Infecțiile de tract urinar sunt foarte frecvente și extrem de neplăcute prin simptomele pe care le dau. Cistita este cea mai întâlnită dintre ele și afectează foarte adesea femeile. Iată care sunt toate tipurile de infecții urinare, ce simptome dau, cum se tratează și cum se previn.
În mod normal, urina este sterilă, iar căile urinare nu conțin nici ele germeni, cu excepția orificiului urinar. Din diferite cauze, bacteriile pot să ajungă în tractul urinar, unde se multiplică și produc infecții și inflamații.
Numeroase tipuri de bacterii colonizează vaginul, rectul și pielea din zona genitală, iar ele pot să urce prin uretră până la vezica urinară sau chiar la rinichi. Peste 90% dintre cistite sunt cauzate de E. coli, o bacterie care se găsește în mod normal în intestine. Alte bacterii implicate în apariția infecțiilor de tract urinar sunt Salmonella și Chlamydia. Mai rar, virusurile și fungii pot să producă aceste infecții.
Femeile sunt cele mai afectate de această problemă. Circa 60% dintre ele se confruntă cu o infecție urinară de-a lungul vieții, în vreme ce procentul bărbaților este de numai 12%, potrivit datelor Urology Care Foundation, fundația Asociației Americane de Urologie. Infecțiile urinare pot să afecteze și copiii, dar într-o măsură mult mai mică – 2,5% dintre ei se confruntă cu o astfel de problemă, mai frecvent fetele decât băieții și până la vârsta de 5 ani.
Tipuri de infecții urinare
Atunci când vorbim despre infecții urinare, facem referire la cea mai cunoscută și cea mai întâlnită dintre ele: cistita. Există însă și alte tipuri de infecții urinare, care afectează diferite segmente ale tractului urinar. Acesta cuprinde uretra, vezica urinară, rinichii și ureterele.
Cistita
Această infecție afectează vezica urinară și este întâlnită aproape în exclusivitate la femei. Discrepanța dintre cele două sexe este dată de o particularitate anatomică: lungimea uretrei la femei este mult mai mică mică (2,5 centimetri versus 12-18 centimetri în cazul bărbaților) și mai apropiată de anus, ceea ce face mult mai facilă migrarea bacteriilor în tractul urinar feminin.
Uretrita
Această boală infecțioasă a tractului urinar afectează uretra, tubul care transportă urina din vezică în afara corpului. Spre deosebire de cistită, uretrita afectează atât femeile, cât și bărbații, în egală măsură. Adesea, ea este diagnosticată la persoane tinere și active sexual, transmiterea făcându-se în multe cazuri pe cale sexuală.
Pielonefrita
Această boală infecțioasă afectează rinichii. În cele mai multe cazuri, pielonefrita este o complicație a cistitei, bacteriile din vezica urinară ajungând la nivelul rinichilor. Netratatǎ, infecția poate evolua către septicemie, urosepsis, infarct renal și poate fi fatală.
Cele mai frecvente simptome de infecții urinare
Manifestările infecțiilor urinare sunt neplăcute și ajung să afecteze viața de zi cu zi prin disconfortul extrem pe care îl creează.
Principalele simptome ale cistitei și uretritei sunt:
- Durere și senzație de arsură la urinat;
- Urinare frecventă, în cantități mici;
- Urină cu aspect tulbure și miros puternic sau neplăcut;
- Disconfort sau durere în zona pelvină ori lombară;
- Pierderi involuntare de urină (incontinență urinară);
- Durere în timpul contactelor sexuale.
În cazul pielonefritei, simptomele sunt:
- Febră;
- Frisoane;
- Urinare cu sânge;
- Dureri în zona de mijloc a spatelui, la dreapta sau la stânga coloanei vertebrale (nu lombar);
- Greață și vărsături.
Pielonefrita reprezintă o urgență medicală, iar simptomele nu trebuie ignorate. Prezentarea cât mai rapidă la medic previne complicațiile grave date de această afecțiune.
Cine este mai predispus la infecții urinare
Unele persoane sunt mai predispuse decât altele să dezvolte infecții urinare. Femeile sunt o categorie vulnerabilă, dar la acestea se adaugă:
Vârstnicii. Aceștia sunt predispuși la cistită din cauza golirii incomplete a vezicii urinare. Ea se produce pe fondul unor patologii specifice vârstei a treia: prostata mărită în cazul bărbaților (cauzată de adenomul de prostată cel mai adesea) sau prolapsul vezicii urinare (numit cistocel) în cazul femeilor. Nașterile pot duce la slăbirea mușchilor pelvieni și la coborârea vezicii urinare în vagin.
Diabeticii. Nivelul crescut al glucozei din organism este un factor de risc pentru infecțiile de tract urinar.
Persoanele cu reflux vezico-ureteral. Această anomalie a tractului urinar este caracterizată printr-un flux anormal al urinei, direcționat dinspre vezica urinară spre rinichi. Refluxul poate apărea la naștere sau pe parcursul vieții, dar este întâlnit cel mai frecvent la copii.
Persoanele cu calculi renali. Pietrele la rinichi, cum sunt numiți popular calculii renali, produc o inflamație renală care favorizează infecțiile. De partea cealaltă, există și mecanismul invers, în care infecțiile urinare repetate duc la formarea unor pietre în rinichi (formate din struvit).
Ce favorizează infecțiile urinare
Anumite situații sau obiceiuri pot să favorizeze contaminarea tractului urinar cu bacterii sau cu alți germeni:
Igiena incorectă. Aceasta este deosebit de importantă în cazul femeilor. După urinare, ștergerea se face întotdeauna din față spre spate, și nu invers, pentru a nu permite infectarea uretrei cu bacterii din zona anală.
Menopauza. Scăderea nivelului de estrogeni odată cu intrarea la menopauză afectează și structura tractului urinar, care devine mai expus dezvoltării infecțiilor.
Sarcina. În timpul sarcinii, poziția anatomică a aparatului urinar se schimbă
Imunitatea scăzută. Persoanele care suferă de cancer sau urmează tratamente chimioterapice au un risc mai mare de infecții urinare. Sistemul lor imunitar nu este la fel de eficient în combaterea germenilor.
Constipația sau diareea. Bacteriile din tractul intestinal migrează mai ușor din zona anusului în uretră în aceste situații.
Consumul redus de lichide. Când fluxul urinar este redus prin lipsa de lichide, bacteriile care pătrund în tractul urinar au timp să se înmulțească.
Amânarea micțiunii. Urina care stagnează în vezica urinară favorizează multiplicarea bacteriilor.
Folosirea diafragmei ca metodă contraceptivă. Diafragma apasă pe vezica urinară și împiedică golirea completă. Stagnarea urinei crește riscul apariției unei infecții.
Contactele sexuale. Prin contactul sexual, există un risc mai mare ca bacteriile din zona rectală și vaginală să ajungă în zona uretrei.
Ce tratamente se prescriu în infecții urinare
În cele mai multe cazuri, infecțiile de tract urinar au cauze bacteriene. De aceea, antibioticele sunt de cele mai multe ori tratamentul principal împotriva acestor afecțiuni. Acesta este individualizat și se prescrie conform unei antibiograme realizate din urocoultură. Durata administrării antibioticelor variază de la câteva zile până la două săptămâni, în funcție de tipul de infecție urinară și de bacteria identificată. În pielonefrite, poate fi necesară spitalizarea pentru administrarea antibioticelor intravenos.
Tratamentul antibiotic este completat cu alte medicamente, precum antiinflamatoarele și antisepticele urinare. După finalizarea lui, se recomandă repetarea uroculturii pentru a verifica eficiența tratamentului.
În paralel cu tratamentul medicamentos, se recomandă consumul unei cantități crescute de lichide pentru a ajuta eliminarea bacteriilor acumulate în tractul urinar. Totodată, până la vindecarea completă, este indicată evitarea unor alimente și băuturi care întrețin inflamația tractului urinar: cafeaua și orice altă băutură cu cofeină, alcoolul, sucurile din citrice și alimentele picante.
Cum pot fi prevenite infecțiile urinare
Între 20% și 40% dintre femeile care fac o infecție de tract urinar se vor confrunta cu altele pe viitor. Bărbații sunt diagnosticați mai rar cu infecții urinare, dar riscul de recidivă este mare în cazul lor, fiindcă bacteriile se „ascund” adesea în prostată. Cu cât suferi mai multe episoade de infecții urinare, cu atât crește riscul ca bacteriile să devină rezistente la antibioticele uzuale și infecția să devină tot mai dificil de tratat.
Pentru prevenirea recidivelor, este importantă gestionarea factorilor favorizanți, precum tratamentul bolilor asociate unui risc crescut de infecții urinare sau modificarea unor obiceiuri:
Menține igiena zonei intime
Spălarea periodică a zonei genitale este una dintre metodele prin care putem preveni apariția infecțiilor de tract urinar. Când spălarea nu este posibilă, ștergerea după urinare trebuie realizată corect, din față spre spate. Igiena în timpul menstruației este, de asemenea, deosebit de importantă.
Ai grijă la nivelul de estrogen la menopauză
Administrarea de produse pe bază de estrogen pe cale vaginală poate preveni infecțiile de tract urinar la menopauză.
Consumă lichide
Bea minimum doi litri de lichide pe zi pentru ca fluxul urinar să fie continuu și urina să nu stagneze în vezica urinară. Apa este cea mai indicată.
Nu amâna micțiunile
Încearca sa mergi la toaletă o dată la 3-4 ore. Micțiunile frecvente pot preveni infecțiile de tract urinar. Ele sunt recomandate mai ales înainte și după sex.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.