Problemele de mers ar putea fi un semn timpuriu de Alzheimer 

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 22 noiembrie 2023, 08:45

Persoanele cu boala Alzheimer în stadiu incipient au anumite dificultăți în timpul mersului, au observat cercetătorii în cadrul unui studiu. Problemele de mers ar putea fi considerate un indicator timpuriu al maladiei și pot ajuta la diagnosticarea sa precoce.

Reclamă

În boala Alzheimer, este cunoscut faptul că primele funcții afectate sunt memoria și gândirea. Afectarea funcțiilor motorii nu este printre simptomele incipiente și predominante. Boala începe de obicei cu deteriorarea funcțiilor cognitive și implică simptome precum:

  • pierderea memoriei recente;
  • dificultăți în găsirea cuvintelor potrivite;
  • dificultăți la citit și scris;
  • probleme de planificare;
  • dificultăți în luarea deciziilor;
  • dificultăți în rezolvarea sarcinilor familiare;
  • dificultăți în desfășurarea activităților zilnice;
  • schimbări de dispoziție;
  • confuzie în privința timpului sau locului.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

O echipă de cercetători de la University College London (UCL), Marea Britanie, a descoperit însă un alt simptom care apare în stadiul incipient al maladiei. 

Persoanele care au boala Alzheimer pot întâmpina și anumite tulburări de mers. Mai exact, acestea au dificultăți în a schimba direcția în timpul mersului. Problema nu a fost observată și la vârstnicii sănătoși, cu deficite cognitive ușoare specifice vârstei, ceea ce i-a convins pe cercetători că problema ar fi specifică bolii Alzheimer. Prin urmare, problemele de mers ar putea fi considerate un indicator timpuriu al maladiei, este concluzia studiului publicat recent în revista de specialitate Current Biology.

Reclamă

Cum a fost realizat studiul

Cercetătorii britanici au folosit realitatea virtuală și un model computațional pentru a analiza problemele de mers observate anterior la persoanele cu Alzheimer. Profesorul Neil Burgess și colegii săi din grupul Space and Memory, din cadrul Institute of Cognitive Neuroscience UCL, au împărțit participanții la studiu în trei categorii: 31 de participanți tineri și sănătoși, 36 de participanți mai în vârstă și sănătoși și 43 de subiecți cu deficite cognitive ușoare. Din ultimul grup, 11 persoane au avut rezultate pozitive ale biomarkerilor din lichidul cefalorahidian pentru boala Alzheimer. 

Cercetătorii au rugat toți participanții la studiu să parcurgă un traseu ghidat de conuri numerotate în timp ce purtau ochelari de realitate virtuală. Traseul era format din două segmente drepte conectate printr-o întoarcere. 

Participanții au primit sarcina de a reveni în punctul inițial de pornire fără a fi ghidați. Aceștia au efectuat testul în trei condiții diferite, menite să le pună la încercare abilitățile de orientare în spațiu. Realitatea virtuală a fost modificată de la mici detalii și până la eliminarea tuturor reperelor necesare pentru orientare. 

Reclamă

Echipa de cercetători a observat că persoanele cu deficite cognitive ușoare și biomarkeri pentru boala Alzheimer nu estimau corect întoarcerile pe traseu și simțul direcției era foarte variabil. Aceste probleme nu au fost identificate la ceilalți participanți la studiu, nici chiar la cei cu deficite cognitive ușoare, dar care nu prezentau biomarkeri pozitivi pentru Alzheimer.

Cercetătorii au concluzionat că tulburarea legată de mers este specifică persoanelor cu boala Alzheimer și nu apare în procesul normal de îmbătrânire. 

Cum pot ajuta problemele de mers la diagnosticarea bolii 

Dificultățile în timpul mersului observate în cadrul acestui studiu ar putea ajuta medicii să diagnosticheze mai devreme boala Alzheimer. „Descoperirea noastră oferă o cale nouă de diagnostic precoce al bolii Alzheimer țintit specific pe problemele de orientare spațială”, a spus Andrea Castegnaro, prim autor al studiului și cercetător la UCL Institute of Cognitive Neuroscience.

Următorul obiectiv al echipei de cercetare este să dezvolte teste practice care să fie integrate ușor în practica medicală. „Testele tradiționale de orientare spațială au adesea cerințe dificile de îndeplinit într-un mediu clinic. Cercetarea noastră se concentrează pe aspecte specifice ale orientării care se pot adapta la aceste constrângeri”, a declarat Castegnaro pentru Medical News Today.

Motivul pentru care persoanele cu Alzheimer pot avea dificultăți în orientarea spațială se datorează modificărilor cauzate de boală în hipocamp, regiune a creierului parțial responsabilă pentru memoria spațială, a explicat pentru aceeași publicație Ryan Glatt, antrenor personal și coach pentru sănătatea creierului și director al programului FitBrain din cadrul Pacific Neuroscience Institute din California. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Cum recunoști un AVC silențios și ce complicații poate cauza
Cum recunoști un AVC silențios și ce complicații poate cauza
Cum recunoști un AVC silențios și ce complicații poate cauza
articol cu video
Legătura dintre colesterolul crescut și boala Alzheimer. Cum poți preveni dezvoltarea acestei afecțiuni
Legătura dintre colesterolul crescut și boala Alzheimer. Cum poți preveni dezvoltarea acestei afecțiuni
Legătura dintre colesterolul crescut și boala Alzheimer. Cum poți preveni dezvoltarea acestei afecțiuni
Reclamă
PARTENERI
icon