Primul ajutor în caz de insolație. Care sunt recomandările

Publicat: 19 iulie 2024, 08:07

Insolația este o afecțiune care îți poate pune viața în pericol, dacă simptomele sale încep să se agraveze și nu se aplică un tratament adecvat de urgență. Dacă o persoană suferă de simptome ce pot indica această problemă de sănătate, poate fi foarte benefic să înveți câteva metode pentru a le gestiona. Citește despre primul ajutor în caz de insolație.

Insolația se manifestă atunci când corpul nu reușește să-și regleze temperatura, iar aceasta continuă să crească și depășește 40 °Celsius. Creșterea în exces a temperaturii corpului poate provoca simptome, precum: dezorientare, stări de slăbiciune și epuizare.

Primul ajutor în caz de insolație

Cel mai frecvent, insolația apare ca urmare a expunerii prelungite la temperaturi ridicate. De obicei, se dezvoltă împreună cu deshidratarea, care poate afecta sistemul de reglare a temperaturii corpului.

Simptomele insolației pot fi ușor recunoscute mai ales dacă se dezvoltă rapid. Printre acestea se pot regăsi: pierdere conștienței, convulsii, ritm cardiac rapid, piele uscată, inflamația pielii, diaree, vomă și dificultăți de respirație, potrivit HealthLinkBC.

Lăsată netrată, insolația poate distruge sau provoca leziuni la nivelul creierului și ale altor organe interne. Aceasta poate apărea în cazul mai multor categorii de persoane, chiar și la sportivii tineri.

Insolația este o urgență medicală, care în majoritatea cazurilor necesită intervenție medicală de urgență. Până la sosirea ambulanței poți acorda primul ajutor în caz de insolație pentru a ameliora starea de sănătate a bolnavului.

  • Evită expunerea bolnavului la lumina soarelui.
  • Oferă-i constant lichide pentru a se hidrata.
  • Adăpostește-l într-un loc răcoros.
  • Îndepărtează-i hainele de pe corp, care sunt prea grele sau prea strâmte.
  • Aplică gheață pe axile, gât, zone inghinale și spate.
  • Pune-l într-o cadă cu apă rece.
  • Evită să-i administrezi aspirină sau acetaminofen pentru a reduce temperatura corporală ridicată. Acestea pot avea efecte adverse din cauza simptomelor insolației.

Factorii care pot predispune la insolație

Cel mai probabil, insolația poate afecta persoanele aflate la o vârstă mai înaintată care au o expunere prelungită la temperaturi foarte ridicate, conform WebMD. Alte grupuri de mare risc includ persoane care nu se hidratează corespunzător, bolnavii cu afecțiuni cronice sau consumatorii de alcool în exces.

Insolația se asociază cu indicele de confort termic, o măsură care arată cât de puternică este căldura pe care o simți atunci când efectele umidității relative și ale temperaturii aerului se combină. O umiditate relativă de cel puțin 60% împiedică evaporarea transpirației, ceea ce reduce capacitatea corpului de a se răci. În același timp, cresc șansele de a avea nevoie să acorzi primul ajutor în caz de insolație.

Pentru a fi sigur că diminuezi semnificativ șansele de insolație, este important ca în perioadele de caniculă să eviți expunerea la soare deoarece poate crește indicele de confort termic cu 15 °Celsius.

Insolația poate fi prevenită dacă bei cantități mari de lichide, rămâi în medii aclimatizate, porți îmbrăcăminte lejeră, aplici cremă de protecție solară cu SPF de minim 15, renunți la efortul fizic la temperaturi ridicate și verifici eticheta medicamentelor pe care ți le administrezi.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
PARTENERI