Consumul de fructe uscate este intens dezbătut deoarece acestea au concentrații ridicate de zahăr și multe calorii. În același timp, pot asigura numeroase beneficii pentru sănătate. Află cât de sănătoase sunt fructele uscate și ce impact pot avea asupra organismului.
Dacă mănânci fructe uscate poți obține un indice de masă corporală și o tensiune arterială sistolică mai scăzute decât persoanele care nu le consumă. Iar multe dintre acestea reprezintă surse importante de: fibre, potasiu și fitochimice, compuși benefici din plante.
Cât de sănătoase sunt fructele uscate
Fructele uscate pot avea un efect protector împotriva anumitor tipuri de cancer. Consumul regulat se asociază cu un risc mai redus de a dezvolta tipuri de cancer, precum cele la nivel de: vezică urinară, colon, pancreas, prostată și stomac.
Este important de reținut că nutriționiștii nu interzic fructele uscate în diabet. Acestea pot fi incluse în alimentație, dacă: le consumi în porții mici, le selectezi pe cele bogate în fibre, le eviți pe cele cu zaharuri adăugate și le consumi în combinație cu grăsimi și proteine.
Totodată, o parte dintre fructele uscate au un conținut mai bogat în nutrienți decât restul. De aceea poți lua în greutate repede dacă nu ai grijă ce mărimi au porțiile pe care le consumi. Printre cele mai răspândite tipuri de fructe uscate poți găsi: rondele de banane, kiwi, caise, mango, stafide, smochine, ananas și prune. De asemenea, este important să fii atent la cantitățile de zahăr, zaharuri adăugate și calorii menționate pe etichete.
Caise
Dacă te întrebi cât de sănătoase sunt fructele uscate, ia în considerare caisele uscate. Acestea oferă antioxidanți, precum beta-caroten și vitamina E, care protejează celulele. În plus, conțin concentrații ridicate de fibre și alți carbohidrați. Caisele și alte fructe uscate foarte colorate deseori conțin conservanți cu sulfiți, care pot provoca efecte adverse la persoanele sensibile.
Smochine
Smochinele sunt printre singurele fructe care pot oferi calciu, un mineral esențial pentru asigurarea sănătății oaselor. Dacă observi o substanță albă, cu aspect de fulg, pe smochinele uscate, cel mai probabil reprezintă zaharuri naturale, cristalizate la suprafața fructului.
Stafide
Stafidele au un conținut bogat în: vitamina C, magneziu, fier, calciu, proteine, potasiu, fibre, grăsimi și alți nutrienți esențiali. Acestea pot îmbunătăți digestia, pot echilibra tensiunea arterială, pot sprijini sănătatea oaselor și te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus.
Prune
Când vrei să știi cât de sănătoase sunt fructele uscate, gândește-te că prunele uscate pot contribui la tratarea constipației, alături de alte numeroase beneficii digestive. Amestecul de substanțe fitochimice antioxidante și nutrienți prezent în prunele uscate poate ajuta la întărirea oaselor și la prevenirea osteoporozei.
Kiwi
Kiwi are proprietăți antiinflamatoare, reduce nivelurile de colesterol din sânge și te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus. De asemenea, poate contribui la tratarea diabetului de tip 2 și poate fi eficient în prevenirea efectelor cauzate de stres, potrivit L’Orenta.
Rondele de banane
Rondelele de banane sunt foarte controversate, deoarece deseori se prăjesc în ulei de nucă de cocos. Acest procedeu le mărește conținutul de grăsimeasaturată, tipul de grăsime care crește colesterolul din sânge și caloriile.
Ananas
Dacă vrei să știi cât de sănătoase sunt fructele uscate, ia în considerare că ananasul reprezintă o sursă bună de bromelaină, o enzimă cu proprietăți antiinflamatoare. De asemenea, poate fi util în reglarea digestiei și poate oferi senzație de sațietate pe termen lung.
Mango
Mango-ul uscat conține vitamina A și mici concentrații de potasiu, conform Consumer Reports. Consumul de mango poate contribui la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății inimii în cazul femeilor aflate la o vârstă mai înaintată. În mod natural, mango-ul uscat este mai dulce.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.