Ochii roșii și ochii galbeni: ce spun despre sănătatea corpului

Ruxandra Vasilescu
Ruxandra Vasilescu
Publicat: 1 aprilie 2023, 13:20

Ochii roșii și ochii galbeni spun multe despre starea noastră de sănătate și bolile de care suferim, fără să ne dăm seama. În episodul 8 din sezonul 4 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov și Andrei Filip, medic oftalmolog, au scos la iveală afecțiunile pe care le semnalează aceste simptome.

Reclamă

Adesea se spune că ochii sunt fereastra sufletului, culoarea lor având o mulțime de semnificații. De asemenea, privirea trădează diversele emoții prin care trecem: fericire, frică, durere, tristețe, dar au și un rol foarte important în identificarea problemelor de sănătate.

În ochi se pot vedea afecțiunile despre care încă nu știm că suferim. De cele mai multe ori, primele semne ale boli se pot vedea la nivelul globului ocular înainte ca simptomele specifice să își facă apariția în corp.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este foarte important să știm ce ne spune culoarea ochilor despre sănătatea noastră. Andrei Filip, medic oftalmolog, a fost prezent în episodul 8 din sezonul 4 MediCOOL pentru a explica ce probleme de sănătate se află în spatele ochilor roșii și ochilor galbeni.

Specialiștii recomandă să urmărim schimbările care apar la nivelul ochilor pentru a preveni apariția unor afecțiuni grave.

Reclamă

Ce afecțiuni trădează ochii roșii și ochii galbeni

Iată ce înseamnă când avem ochii roșii și ochii galbeni, conform specialiștilor din platoul MediCOOL.

Ochii roșii reprezintă o problemă frecventă cu care se confruntă o mare parte a populației, însă puțini sunt cei care știu ce favorizează înroșirea lor. De cele mai multe ori, culoarea roșie a ochilor poate să trădeze o iritație care o să dispară.

Sindrom de ochi uscat este unul alt motiv pentru care ochii se înroșesc în anumite situații. Andrei Filip, medic oftalmolog, explică faptul că există oameni care, nativ, au niște vase de sânge mai pronunțate în unele cazuri, precum atunci când se enervează, beau alcool mai mult, fac duș sau se stresează.

Reclamă

Specialiștii susțin că și statul prea mult în fața televizoarelor, calculatoarelor, laptopurilor sau telefoanelor influențează apariția ochilor roșii.

Dacă ochii tăi au niște dioptri și fac efort să facă ceva, poate apărea și înroșirea lor.

– Andrei Filip, medic oftalmolog

Deseori, ochii roșii nu prezintă o afecțiune gravă, însă dacă creează un disconfort continuu este recomandat să apelăm la ajutorul medicului de specialitate.

Ochii roșii însoțiți de secreții pot semnala o conjunctivită. Trebuie să reținem că cele mai multe conjunctivite sunt autolimitate, trecând singure de la sine fără tratament, potrivit specialiștilor. Este indicat să mergem la doctor atunci când secrețiile apar foarte des și dobândesc o culoare verde sau galbenă.

Și ochii galbeni pot prevesti anumite probleme de sănătate, precum bolile hepatice. Adesea, apariția acestora poate însemna icter.

Cum ne alegem ochelarii de soare corect

Tot în episodul 8 din sezonul 4 MediCOOL, doctorul Andrei Filip a spus cum ne alegem ochelarii de soare corect. Potrivit specialistului, cel mai important lucru la acest tip de ochelari este să înțelegem rolul lor.

În primul rând trebuie să cumpărăm o pereche calitativă de ochelari de soare pentru a ne feri de razele solare.

Ochiul este expus la mai puțină lumină în momentul în care ne-am pus o lentilă pe el. Mi-am pus ochelari de soare și m-am expus la soare, pupilele mele se deschid. Deci înseamnă că mai multe radiații solare vor intra în ochi. Astfel, trebuie să fiu convins că lentila e de calitate și că filtrează razele nocive: ultravioletele.

– Andrei Filip, medicul oftalmolog

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă
Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă
Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă
Ce este luteina. Cum poate asigura sănătatea ochilor
Ce este luteina. Cum poate asigura sănătatea ochilor
Ce este luteina. Cum poate asigura sănătatea ochilor
Reclamă
PARTENERI
icon