Acidul hialuronic este o substanță prezentă în mod natural în organismul uman. Cea mai mare pondere a acestei substanțe se găsește în ochi, piele și articulații. Citește despre proprietățile medicinale ale acidului hialuronic.
Acidul hialuronic ajută la dezvoltarea țesuturilor moi, determină corpul să producă mai mult colagen și elastină, susține hidratarea pielii și reduce adâncimea cicatricilor. Pe lângă întrebuințările sale pentru a sprijini frumusețea, poate avea și alte utilizări în scop medicinal.
Proprietățile medicinale ale acidului hialuronic
Acidul hialuronic este constituit dintr-un grup de molecule de zahăr, care poartă denumirea de polizaharide. Asigură numeroase proprietăți medicinale și îndeplinește o serie de funcții vitale în organism. Acesta poate fi obținut din unele alimente sau poate fi administrat sub formă de produse cosmetice împotriva îmbătrânirii.
Câteodată, administrarea acidului hialuronic poate provoca o reacție alergică. Dacă știi că suferi de o alergie, este indicat să ceri consultul unui medic înainte de a-l folosit pe termen lung. Dacă îl utilizezi fără prescripție medicală, se recomandă să citești cu atenție instrucțiunile și ingredientele înainte de a-l folosi.
Poate accelera vindecarea rănilor
Acidul hialuronic poate ajuta pielea să mențină umiditate și poate susține procesul de regenerare a țesuturilor, implicat în vindecarea rănilor. Aplicarea acestui acid pe piele poate ajuta la ameliorarea inflamației și la accelerarea reparării țesuturilor.
Poate ameliora dermatita
Proprietățile medicinale ale acidului hialuronic pot acționa asupra simptomelor dermatitei. Acidul hialuronic poate ajuta la ameliorarea simptomelor ușoare până la moderate de eczemă. Administrat sub formă de spumă, poate avea efecte mai eficiente asupra eczemei decât o cremă care conține ceramidă.
Poate susține sănătatea ochilor
Acest tip de acid poate ajuta persoanele care suferă de sindromul de ochi uscat. Când se folosește sub formă de picături pentru ochi sau pentru a susține lentilele de contact, poate menține umiditatea ochilor și poate îmbunătăți sănătatea acestor organe, potrivit WebMD.
Poate trata refluxul gastric
Refluxul gastric apare atunci când acidul din stomac se întoarce în esofag. Face parte din simptomele bolii de reflux gastroesofagian. Acidul hialuronic ar putea ameliora deteriorarea esofagului din cauza acidului din stomac și ar putea accelera procesul de vindecare.
Poate sprijini sănătatea oaselor și articulațiilor
Proprietățile medicinale ale acidului hialuronic pot sprijini sănătatea oaselor și articulațiilor. Injecțiile cu acid hialuronic pot ajuta la tratarea osteoartritei genunchiului. Osteoartrita genunchiului este o afecțiune, care se manifestă prin pierderea cartilajului, materialul spongios care amortizează articulațiile. Acidul hialuronic poate ameliora durerea. Tratamentul care îl include funcționează cel mai eficient dacă suferi de simptome de osteoporoză ușoare până la moderate.
Poate atenua durerile vezicii urinare
Cistita interstițială sau sindromul vezicii urinare dureroase apare atunci când pereții vezicii urinare se inflamează și se irită. Acest lucru poate provoca sensibilitate și durere. Acidul hialuronic intravezical, un tratament introdus direct în vezica urinară, ar putea reduce nevoia de a urina frecvent și durerea asociată afecțiunii, care o determină, conform Medical News Today.
Poate combate afecțiunile gingivale
Proprietățile medicinale ale acidului hialuronic pot avea efecte asupra sănătății orale. Acidul hialuronic topic poate fi folosit în îngrijirea postoperatorie a persoanelor supuse unor proceduri stomatologice. Acesta poate ajuta la vindecarea rănilor și poate avea un impact pozitiv asupra persoanelor cu afecțiuni gingivale și ulcere bucale.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.