Antena

Care sunt principalele tipuri de lapte. Avantaje și dezavantaje

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 7 noiembrie 2023, 06:55

Fiecare tip de lapte are propriile sale avantaje și dezavantaje, în funcție de procesele prin care trece înainte de a fi comercializat și de animalul de la care provine. Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în a unsprezecea ediție din sezonul cinci MediCOOL. Citește care sunt principalele tipuri de lapte.

Reclamă

Dorin Cojocaru a explicat cum se diferențiază mai multe tipuri de lapte, a atras atenția asupra riscurilor sortimentelor nepasteurizate, a analizat proprietățile laptelui provenit de la diferite animale și a precizat cum recunoști calitatea laptelui.

Care sunt principalele tipuri de lapte

Indiferent de laptele pe care alegi să-l bei, se recomandă să fie pasteurizat, acesta fiind un aspect reglementat la nivel European. Pasteurizarea înseamnă tratare termică, adică fierberea pentru scurt timp a laptelui. Rolul acestui procedeu este de a distruge microorganismele patogene, cele care pot provoca boli sau zoonoze. Acestea se transmit de la animal la om, precum: TBC, bruceloză sau leucoză.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În același timp, dacă îl fierbi, distrugi o parte din acel microbiom favorabil. Acest lucru depinde de gradul și timpul de pasteurizare. Dacă îl fierbi la 60-64 °C, este o pasteurizare joasă. O pasteurizare înaltă se situează între 80-100 °C. Această informație se găsește pe ambalaj, dacă laptele este SL, mai exact la cutie.

Există un gen de cutie numit UHT (ultra high temperature pasteurization), cu pasteurizare la 130 °C și un nivel de igienă strict pe ambalaj. Expiră în 6 luni și nu are nevoie de refrigerare. De regulă, se recomandă pentru anumite condiții de comercializare, de exemplu pentru prepararea unui cappuccino.

Reclamă

Dacă te întrebi care sunt principalele tipuri de lapte, gândește-te că SL înseamnă o pasteurizare înaltă, dar ambalajul nu este atât de strict, mai exact se impune să aibă 0 bacterii. Permite un termen de valabilitate până la 30 de zile.

Care este rolul anumitor procedee

Se recomandă pasteurizarea pentru a evita transmiterile foarte periculoase de boli de la animal la om, în special: TBC, bruceloză și leucoză. De aceea este important să verifici dacă animalul care îl produce, provine de la o fermă de animale liberă de boli. Tot laptele din comerț este verificat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

În tonomate, în piețe, există lapte integral crud, direct de la fermă. Pe aceste tonomate, scrie un anunț: A se pasteuriza. A se trata termic. A se fierbe înainte de consum. Nu se consumă crud.

Reclamă

-Ce se poate spune despre laptele neomogenizat?
-Între laptele neomogenizat și cel omogenizat nu există nicio diferență. Laptele omogenizat, înainte să fie ambalat, trece printr-un aparat, cum ar fi motorul cu pistoane, care creează o presiune și sparge particulele de grăsime. Astfel, omogenizează întreaga masă. În cazul laptelui neomogenizat, dacă îl păstrezi o vreme, i se ridică grăsimea la suprafață. Când îi iei grăsimea, rămâne cu aceeași compoziție precum cel degresat. De exemplu, laptele cu 1,5% grăsime are un conținut de grăsime scăzut.

,,Calitatea nu este dată de grăsime. Calitatea este dată de: proteină, valoarea proteică nutrițională și compoziția celorlalți nutrienți. Laptele este un aliment complex.”

– Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui

Dacă vrei să știi care sunt principalele tipuri de lapte, ia în considerare că laptele provenit de la diverse animale, precum: vacă, capră, măgăriță sau bivoliță prezintă unele diferențe.

Lapte de vacă

Laptele are aceeași compoziție, doar că diferă procentul de: grăsime, substanță uscată și proteină. Laptele de vacă oferă o digestibilitate mai bună deoarece proteina din laptele de vacă este mai rigidă și mai dură. Din acest motiv, se digeră mai greu.

Lapte de capră

Proteina din laptele de capră se digeră mai ușor. De aceea se recomandă pentru persoanele care suferă de anumite probleme gastrointestinale. Laptele de capră poate fi consumat de copiii mici cu anumite sensibilități respiratorii. În plus, aduce mai multe beneficii pentru copii decât cel de vacă.

Lapte de măgăriță

Când vrei să știi care sunt principalele tipuri de lapte, află că laptele de măgăriță se apropie foarte mult ca lanț proteic de proteina din laptele matern, mai exact cea de la oameni. Pentru organism devine mai ușor să acționeze cu microorganismele digestive și să spargă acel lanț proteic la laptele de măgăriță. Se indică pentru copii, mai ales pentru copiii mici cu anumite sensibilități respiratorii.

,,Am băut mult timp, mai ales că are anumite beneficii antiinflamatorii, pentru căile respiratorii superioare sau pulmonare. Este foarte scump, la 120-130 de lei litru. Se vinde în farmacii sau supermarketuri la 300-400 de mililitri. Nu mai în situații patologice se recomandă.”

– Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui

Lapte de bivoliță

Laptele de bivoliță reprezintă un lapte gras, bun pentru procesare. Pe piață există foarte multă telemea de bivoliță. Specialiștii recomandă mozzarella din acest tip. Pentru a diferenția produsele din laptele de bivoliță de celelalte produse se ia în considerare partea organoleptică.

,,Mozzarella de bivoliță trebuie să fie mai grasă, să aibă o anumită culoare și să se observe în ce forme a fost pusă. Dacă are acele dungulițe înseamnă că vine dintr-o cutie de plastic, care a avut o anumită presiune pe ea. Deci brânza se face sub presă.”

– Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui

După ce afli care sunt principalele tipuri de lapte, gândește-te că plătești taxe și impozite autorităților, pentru ca acestea să te protejeze. În cazul în care vrei să sesizezi nereguli, poți suna la telefonul INFOCONSULT, 24/24 pentru a depune o plângere.

,,Laptele trebuie să fie neapărat pasteurizat. După cum preferă fiecare, poate fi omogenizat sau neomogenizat. Poate fi degresat, dacă vrei să fie cu mai puțină grăsime. Laptele de vacă e mai greu de digerat. Laptele de capră e mai ușor de digerat. Laptele de măgăriță, dacă ți-l permiți, e cel mai bun. Laptele de bivoliță e benefic, dacă reușești să-l găsești.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Semne ale deficienței de acizi grași Omega 3. Cum poți identifica nivelurile scăzute
Semne ale deficienței de acizi grași Omega 3. Cum poți identifica nivelurile scăzute
Semne ale deficienței de acizi grași Omega 3. Cum poți identifica nivelurile scăzute
Ce poți să mănânci dacă ai deficit de magneziu. 5 alimente bogate în acest mineral
Ce poți să mănânci dacă ai deficit de magneziu. 5 alimente bogate în acest mineral
Ce poți să mănânci dacă ai deficit de magneziu. 5 alimente bogate în acest mineral
Reclamă
PARTENERI
icon