepară kefirul cu ajutorul unei ciuperci tibetane de kefir, a precizat cum se păstrează în condiții optime și a menționat ce alte alternative pentru lapte pot încerca persoanele cu intoleranță severă la lactoză.

Cum recunoști intoleranța la lactoză

Pentru persoanele cu intoleranță la lactoză există mai multe soluții care depind de gradul de intoleranță. Poți fi puțin intolerant sau total intolerant. Laptele conține această lactoză, ceea ce reprezintă zahărul din lapte. Lactoza se formează din glucoză și galactoză, care se mențin lipite.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru ca glucoza și galactoza să se dezlipească necesită o enzimă care să le taie. Această enzimă se numește lactază. Organismele anumitor persoane nu mai produc suficientă lactază, o substanță care se menține pe parcursul vieții.

Există mai multe grade de intoleranță. De exemplu, unele persoane pot să bea două pahare cu lapte, altele un singur pahar cu lapte. O parte dintre oameni nu pot bea deloc sau pot bea doar jumătate de pahar cu lapte. Când se depășește cantitatea pe care o suportă corpul, pot apărea simptome, precum balonare sau deranj gastrointestinal.

Reclamă

,,Se pare că 70-80% dintre asiatici și africani sunt intoleranți la lactoză, în vreme ce nordicii au doar 10% intoleranță la lactoză. Nu pot să beau mult lapte, dar pot să mănânc iaurt și kefir.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Ce este kefirul din ciupercă tibetană

După ce înveți cum recunoști intoleranța la lactoză, poți lua în considerare kefirul. Este o alternativă foarte bună pentru persoanele care suportă mai puțin lactoza deoarece conține o cantitate mult mai mică. Bacteriile din kefir se hrănesc cu această lactoză.

Pe lângă acestea, cultura lactică are drojdie. Drojdia este o ciupercă care mănâncă mult mai multă lactoză. Astfel, kefirul reprezintă produsul lactat cu cea mai redusă cantitate de lactoză.

Reclamă

În comparație cu iaurtul, kefirul oferă mai multe beneficii. Asigură mai multe tulpini și tipuri diferite de bacterii sănătoase. Este mult mai divers din punctul de vedere al bacteriilor pe care le conține.

-Totuși, pe spatele celor mai multe produse de kefir, scrie culturi lactice. Foarte rar, aproape deloc, o să apară drojdie de kefir ca ingredient. Ce poți face în acest caz?
-Îți prepari singur kefirul acasă, cu ciuperca tibetană de kefir. Este o drojdie combinată cu bacterii, cu cazeină, fiind un microorganism viu. Ciuperca tibetană provine din India. Reprezintă o sursă foarte bună de: vitamine B, vitamina A și vitamina D.

Cum poți prepara kefir din ciupercă tibetană

Odată ce știi cum recunoști intoleranța la lactoză, poți consuma kefir din ciupercă tibetană, fiind un tonic digestiv și psihic. Se folosește în cazuri de epuizare psihică nervoasă, îmbunătățește digestia, ajută foarte mult sănătatea intestinală și îmbunătățește circulația sângelui. Conține triptofan, iar triptofanul are un rol de precursor pentru serotonină și melatonină.

Pe rețelele sociale se găsesc grupuri de persoane, care o consumă. Această ciupercă arată ca un fel de buchețele de conopidă albe. Se spală în apă rece și se pune într-un borcan de sticlă. Folosești pentru a o atinge doar: sticlă, lemn, silicon și plastic. Nu trebuie să intre în contact cu metalul. De preferat, ar fi să nu o atingi cu mâna, eventual, să o atingi, cât mai puțin.

Pui ciuperca tibetană într-un borcan acasă, torni peste ea lapte integral și o acoperi cu un capac sau cu un prosop. Se recomandă să utilizezi un recipient etanș, să intre puțin aer ca să poată produce acest proces de fermentație.

După ce înveți cum recunoști intoleranța la lactoză, poți învăța să prepari kefir din ciupercă tibetană. Trebuie să o păstrezi la temperatura camerei timp de 24 de ore. O amesteci și o poți strecura printr-o sită din silicon. După ce strecori kefirul, se observă imediat ciuperca.

-Dar dacă îți scapă o ciupercă înăuntru?
-Nu se întâmplă nimic pentru că nu supraviețuiește în intestin.

După ce s-a scurs tot kefirul, pe care îl torni în pahare, pui apă peste ciupercă pentru a o spăla și o poți depozita. Se înmulțește în 2-3 luni. Cantitatea necesară pentru a obține kefir este de aproximativ două linguri cu apă, care sunt suficiente pentru a prepara aproximativ 250 de grame. Poți utiliza linguri de plastic. Pentru depozitare, se pune într-un borcănaș, se toarnă apă peste aceasta și se păstrează la frigider.

,,Are fix gustul de kefir de pe vremuri. N-are nicio legătură cu cel din comerț. Îmi aduc aminte fix de gustul din copilărie.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ce poți consuma dacă ești complet intolerant la lactoză

Pentru persoanele complet intolerante la lactoză, există variante de băuturi obținute din: cereale, nuci sau semințe, de exemplu: băutură din soia. Aceasta nu face parte din categoria laptelui. Este o băutură care simulează laptele ca: gust, culoare și textură.

Când vrei să știi cum recunoști intoleranța la lactoză, ia în considerare că din punctul de vedere nutrițional, există o mare diferență între lapte și aceste băuturi. Dar reprezintă o alternativă pentru persoanele care suferă de intoleranță gravă la lactoză.

,,În cazul în care nu ești intolerant la lactoză, cred că e mult mai bine să bei lapte decât să-l înlocuiești cu această băutură. Dar, de plăcere, putem să le bem. Mi se par o salvare pentru persoanele care chiar au o intoleranță severă la lactoză. Pot să recurgă la aceste băuturi care simulează ușor laptele.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,Sunt alternative pe care poți să le iei în calcul. Aș spune să le variezi, să bei o dată: cocos, migdale, soia și kefir.” Carmen

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Reclamă
PARTENERI
icon