Remedii naturale pentru iritații: cum poți calma pielea cu ajutorul lor

Publicat: 31 ianuarie 2024, 07:41

Iritația pielii reprezintă unul dintre cele mai neplăcute simptome. Aceasta poate fi tratată cu creme și loțiuni, dar și cu ajutorul unor alternative simple. Citește mai multe despre remedii naturale pentru iritații.

Iritațiile pot apărea pe orice zonă a pielii, inclusiv pe: picioare, brațe sau spate și pot fi cauzate de mai mulți factori. Există unele remedii, care pot fi ușor folosite acasă. Mai mult, nu ai nevoie de nicio prescripție medicală pentru a le putea cumpăra.

Remedii naturale pentru iritații

O cauză frecventă a iritației este schimbarea vremii. Problemele apar în special pe durata iernii. Acest anotimp aduce un aer mai rece și mai uscat, după ce organismul s-a obișnuit cu aerul cald și umed pe parcursul verii. În afară de efectele dăunătoare cauzate de expunerea la aer uscat, unele obiceiuri pot crește riscul de apariție al acestui simptom, conform Cleveland Clinic.

În general, pielea devine mai uscată odată cu schimbarea anotimpurilor. În timpul iernii, dacă atunci când te întorci acasă, pornești căldura, această diferență bruscă de temperatură, afectează umiditatea pielii.

De asemenea, eczema reprezintă o cauză frecventă, atunci când te confrunți cu pete roșii, cu aspect solzos pe: partea din față a cotului, spatele genunchiului sau mâini. În plus, unele săpunuri cu efecte antibacteriene pot ataca pielea.

Aplică o cremă hidratantă

Cremele hidratante pot fi foarte utile dacă le aplici la 3-5 minute după ce te speli. Acestea sunt printre aceste remedii naturale pentru iritații. Astfel, pot ajuta la reținerea apei în piele. Totodată, este important să acorzi atenție ingredientelor din compoziție. În acest caz, ceramida poate fi foarte utilă deoarece ajută la regenerarea barierei pielii și la reținerea apei în straturile acesteia.

În plus, pentru a trata mâinile uscate poți folosi formule cu umectanți. Umectanții, cum ar fi acidul hialuronic sau glicerina, pot avea efectele unor bureți, care hidratează stratul exterior al pielii.

Folosește un umidificator

O umiditate adecvată a aerului îndeplinește un rol important pentru menținerea sănătății dermatologice. Folosirea unui umidificator pe parcursul nopții, în timpul iernii, este o modalitate eficientă de a susține o umiditate optimă.

Păstrează o temperatură normală a apei când faci duș

Folosirea apei la o temperatură acceptabilă se regăsește printre aceste remedii naturale pentru iritații. Se poate să fii tentat să faci dușuri cu apă fierbinte, când afară este frig. La fel cum aerul mult prea cald din casă poate elimina umezeala din piele, un duș fierbinte poate avea aceleași efecte. Din acest motiv, se recomandă să te speli cu apă călduță.

Folosește remedii pe bază de plante

Pentru a-ți trata iritația, poți încerca: loțiuni, geluri și creme fără prescripție medicală, cu ingrediente precum: mentol, camfor, calamină și aloe vera. Acestea pot fi remedii naturale eficiente pentru a trata pielea afectată de mâncărime datorită proprietăților medicinale pe care le asigură, potrivit Prevention.

Alege o cremă hidratantă cu ovăz coloidal

Ovăzul coloidal reprezintă unul dintre ingredientele, care pot fi găsite în majoritatea cremelor hidratante și eficiente. Ingredientul oferă pielii vitamine și proteine ​​cu efecte calmante. În același timp, evită cremele hidratante care conțin coloranți sau parfumuri, deoarece acestea o pot irita.

Pune o compresă rece pe zona afectată

O compresă rece și umedă sau un pachet de gheață învelit într-un prosop poate ameliora petele de eczemă sau pielea uscată prin reducerea senzației de mâncărime, fiind printre aceste remedii naturale pentru iritații. Frigul atenuează efectele asupra nervilor și poate preveni inflamația.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
PARTENERI