Ce este quercetina. Cum te poate ajuta acest pigment

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 31 octombrie 2023, 08:54

Quercetina reprezintă un pigment prezent în multe alimente vegetale, care poate contribui la prevenirea mai multor afecțiuni. Aceasta se găsește în: fructe, legume și plante și poate fi obținută din alimentație sau prin suplimente. Citește ce este quercetina.

Reclamă

Quercetina are proprietăți antioxidante puternice. Aceasta reprezintă un flavonol și o subcategorie a compușilor fitochimici numiți flavonoide. Printre alimentele bogate în quercetină se numără: ceapă, broccoli, mere, struguri, fructe de pădure, ardei, semințe, fructe nucifere, hrișcă, legume din familia Brassica, vin, ceai și capere.

Ce este quercetina

Poți obține zilnic quercetină prin intermediul unei varietăți de legume și fructe. Ceapa este printre cele mai bogate surse de flavonoide alimentare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În plus, unele suplimente pot include și alte substanțe, precum bromelaina sau vitamina C. Acestea pot ajuta organismul să absoarbă mai eficient quercetina.

De asemenea, gutuile au quercetină. Acestea reprezintă surse importante de: fibre alimentare, cupru, vitamina C și vitamina K.

Reclamă

Totuși, dacă vrei să consumi în mod constant mai multă quercetină, se recomandă să ceri sfatul unui medic. Aceasta poate interacționa cu unele medicamente.

Poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni ale inimii

Dacă te întrebi ce este quercetina, gândește-te că flavonoidele din fructe și legume pot diminua riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, cum ar fi afecțiunile inimii și atacurile de cord. Quercetina poate contribui la protejarea sănătății inimii, prin ameliorarea disfuncției vaselor de sânge și a disfuncției endoteliale. În plus, poate reduce riscul de a dezvolta boli de inimă precum hipertensiunea arterială și ateroscleroza.

Poate scădea tensiunea arterială

Suplimentele de quercetină ar putea fi o modalitate eficientă de a scădea tensiunea arterială, potrivit Medical News Today. Aceasta poate reduce nivelurile de colesterol rău și tensiunea arterială sistolică. Tensiunea arterială sistolică măsoară presiunea din vasele de sânge în timpul bătăilor inimii.

Reclamă

Poate avea proprietăți antioxidante

Antioxidanții contribuie la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de stresul oxidativ. Aceste efecte apar atunci când un exces de radicali liberi depășește apărarea antioxidantă a organismului. Dacă te întrebi ce este quercetina, ia în considerare că poate avea proprietăți antioxidante. Aceasta este un antioxidant mai puternic decât: vitamina C, vitamina E sau beta-carotenul.

Poate diminua inflamația

Inflamația este răspunsul natural al organismului la stres și răni și, în mod normal, contribuie la vindecare. Inflamația cronică poate avea efecte nocive asupra corpului și poate cauza afecțiuni de sănătate. Alimentele bogate în quercetină îi pot diminua simptomele.

Poate reduce riscul de cancer

O alimentație ce include multe fructe și legume bogate în flavonoide, precum quercetina, poate reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. De asemenea, pot încetini dezvoltarea celulelor canceroase în organism.

Poate avea proprietăți antivirale și antibacteriene

Dacă vrei să știi ce este quercetina, află că poate avea proprietăți antivirale și antibacteriene. Aceasta poate inhiba creșterea multor bacterii și virusuri, inclusiv: Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Proteus și Aspergillus flavus.

Poate proteja sănătatea creierului

Quercetina poate preveni instalarea bolii Alzheimer, conform Health. Pudra din ceapă bogată în quercetină poate întârzia declinul cognitiv în cazul persoanelor aflate la o vârstă mai înaintată, cu boala Alzheimer în stadiu incipient. Acestea pot avea o funcție cognitivă mai bună, simptome depresive ameliorate și o motivație generală crescută.

Poate sprijini sănătatea neurologică

Stresul oxidativ apare atunci când există un dezechilibru al radicalilor liberi în organism și contribuie la dezvoltarea bolilor neurodegenerative. Proprietățile antioxidante ale quercetinei pot contribui la combaterea radicalilor liberi. Aceasta poate scădea riscul de apariție a bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer sau boala Parkinson.

Poate ameliora simptomele alergiilor

Când vrei să știi ce este quercetina, reține că ar putea fi un antihistaminic eficient, deoarece restricționează eliberarea histaminei din celule. Aceste proprietăți antialergice indică faptul că poate fi un supliment util pentru persoanele care suferă de alergii, în special rinită.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Proprietățile medicinale ale ceaiului de eucalipt. Beneficiile și potențialele riscuri ale acestei băuturi
Proprietățile medicinale ale ceaiului de eucalipt. Beneficiile și potențialele riscuri ale acestei băuturi
Proprietățile medicinale ale ceaiului de eucalipt. Beneficiile și potențialele riscuri ale acestei băuturi
Reclamă
PARTENERI
icon