Remedii naturale împotriva acneei. Cum o poți ameliora acasă

Publicat: 16 octombrie 2023, 07:16

Acneea este una dintre cele mai răspândite afecțiuni dermatologice de pe planetă. Aceasta afectează majoritatea adulților tineri. Alături de tratamentele convenționale, există alternative pe care le poți încerca acasă pentru a-i ameliora simptomele. Află ce remedii naturale împotriva acneei poți aplica.

Termenul de acnee denumește o afecțiune dermatologică. Aceasta apare atunci când foliculii se înfundă cu sebum și celule moarte ale pielii. Se întâlnește foarte des, iar majoritatea oamenilor au experimentat-o cel puțin o dată pe parcursul vieții.

Remedii naturale împotriva acneei

Fiecare por al pielii este conectat la o glandă sebacee, care produce o substanță uleioasă numită sebum, potrivit Healthline. Sebumul suplimentar poate astupa porii și poate cauza creșterea bacteriilor cunoscute sub numele de Propionibacterium acnes sau P. acnes.

Acneea se manifestă mai ales în timpul adolescenței, deoarece în acea perioadă glandele sebacee produc mai mult sebum. Celulele albe atacă P. acnes și cauzează inflamarea pielii și acnee. Unele cazuri de acnee sunt mai severe decât altele, iar simptomele frecvente includ: puncte albe, puncte negre și cosuri.

Majoritatea erupțiilor se manifestă când glandele sebacee din piele devin mai sensibile la un grup de hormoni, numiți androgeni. Androgenii au efecte asupra extinderii glandelor sebacee și măresc producția de sebum din piele.

Suplimente cu zinc

Zincul reprezintă un nutrient esențial, important pentru: dezvoltarea celulelor, producția de hormoni, metabolism și funcția imunitară. Suplimentele cu zinc ar putea ameliora semnificativ petele inflamate, fiind printre aceste remedii naturale împotriva acneei. De asemenea, este bine de reținut că excesul de zinc poate cauza dureri de stomac și iritații la nivelul intestinelor.

Aplicări cu ceai verde pe piele

Ceaiul verde este foarte bogat în antioxidanți, iar consumul acestuia poate susține sănătatea generală. În plus, poate contribui la reducerea acneei. Aplicarea extractului de ceai verde pe piele poate reduce semnificativ producția de sebum și coșurile la persoanele cu acnee.

Aloe vera

Aloe vera este o plantă tropicală ale cărei frunze produc un gel limpede. Deseori gelul se folosește la prepararea a diferite: loțiuni, creme, unguente și săpunuri. Aloe vera conține acid salicilic și sulf, ambele fiind utilizate în numeroase tratamente împotriva acneei.

Echinacea

Echinacea conține compuși care pot contribui la distrugerea virusurilor și bacteriilor, inclusiv a combaterii P. acnes, fiind printre aceste remedii naturale împotriva acneei. Aceasta ar putea stimula sistemul imunitar și ar putea reduce inflamația pentru a combate sau preveni infecțiile, inclusiv răceala și gripa. Echinacea poate ajuta la stoparea răspândirii P. acnes și la diminuarea inflamației, conform Medical News Today.

Suplimente cu ulei de pește

Acizii grași omega 3 sunt grăsimi sănătoase, ce pot fi incluse în suplimente. Uleiurile de pește conțin două tipuri principale de acizi grași omega 3: acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). Nivelurile ridicate de EPA și DHA pot scădea factorii inflamatori, ceea ce poate reduce riscul de a dezvolta acnee.

Oțet de mere

Otețul de mere se numără printre aceste remedii naturale împotriva acneei. Se prepară prin fermentarea cidrului de mere sau a sucului nefiltrat din mere presate. Acesta poate lupta împotriva multor tipuri de bacterii și ciuperci. Conține acizi organici, cum ar fi acidul citric. Împreună cu oxidul de zinc, acidul citric distruge P. acnes. Acidul lactic din oțetul de mere poate îmbunătăți aspectul cicatricilor cauzate de acnee. Totuși, o parte dintre specialiști susțin că poate irita pielea.

Drojdie de bere

Drojdia de bere sau de brutărie poate avea beneficii în combaterea acneei. Se poate aplica pe piele pentru a ajuta la vindecarea afecțiunii. Dieta de eliminare cu drojdie de bere poate fi utilă pentru a trata o altă afecțiune a pielii numită hidradenita supurativă.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
PARTENERI