Beneficiile consumului de ceai Oolong. Cum te poate ajuta ceaiul roșu

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 21 februarie 2024, 08:48 / Actualizat: 21 februarie 2024, 10:06

Gama ceaiului Oolong, denumit și ceai roșu, este cea mai vastă și cea mai adaptabilă categorie de ceai. Gustul său plăcut poate fi completat de o serie de proprietăți medicinale. Află care sunt beneficiile consumului de ceai Oolong.

Reclamă

Ceaiul Oolong se obține din: frunze, muguri și ramuri ale plantei Camellia sinensis. Rata sa de oxidare variază, în timp ce unele sortimente de ceaiuri pot fi aproape complet oxidate, ceea ce le face asemănătoare cu ceaiul negru.

Beneficiile consumului de ceai oolong

Ceaiul Oolong reprezintă un ceai tradițional chinezesc. Fiecare sortiment de ceai Oolong are propriile sale caracteristici, în ce privește: mirosul, aroma și gustul. Conține atât compuși ai ceaiului verde, cât și compuși ai ceaiului negru. Deoarece este pe jumătate oxidat, are mai multe catechine decât ceaiul negru.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ceaiul Oolong poate fi consumat în siguranță deoarece, în mod normal, nu cauzează reacții alergice. Însă, conține cofeină, de aceea se recomandă să fie evitat de persoanele care sunt sensibile la această substanță sau să fie băut în cantități moderate.

Din planta Camellia sinensis se obțin: ceaiul negru, ceaiul verde, ceaiul oolong și ceaiul alb. Aceste ceaiuri se deosebesc de alte ceaiuri din plante deoarece pot avea efecte benefice semnificative asupra sănătății.

Reclamă

Poate îmbunătăți microbiomul intestinal

Printre beneficiile consumului de ceai Oolong se numără îmbunătățirea microbiomului intestinal. Un dezechilibru al bacteriilor intestinale poate reprezenta un factor declanșator pentru multe probleme de sănătate, inclusiv: boli inflamatorii intestinale, alergii, tulburări metabolice și boli hepatice. Ceaiul oolong poate ajuta la îmbunătățirea echilibrului bacteriilor sănătoase și poate ameliora efectele unei diete bogate în grăsimi.

Poate avea efecte antihiperglicemice

Polifenolii din ceaiul Oolong ar putea fi utili în inhibarea enzimei digestive alfa-amilaze. Reprezintă un potențial util pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2 deoarece poate echilibra nivelurile ridicate de zahăr din sânge.

Te poate ajuta să slăbești

Ceaiul Oolong se numără printre cele mai populare ceaiuri pentru slăbit. Acesta ar putea ajuta la contracararea: creșterii în greutate induse de dieta bogată în grăsimi, lipidelor hepatice și greutății țesutului adipos alb. În plus, poate preveni obezitatea.

Reclamă

Are un conținut bogat în antioxidanți

Conținutul ridicat de antioxidanți este unul dintre beneficiile consumului de ceai Oolong. Ceaiul Oolong conține antioxidanții prezenți și în ceaiul negru, cum ar fi tearubigenele și teaflavinele, dar și catechinele din ceaiul verde. Acest ceai poate avea un număr mai mare de antioxidanți decât alte ceaiuri, inclusiv decât unele sortimente de ceai verde, conform Tea Drops.

Poate susține sistemul imunitar

Flavonoidele prezente în ceaiul Oolong pot susține sistemul imunitar, pot ajuta la prevenirea daunelor celulare și pot crește numărul de proteine antibacteriene din organism. Ceaiul roșu poate lupta împotriva răcelii și gripei. De asemenea, poate ajuta la combaterea radicalilor liberi care pot provoca afecțiuni grave, precum: cancer, accidente vascular cerebrale și artrită.

Poate lupta împotriva cancerului

Proprietățile anticancerigene se numără printre beneficiile consumului de ceai Oolong. Polifenolii săi ar putea inhiba creșterea celulelor canceroase de sân, potrivit Simple Loose Leaf. Mai mult, ceaiul poate acționa ca un substitut pentru antioxidanții naturali și ca un agent anticancerigen eficient datorită efectului său protector asupra sănătății umane. Consumul regulat de ceai Oolong poate ajuta și la reducerea riscului de a dezvolta cancer ovarian.

Poate îmbunătăți starea afectivă

L-teanina din ceai te poate ajuta să-ți îmbunătățești starea generală de spirit și să-ți reduci nivelurile de stres. Acest aminoacid este prezent în aproape toate tipurile de ceai. Ceaiul Oolong are o valoare mai mare a L-teaninei decât ceaiul negru. L-teanina poate reduce anxietatea și poate diminua tensiunea arterială crescută cauzată de situațiile de stres ridicat.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este astenia de primăvară. Potențiale cauze și metode de tratament
Ce este astenia de primăvară. Potențiale cauze și metode de tratament
Ce este astenia de primăvară. Potențiale cauze și metode de tratament
Ce este extractul de gălbenele. Care sunt beneficiile sale pentru sănătate
Ce este extractul de gălbenele. Care sunt beneficiile sale pentru sănătate
Ce este extractul de gălbenele. Care sunt beneficiile sale pentru sănătate
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ginseng. Cum îți poate sprijini sănătatea
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ginseng. Cum îți poate sprijini sănătatea
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ginseng. Cum îți poate sprijini sănătatea
Reclamă
PARTENERI
icon