Terapia prin râs: în ce constă această metodă de relaxare și care sunt efectele asupra sănătății

Publicat: 27 septembrie 2024, 07:09 / Actualizat: 16 octombrie 2024, 12:19

Unele terapii au la bază reconectarea cu copilul interior prin intermediul unor activități ale copilăriei, care dau o stare de bine. Monica Dinulescu, psihoterapeut, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în episodul 2, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre terapia prin râs.

Monica Dinulescu a explicat în ce constă terapia din râs, a exemplicat câteva jocuri simple cu ajutorul invitaților și a vorbit despre beneficiile acestei metode de relaxare.

Terapia prin râs

Terapia prin râs are beneficiul de a se baza pe o emoție naturală pentru că pe parcursul acesteia nu se urmărește obținerea unui tip de râs forțat din partea participanților. Râsul apare ca o reacție normală, la activitățile care se desfășoară în cadrul acestei tehnici. Psihologia pozitivă propune să vezi partea bună a vieții și să te bucuri de lucrurile mici.

Este important să conștientizezi că oamenii care râd mai mult au o speranță de viață mai mare. Râsul produce în sânge endorfine, moleculele fericirii. Endorfinele ocupă un rol major în gestionarea stărilor de stres și durere, sunt cunoscute ca analgezice naturale și există în aproximativ 20 de tipuri diferite.

Hipotalamusul și glanda pituitară secretă endorfine pentru a-ți oferi o stare mintală și fizică bună. În plus, atunci când râzi, pe lângă acestea, creierul eliberează alți doi hormoni ai fericirii, serotonina și dopamina.

De cele mai multe ori, a te reconecta cu copilul interior aduce un beneficiu foarte mare de care adulții de obicei uită. Omul este singura ființă de pe planetă care încetează să râdă în momentul în care se maturizează. Toate animalele continuă să se joace, în timp ce oamenii uită să facă acest lucru.

,,Aceasta a fost ideea cu care am venit astăzi să vă surprind: să vă reamintiți să vă jucați.”

– Monica Dinulescu, psihoterapeut

Exemple de activități cu beneficii psihologice

În general, terapia prin râs include mai multe activități amuzante, pe care adulții obișnuiau să le facă în copilărie. Acestea pot avea efecte de relaxare, însă marea majoritate a persoanelor le evită de deoarece se simt jenate din cauza părerii celorlalți.

,,De ce să nu facem mai des lucrurile pe care le făceam în copilărie să ne relaxeze?”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Îți poți menține o stare de bine din lucruri mici și poți scăpa de timiditate dacă intri într-un grup de oameni alături de care să te bucuri de jocurile copilăriei și de alte activități amuzante. Psihoterapeuții organizează grupuri formate din oameni care își doresc să se reconecteze cu copilul interior.

Două activități care se pot include în terapia prin râs sunt jocul cu baloane de săpun și bătaia cu perne. O bătaie cu perne se poate organiza foarte ușor. La început, participanții se împart în două echipe de o parte și de alte a unei linii, care desparte două teritorii. Mai întâi se începe cu o aruncare cu perne. Fiecare își ia perna și la semnal aruncă cu aceasta în teritoriul echipei adverse. Membrii echipei adverse imediat o ridică și o aruncă în teritoriul celeilalte echipe. Câștiga echipă cu cele mai puține perne în teritoriu. La sfârșit, ia loc o bătaie cu pernele.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Legătura dintre stres și bolile cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți gestiona stările negative
Legătura dintre stres și bolile cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți gestiona stările negative
PARTENERI