Proprietățile medicinale ale rădăcinii de valeriană. Efectele asupra sănătății creierului

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 28 februarie 2024, 06:24

Valeriana, denumită științific Valeriana officinalis, este o plantă originară din Asia și Europa. Diferite părți ale acesteia se folosesc pentru a trata o serie de afecțiuni, în special rădăcina. Citește despre proprietățile medicinale ale rădăcinii de valeriană.

Reclamă

În general, extractele de valeriană se administrează ca pastile. Însă, se pot consuma sub formă de: ceai, tincturi, creme, tablete, loțiuni și uleiuri. De obicei, se folosesc ca tratament naturist pentru diferite simptome de la nivelul creierului.

Proprietățile medicinale ale rădăcinii de valeriană

Rădăcina de valeriană conține compuși care au proprietăți de calmare asupra organismului. Din acest motiv, planta se utilizează ca remediu natural pentru afecțiuni frecvent întâlnite, cum ar fi: insomnia, durerile menstruale, anxietatea și durerile de cap, potrivit Health.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De regulă, suplimentele din rădăcină de valeriană nu provoacă efecte adverse dacă le folosești în cantități reduse. Totuși, dacă se consumă în cantități mari pot da somnolență. În cazuri rare pot cauza leziuni ale ficatului când se administrează în combinație cu alte plante medicinale.

De asemenea, rădăcina de valeriană poate interacționa cu unele medicamente, de aceea este indicat să ceri sfatul medicului înainte de a o include în alimentație, în situația în care urmezi deja un tratament.

Reclamă

Poate îmbunătăți calitatea somnului

Proprietățile medicinale ale rădăcinii de valeriană includ îmbunătățirea calității somnului. Suplimentele cu valeriană pot ameliora simptomele tulburărilor de somn, cum ar fi insomnia. Aceasta poate reduce trezirile în timpul nopții și te poate ajuta să adormi mai repede.

Poate ajuta în cazul simptomelor menopauzei

Menopauza poate provoca simptome precum: bufeuri, tulburări de somn, anxietate și depresie. Extractele de valeriană pot contribui la atenuarea acestora. Pot fi eficiente pentru a atenua atât simptomele fizice, cât și pe cele mintale.

Poate scădea tensiunea arterială

Rădăcina de valeriană poate scădea tensiunea arterială și poate îmbunătăți sănătatea inimii. Hipertensiunea arterială poate crește șansele de apariție a: accidentelor vascular cerebrale, atacurilor de cord și afecțiunilor cardiace, conform Dr. Axe.

Reclamă

Poate atenua: stările de stres, anxietate și depresie

Proprietățile medicinale ale rădăcinii de valeriană pot atenua: stările de stres, anxietatea și depresia. Acestea pot diminua în mod semnificativ anxietatea asociată cu activitățile creierului în cazul persoanelor care se confruntă cu stres psihologic. În plus, pot trata tulburările de anxietate, cum ar fi tulburarea de anxietate generalizată și pot ameliora simptomele de depresie.

Poate calma durerile menstruale

Dacă suferi de dureri care se manifestă pe durata menstruației, rădăcina de valeriană ar putea ajuta la calmarea acestor simptome. Aceasta poate opri spasmele musculare și poate ameliora durerile de la nivelul mușchilor.

Rădăcina de valeriană poate fi utilă în tratarea mai multor simptome asociate sindromului premenstrual, precum iritabilitatea și oboseala.

Poate ameliora durerea de cap cauzată de tensiune

Cefaleea cauzată de tensiune se manifestă prin durere constantă, de obicei de intensitate ușoară până la moderată. Aceasta se simte ca o bandă care apasă în jurul capului.

Proprietățile medicinale ale rădăcinii de valeriană pot ameliora durerea de cap cauzată de tensiune. Aceasta reprezintă cel mai frecvent întâlnit tip de durere de cap. Se poate dezvolta atunci când mușchii capului și gâtului se contractă ca răspuns la: răni, stres, anxietate, sau depresie. Rădăcina de valeriană poate scădea severitatea simptomelor.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
Reclamă
PARTENERI
icon