Remedii naturale împotriva refluxului gastric. Metode simple de tratament

Publicat: 11 decembrie 2023, 07:13

Refluxul gastric este o afecțiune destul de frecvent întâlnită, ce poate apărea în orice moment și-ți poate afecta activitatea zilnică. Totodată, există metode simple, care îți pot ameliora simptomele. Citește despre remedii naturale împotriva refluxului gastric.

Printre cele mai frecvente simptome ale refluxului se regăsesc: gustul metalic, arsuri la stomac și sughiț. Dacă te confrunți constant cu aceste simptome, se poate să suferi de boala de reflux gastroesofagian. În această situație, se recomandă să ceri sfatul unui medic pentru a primi un diagnostic sau un tratament adecvat.

Remedii naturale împotriva refluxului gastric

Refluxul gastric poate fi cauzat de fumat sau de anumite produse care îi pot declanșa simptomele. Printre alimentele și băuturile care le pot provoca cel mai frecvent se regăsesc: alcoolul, cafeaua, menta, roșiile, alimentele bogate în grăsimi și alimentele picante. De aceea, se recomandă să le eviți, potrivit Medical News Today.

La indicația medicului, medicamentele pot ajuta la calmarea arsurilor. Totodată, remediile naturale și schimbările stilului de viață pot fi o altă modalitate de a obține o ameliorare.

Tehnici de calmare

Dacă te concentrezi pe senzația de disconfort pe care o provoacă refluxul gastric, acest obicei îți poate cauza anxietate și-ți poate agrava starea de sănătate. Când te afli în această situație, poți încerca tehnici de respirație pentru a gestiona respirația rapidă și amețelile care pot apărea în urma anxietății. Păstrarea calmului te poate ajuta să eviți simptomele severe.

Menținerea unei greutăți optime

Menținerea unei greutăți optime se regăsește printre aceste remedii naturale împotriva refluxului gastric. O dietă echilibrată are un rol major în menținerea sănătății generale a unei persoane și te poate ajuta să-ți gestionezi o greutate corporală optimă. Obezitatea se asociază cu un risc ridicat de a dezvolta reflux gastric. Excesul de grăsime din jurul zonei abdominale exercită presiune asupra stomacului, ceea ce îngreunează menținerea acidului la un nivel normal.

Ghimbir

Ghimbirul poate ameliora simptomele, cum sunt greața și vărsăturile, dacă ai grijă să-l consumi în cantități reduse. Pentru a prepara ceai, îl poți adăuga în apă fierbinte. Totodată, îl poți fierbe în supe sau îl poți adăuga crud, în salate și boluri cu cereale.

De asemenea, ceaiul de ghimbir asigură hidratare și poate ameliora simptomele neplăcute de la nivelul stomacului. Ghimbirul are în compoziție compuși bioactivi, care se ocupă de stimularea directă a producției de enzime digestive în pancreas.

Mestecarea unei gume fără zahăr după masă

Guma de mestecat poate crește frecvența de deglutiție, deoarece poate îmbunătăți rata de eliminare a refluxului în esofag, fiind printre aceste remedii naturale împotriva refluxului gastric. Mestecatul stimulează producția de salivă, ceea ce poate ajuta la slăbirea acidității din stomac. În plus, este important să eviți gumele de mestecat cu zahăr, care pot agrava simptomele sau pot provoca eroziune dentară.

Calciu

Un remediu natural folosit frecvent pentru a trata arsurile la stomac este calciul. De asemenea, reprezintă un ingredient activ al multor antiacide fără prescripție medicală, conform WebMD. Însă, se recomandă să ceri sfatul unui medic dacă vrei să-l consumi pe termen lung deoarece poate avea efecte adverse în organism când este consumat în exces.

Ceai de plante

Anumite băuturi, cum sunt cafeaua și alcoolul, pot agrava simptomele refluxului gastric. Înlocuirea acestor băuturi cu ceaiuri decofeinizate din plante poate ajuta la reducerea probabilității de apariție a simptomelor. Acestea pot fi remedii naturale împotriva refluxului gastric.

Alimente bogate în fibre

Fibrele reprezintă o parte importantă a unei alimentații echilibrate. Acestea oferă senzație de sațietate pe parcursul zilei și pot îmbunătăți digestia, deoarece pot ameliora simptomele refluxului gastric. Printre aceste alimente se regăsesc: orez brun, fasole, linte, broccoli, terci de ovăz, cartofi, cereale integrale și paste făinoase.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
PARTENERI