Dacă vrei să-ți protejezi pielea, poți încerca să-ți formezi un obicei în acest scop. Iulia Roșu, medic dermatolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în podcastul său Doctor Mihail. Citește despre rutina de dimineață pentru îngrijirea pielii.
Este important ca după ce te trezești dimineața să aplici produse corespunzătoare tipului tău de ten și să eviți factorii care i-ar putea provoca efecte adverse. În plus, poate fi util să acorzi atenție ingredientelor folosite la prepararea produselor cosmetice.
Rutina de dimineață pentru îngrijirea pielii
Dacă vrei să urmezi o rutină de dimineață, etapa de curățare a pielii este opțională. Un ten gras se poate simți uleios la atingere, ceea ce necesită o curățare. În acest caz, poți opta pentru: gel de spălare, soluție micelară sau lapte de curățare. Totodată, texturile acestor produse sunt diferite. În schimb, un ten care nu este foarte uleios nu are nevoie de degresare.
Când speli pielea în exces, răspunsul său va fi să producă și mai mult sebum. Ca urmare, multe persoane o hidratează foarte des, în speranța că vor reface bariera.
Serumul pentru ten poate conține: vitamina C, acid hialuronic, niacinamidă sau acid glicolic, potrivit Real Simple. Există multe variante. Poate fi foarte eficient un produs de hidratare, care poate fi combinat cu o cremă de protecție solară SPF.
De exemplu, poți folosi o cremă, care conține SPF sau un produs strict de protecție solară, care poate să ofere suficientă hidratare, astfel încât să nu mai ai nevoie să aplici încă un produs. Cea mai eficientă metodă este să eviți utilizarea prea multor creme în rutina de dimineață pentru îngrijirea pielii.
Eficiența produselor de protecție solară este de aproximativ două ore. După două ore, acestea se inactivează la soare și necesită o reaplicare când stai afară. De exemplu, dacă te plimbi prin soare, nu este de ajuns că ai folosit o cremă dimineață la ora 7:00 pentru că aceasta dispare de pe piele.
Produse care îți pot irita pielea
Se recomandă să-ți înlocuiești produsul de curățare a pielii, dacă observi că încep să apară simptome de iritație sau deshidratare. Dacă simți o senzație asemănătoare cu textura săpunului, fără ulei pe față înseamnă că poate ai aplicat o cantitate prea mare sau că produsul utilizat are o textură mult prea dură și ai nevoie de unul mai blând. Este normal ca după ce îți speli fața, să ai o senzație plăcută, fără să simți că pielea te strânge.
După ce-ți cureți fața, se aplică cremă pentru a preveni orice senzație neplăcută. În plus, este indicat să eviți senzația că ai tenul foarte curat deoarece înseamnă că ai îndepărtat tot stratul hidrolipidic de pe piele. De obicei, se recomandă o cremă blândă în rutina de dimineață pentru îngrijirea pielii.
De asemenea, apa de gură poate provoca iritații dacă se scurge pe piele deoarece texturile sunt diferite. Textura mucoasei diferă de cea a pielii, mai ales în cazul persoanelor care suferă de o patologie la nivelul zonei respective, cum ar fi dermatita periorală. Dermatita periorală este o piele foarte sensibilă. Tinde să recidiveze frecvent și să reacționeze inclusiv la pasta de dinți și la anumite produse pe care le folosești. Produsele de genul acesta pot provoca atât dermatite iritative, cât și dermatite alergice.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.