Proprietățile medicinale ale consumului de lobodă. Cum îți poate diversifica dieta

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 5 martie 2024, 07:26

Loboda poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate datorită conținutului său bogat în nutrienți. Aceasta face parte din familia Atriplex și se poate include în mai multe preparate din bucătăria tradițională. Citește despre proprietățile medicinale ale consumului de lobodă.

Reclamă

Aspectul care se evidențiază este capacitatea sa de a depozita sare în frunze. Datorită acestei abilități, poate crește în medii foarte saline, unde majoritatea plantelor nu s-ar putea dezvolta. Loboda se întâlnește pe mai multe continente, fiind o plantă foarte rezistentă.

Proprietățile medicinale ale consumului de lobodă

Pentru a o include în alimentație, majoritatea oamenilor optează pentru specia Atriplex hortensis, care se caracterizează prinr-un gust acidulat. Loboda poate fi inclusă în diverse feluri de mâncare prin metode de gătire asemănătoare cu cele folosite pentru prepararea spanacului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Loboda asigură substanțe nutritive, care pot fi benefice pentru sănătate. Profilul său nutritiv conține niveluri semnificative de: calciu, magneziu, fosfor, fier, caroten, proteine, vitamina C, vitamina K, antocianine, zinc, seleniu, triptofan și fibre alimentare.

Poate susține funcționarea rinichilor

Loboda are efecte laxative și diuretice ușoare, ceea ce poate stimula producerea de urină. Astfel, poate contribui la curățarea rinichilor și la eliminarea rapidă a substanțelor în exces, precum: toxine, săruri, apă și grăsimi în organism. Totodată, poate determina urinare frecventă, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea rinichilor și a vezicii biliare, conform Organic Facts.

Reclamă

Are proprietăți anticancerigene

Proprietățile medicinale ale consumului de lobodă asigură compuși antioxidanti specifici, care pot reduce riscul de dezvoltare a cancerului și pot neutraliza radicalii liberi care cauzează stres oxidativ în celulele corpului uman. De exemplu, nivelurile ridicate de antocianine și caroten prezente în lobodă ajută la: reducerea semnelor de îmbătrânire prematură, îmbunătățirea sănătății ochilor, susținerea sănătății cardiovasculare și prevenirea anumitor mutații ale celulelor care pot determina cancer.

Poate intensifica metabolismul

Proteinele, mineralele și vitaminele prezente în lobodă pot susține reglarea hormonală și reacțiile enzimatice necesare pentru menținerea funcționării organismului. În plus, nivelurile ridicate de fier și calciu pot stimula: formarea globulelor roșii, circulația și oxigenarea țesuturilor și sistemelor de organe. Astfel, pot mări eficiența metabolică generală și pot sprijini sănătatea generală a corpului.

Poate sprijini sănătatea ochilor

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, ochii își pierd claritatea. Nutrienții din lobodă pot sprijini sănătatea generală a ochilor și pot preveni formarea cataractei și a glaucomului, potrivit Health Benefits Times. Cantitățile semnificative de caroten și antocianine pot menține zona ochilor protejată de efectele vârstei și ale radicalilor liberi și pot preveni degenerescența maculară.

Reclamă

Poate îmbunătăți digestia

Proprietățile medicinale ale consumului de lobodă includ stimularea digestiei datorită concentrațiilor ridicate de fibre alimentare si a altor minerale care sprijină procesele digestive. Aceasta poate reduce șansele de constipație și probleme gastrointestinale mai grave, precum ulcerul gastric.

Poate întări sistemul imunitar

Loboda oferă cantități ridicate de vitamina C. Acest conținut crescut de acid ascorbic poate întări în mod considerabil sistemul imunitar. Poate stimula producția de celule albe din sânge, iar funcțiile generale ale organismului, cum ar fi regenerarea celulară și vindecarea rănilor se pot accelera. De asemenea, poate ameliora icterul. În plus, vitamina C are proprietăți antioxidante, care pot susține sănătatea celulelor imunitare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Alimente pentru sănătatea prostatei. Ce impact pot avea asupra organismului
Alimente pentru sănătatea prostatei. Ce impact pot avea asupra organismului
Alimente pentru sănătatea prostatei. Ce impact pot avea asupra organismului
Reclamă
PARTENERI
icon