Proprietățile medicinale ale consumului de ștevie. De ce îți poate completa alimentația

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 6 martie 2024, 07:00

Ștevia este o specie de plante cu flori din familia hrișcăi, numită Polygonaceae. Aceasta provine din Europa, se folosește în preparatele din bucătăria tradițională și asigură un profil nutritiv bogat în nutrienți esențiali. Citește despre proprietățile medicinale ale consumului de ștevie.

Reclamă

Ștevia face parte din categoria plantelor perene și are un conținut care poate oferi o serie de substanțe vitale pentru funcționarea organismului, inclusiv: vitamina A, vitamina C, magneziu, mangan, cupru, fier, aminoacizi, fibre alimentare și grăsimi.

Proprietățile medicinale ale consumului de ștevie

Ștevia este un aliment vegetal cu numeroase proprietăți medicinale, care pot susține mai multe aspecte ale sănătății și poate fi folosită la prepararea unei varietăți de rețete culinare. Aceasta poate fi ușor inclusă în alimentație și poate contribui la susținerea sănătății generale a corpului uman.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În același timp, poate determina unele efecte adverse dacă o consumi în cantități foarte mari sau pe termen lung. Printre acestea se numără deficiențele de minerale sau agravarea unor afecțiuni cronice, cum ar fi: artrita, pietrele la rinichi, reumatismul sau hiperaciditatea stomacală.

Poate ajuta la tratarea osteoporozei

Magneziul îndeplinește un rol important în formarea oaselor și are un impact pozitiv asupra activităților osteoblastelor și osteoclastelor, care ajută la creșterea densității oaselor. Magneziul din ștevie contribuie la susținerea unor concentrații echilibrate de vitamina D din sânge. Aportul ridicat de magneziu ajută la creșterea densității minerale a oaselor și poate preveni osteoporoza și deficitul.

Reclamă

Are proprietăți antioxidante

Proprietățile medicinale ale consumului de ștevie includ concentrațiile de mangan, un mineral esențial pentru enzime precum: glutamin sintetaza, arginaza si mangan superoxid, care acționează ca antioxidanți. Aceștia pot reduce efectele dăunătoare ale stresului oxidativ si inflamația, doi factori ce pot determina cancer sau afecțiuni cardiace, potrivit Health Benefits Times.

Poate trata anemia

Fierul și cuprul din ștevie se combină în timp ce se sintetizează globulele roșii din sânge și hemoglobina. Cuprul ajută la absorbția fierului din tractul intestinal și eliberează fier în ficat, unde se depozitează acest mineral. Când există o deficiență de cupru, nivelul de fier scade, ceea ce provoacă anemie.

Poate preveni afecțiunile oculare

Betacarotenul sub formă de vitamina A sprijină prevenirea degenerescenței maculare, una dintre principalele cauze ale orbirii cauzate de înaintarea în vârstă. Un aport adecvat de: vitamina C, vitamina E, cupru și zinc poate diminua riscul de a dezvolta degenerescență maculară, fiind printre proprietățile medicinale ale consumului de ștevie.

Reclamă

Poate sprijini procesul de vindecare

Ștevia poate fi folosită ca remediu natural pentru oprirea sângerării sau pentru purificarea sângelui. Sucul din frunze poate fi aplicat ca o compresă pentru a vindeca vânătăile deoarece poate stimula procesul de regenerare în organism, conform Eat Weeds.

Poate susține sănătatea pielii

Concentrațiile ridicate de vitamina C ajută la: ameliorarea aspectului ridurilor, prevenirea uscării pielii și încetinirea procesului de îmbătrânire. Vitamina C are un rol esențial pentru susținerea sănătății: tendoanelor, pielii, vaselor de sânge și ligamentelor. Totodată, poate accelera procesul de vindecare și poate stimula formarea țesutului cicatricial.

Poate îmbunătăți starea de spirit

Proprietățile medicinale ale consumului de ștevie pot îmbunătăți starea de spirit. Neurotransmițătorii depind de nivelurile de fier din sânge pentru a menține starea de spirit pozitivă. Aceasta este influențată de echilibrul hormonal al unor substanțe, precum serotonina și dopamina. Cele două substanțe sunt hormonii fericirii. Atunci când nivelurile de oxigen din organism scad, creierul nu le mai poate sintetiza bine.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Reclamă
PARTENERI
icon