Semne ale dependenței de zahăr. Metode de gestionare

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 19 martie 2024, 06:40

Consumul excesiv de zahăr poate indica o dependență. Pentru a o gestiona corect, este indicat să-i identifici simptomele. Bogdan Pană, medic neurolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 4, din sezonul 6, MediCOOL. Citește despre semne ale dependenței de zahăr.

Reclamă

Bogdan Pană a precizat în ce măsură depășesc oamenii limita normală de zahăr recomandată zilnic, a explicat de ce această substanță acționează în creierul uman similar cu drogurile și a vorbit despre metodele de gestionare care pot ajuta la stoparea dependenței.

Semne ale dependenței de zahăr

Există o ipoteză medicală, conform căreia industria alimentară ar pune special zahăr ascuns în alimente pentru că acesta ar putea acționa ca un drog. În acest caz, există o mulțime de informații care circulă pe Internet.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Este zahărul un drog? Poate să acționeze ca un drog?
-Conform Administrației Americane a Alimentelor și a Medicamentelor, zahărul nu este un drog. În general, se consideră a fi un aliment sigur. Potrivit acestei administrații, zahărul în sine nu înseamnă o problemă, ci cantitatea de zahăr pe care oamenii o ingerează. Se ingerează cu aproximativ 500% mai mult decât doza maximă recomandată zilnic. Însă, zahărul poate să acționeze într-un mod similar drogurilor.

Zahărul nu este un drog, dar poate să cauzeze dependență. Această dependență poate fi identificată ușor deoarece determină câteva simptome specifice.

Reclamă

Te gândești constant la zahăr

Dacă te gândești constant la dulciuri și prăjituri și felul în care te pot face să te simți, gândul obsesiv se regăsește printre aceste semne ale dependenței de zahăr. Aceasta indică o nevoie frecventă de a-l consuma pe parcursul zilei.

Consumi zahăr în cantități foarte mari

Consumul excesiv de dulciuri, mai ales când se întâmplă să mănânci până ce te confrunți cu o stare de rău, sugerează o dependență de zahăr. Acest simptom devine mai vizibil, în special când acest lucru se repetă.

Nu știi ce cantitate de zahăr consumi zilnic

Atunci când nu știi cu aproximație cât zahăr consumi într-o zi poate fi un semn de îngrijorare. Totodată, dacă știi cât mănânci și nu poți să controlezi acest fapt, poți lua în considerare că suferi deja de o dependență de zahăr.

Reclamă

Metode de gestionare a dependenței de zahăr

Dacă ai descoperit că prezinți semne ale dependenței de zahăr, poți recurge la câteva măsuri pentru a putea scăpa de aceasta. Se recomandă să parcurgi treptat câțiva pași, care te pot ajuta să ameliorezi și să tratezi simptomele.

,,Din punctul meu de vedere, ar trebui să reducem treptat acest consum de zahăr adăugat pentru că, după cum spuneam, consumăm mult prea mult. Nu ar fi o mare problemă dacă am consuma puțin zahăr. Dacă am reduce brusc, ar putea să apară anumite simptome asemănătoare unui sevraj. Poți să ai dificultăți de concentrare, poți să fii mai iritabil, poți să ai ușoare semne de depresie, poți să întâmpini probleme cu somnul pentru că, după cum spuneam, zahărul acționează oarecum similar cu drogurile față de acest sistem de recompense și se secretă multă dopamină. Dopamina are multe funcții în corp. Dacă reduci brusc acest nivel de dopamină s-ar putea să apară unele probleme.”

– Bogdan Pană, medic neurolog

,,Ce mi se pare interesant este că toate astea nu sunt supoziții, ci sunt știință pură. Aceste circuite pe care le vedem în acest creier sunt fix circuitele care ne pot face dependenți de droguri. Aceleași circuite se activează și când mâncăm zahăr. “

– Mihail Pautov, medic chirurg

În corpul uman, există mai mulți hormoni ai fericirii, cum ar fi serotonina și dopamina. Atunci când consumi zahăr, se secretă mai mulți neurotransmițători printre care dopamina, o substanță responsabilă de senzația de plăcere.

Devine o problemă atunci când ai nevoie de cantități din ce în ce mai mari din lucrul care îți face plăcere, precum un aliment sau o acțiune. Practic, organismul necesită cantități din ce în ce mai mari ca acestea să producă același grad de plăcere. Este indicat să reduci treptat aportul de zahăr consumat zilnic.

-Ce ar putea să facă în plus o persoană pentru a scăpa de această dependență, pentru a-și antrena creierul să reziste tentației?
-În primul rând, se recomandă să citească ce scrie pe eticheta alimentelor. Există studii care spun că peste 75% dintre alimentele ambalate conțin zahăr adăugat, în loc de zahăr natural. Dacă observi un termen cu terminația oză sau cu denumirea de sirop, indică prezența zahărului în compoziție. Poți limita cantitatea consumată zilnic dacă încerci să mănânci alimente cu câteva condimente puse în plus pentru a le da mai mult gust. În acest sens, îți poți păcăli creierul.

De asemenea, poți înlocui prăjitura cu un fruct, care îți poate da senzație de sațietate și suficient zahăr, alături de alte beneficii dovedite în studii. Astfel, poți atenua aceste semne ale dependenței de zahăr.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Proprietățile medicinale ale ceaiului din coji de portocală. Efectele benefice ale acestei băuturi
Proprietățile medicinale ale ceaiului din coji de portocală. Efectele benefice ale acestei băuturi
Proprietățile medicinale ale ceaiului din coji de portocală. Efectele benefice ale acestei băuturi
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
Reclamă
PARTENERI
icon