Ce este hipoterapia. La ce se folosește terapia cu cai

Publicat: 23 septembrie 2024, 14:28 / Actualizat: 16 octombrie 2024, 12:20

Terapia cu cai te poate ajuta să gestionezi stările de stres și să te concentrezi mai mult asupra momentelor plăcute din prezent. Anca Modan, audiolog, psiholog și doctor în medicină, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 2, din sezonul 7, la MediCOOL. Află ce este hipoterapia.

Anca Modan a explicat la ce se folosește hipoterapia, a oferit mai multe indicații pentru a avea o interacțiune bună cu calul și a argumentat cum te poate influența aceasta în mod benefic. Mihail Pautov a încercat această tehnică.

Ce este hipoterapia

Terapia cu cai este o formă de terapie alternativă, care poate avea mai multe efecte benefice asupra organismului. Terapia cu cai include, de fapt, trei activități diferite, ce pot influența semnificativ starea de sănătate:

  1. Hipoterapia. Este cea mai cunoscută activitate și funcționează ca un tip de kinetoterapie pe care o poți aplica atunci când călărești un cal.
  2. Psihoterapia sau dezvoltarea personală.
  3. Echitația adaptată pentru persoanele cu dizabilități.

Hipoterapeutul poate oferi unele indicii pentru a înțelege mai clar reacțiile calului. Spre exemplu, când calul vrea să transmită că nu-i place ceva, își lasă urechile pe spate și le lipește de cap.

Hipoterapia se bazează pe o experiență senzorială. Practic, te împinge să-ți imaginezi că prin intermediul calului simți pământul. Scopul conștientizării momentului de față este să poți lua deciziile potrivite pentru momentul în care trăiești.

Cum se aplică mindfulness în hipoterapie

Dacă te întrebi ce este hipoterapia, poți lua în considerare că în cadrul emisiunii MediCOOL a fost aplicată o tehnică de mindfulness cu ajutorul acesteia. Mindfulness intră în partea de psihoterapie și dezvoltare personală. Pentru a o pune în aplicare, te aproprii de cal și încerci activități simple și confortabile. De exemplu, îi poți peria sau împleti părul. Atunci poți observa cum reacționează, astfel încât să poți înțelege cum se simt oamenii din jur. Aceasta te poate ajuta să fii mai atent la reacțiile celor din jur.

În timp călăritului este important să acorzi atenție lucrurilor aflate în apropiere și să le descoperi pe cele care care îți dau o stare de relaxare. În general, pentru a putea face față stărilor de stres, poți recurge la metode naturale pentru a scăpa de această stare constantă de neliniște. Activitățile relaxante, dieta echilibrată, exercițiile constante, somnul odihnitor, limitarea timpului petrecut în fața ecranului și interacțiunea frecventă cu persoanele apropiate pot fi alte câteva obiceiuri utile pentru a diminua nivelul de stres.

,,Aș vrea să încerci să-ți îndrepți atenția spre ce este în jurul nostru aici, să găsești lucruri pe care le poți vedea și care te relaxează.”

– Anca Modan, audiolog, psiholog și doctor în medicină

,,Calul merge relaxat și, practic, devine ca o continuare a ta.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

De multe ori, oamenii reacționează pe baza unor experiențe pe care le-au trăit anterior sau pe baza unor tensiuni acumulate pe parcursul zilei. Evenimentele din trecut pot influența comportamentele în situațiile din prezent. De asemenea, problemele din viața personală pot fi sursa unor conflicte în viața profesională. În momentul în care devii mai ancorat în realitate, iei cele mai bune decizii în situațiile pe care le întâmpini.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Legătura dintre stres și bolile cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți gestiona stările negative
Legătura dintre stres și bolile cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți gestiona stările negative
PARTENERI