Ce este menopauza: diferența dintre premenopauza și postmenopauza

Ruxandra Vasilescu
Ruxandra Vasilescu
Publicat: 6 aprilie 2023, 09:47

Menopauza este o perioadă importantă din viață oricărei femei, motiv pentru care trebuie să cunoaștem cât mai multe detalii despre această etapă. În episodul 8 din sezonul 4 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov alături de invitatele sale au explicat ce este menopauza. În plus, specialiștii au spus care este diferența dintre premenopauză și postmenopauză.

Reclamă

Toate femeile se vor confrunta cu menopauza odată cu înaintarea în vârstă. Această perioadă din viața lor este una plină de provocări și schimbări. Pe lângă apariția unor stări emoționale puternice, acestea vor suferi și unele transformări din punct de vedere fizic.

În episodul 8 din sezonul 4 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov le-a invitat în platoul pe Dana Săvuică și Laura Mustață, medic ginecolog. Principalul subiecte despre care au discutat cei trei este menopauza, premenopauza și postmenopauza.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Specialiștii au oferit informații utile pentru publicul feminin despre ce este menopauza. În plus, au fost evidențiate diferențele dintre menopauză, premenopauză și postmenopauză.

Ce este menopauza

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă premenopauză și postmenopauză trebuie să cunoaștem definiția menopauzei. Laura Mustață, medic ginecolog, a explicat ce presupune această perioadă destul de dificilă pentru femei.

Reclamă

Potrivit specialistului din platoul MediCOOL, menopauza înseamnă absența menstruațiilor timp de un an. Dacă există un an de zile de pauză a menstruației, dar apare o sângerare după este recomandat să apelăm la ajutorul medicului.  

De altfel, menopauza este o etapă ce presupune o reducere a producției de hormoni sexuali. De asemenea, funcția ovariană încetează în această perioadă din viață oricărei femei. Adesea, aceasta apare după vârsta de 40 de ani.

Care este diferența între menopauză, premenopauza și postmenopauza

Este foarte importantă să știm că înainte de menopauză mai există alte două etape înainte și după, precum premenopauza și postmenopauza.

Reclamă

Perioada de premenopauză apare înaintea menopauzei și vine cu o serie de schimbări în rândul femeilor. Adesea, aceasta își face simțită prezența prin absența menstruațiilor timp de câteva luni.

În această etapă este posibil ca ciclul menstrual să fie mai rar, mai prelungit sau mai abundent. Odată cu instalarea premenopauzei își fac apariția și insomniile, transpirațiile nocturne și tulburările hormonale care se resimt în stările de nervozitate.

La mine s-a instalat premenopauza în jur de 47 de ani. Primele mele semnale nu au fost insomniile, ci starea de somnolență în mijlocul zilei, ceea ce nu mi se întâmpla. Au existat schimbări în greutate și depuneri de grăsimi în anumite zone, în special la bust și talie. Încă o schimbare a fost la nivelul pielii de la mâini și față.

– Dana Săvuică

Postmenopauza este următoarea etapă după menopauză, cea în care femeile rămâne fără menstruație timp de 12 luni.

Medicii recomandă vizitele dese la ginecolog mai ales la premenopauză, menopauză și postmenopauză. Specialiștii sunt de părere că toate femeile trebuie să meargă în cabinetul ginecologului măcar o dată pe an, inclusiv adolescentele, pentru a face un control de rutină.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Reclamă
PARTENERI
icon