O mare parte a persoanelor care se luptă cu greutatea apelează adesea la intervenții pentru combaterea obezității. Cum se realizează și care sunt beneficiile au explicat gazda și specialiștii din platoul emisiunii MediCOOL. Când este recomandat să recurgem la astfel de metode, dar și care sunt acestea.
Doctorul Mihail Pautov și invitații săi au dezbătut în episodul 3 din sezonul 4 MediCOOL un subiect destul de controversat. Specialiștii au explicat care sunt intervențiile pentru combaterea obezității și când trebuie să apelăm la ele.
Stilul de viață și dietele care dau greș uneori, sunt elemente care duc adesea către soluții mai drastice pentru a scăpa de greutatea nedorită. Deseori, pacienții iau în calcul și intervențiile la nivelul stomacului, însă renunță ușor când sunt informați despre riscurile și timpul de recuperare.
Înainte de a discuta despre combaterea obezității, specialiștii au făcut un experiment util în fața publicului. Aceștia au arătat ce se întâmplă cu stomacul nostru când mâncăm.
Medicii susțin că un pacient cu o greutate normală poate acumula în stomac 800 ml. În cazul unei persoane obeze lucrurile stau total diferit, ajungând la o capacitate de 1 litru și jumătate.
Obezitatea are legătură cu cantitatea ingerată, fără discuție. Trebuie să învățăm să ne oprim din mâncat înainte ca stomacul să fie plin complet.
– prof. dr. Cătălin Copăescu, chirurg de excelență în chirurgia obezității
Care sunt principalele intervenții pentru combaterea obezității
Obezitatea reprezintă o problemă cu care se confruntă o mare parte a populației, fapt pentru care medicina a evoluat considerabil. De astfel, pacienții pot apela la diferite intervenții la stomac pentru combaterea obezității.
Specialiștii au vorbit despre următoarele operații în platoul emisiunii MediCOOL:
Gastric Sleeve
Gastric Sleeve este o intervenție chirurgicală la care recurg pacienții pentru micșorarea stomacului. Prin intermediul ei se obține o formă tubulară sau o gastrectomie longitudinală, ajungând ca stomacul să aibă un diametru asemănător esofagului.
Diametrul noului stomac trebuie să fie de un centimetru și un pic, deci foarte subțire.
– prof. dr. Cătălin Copăescu, chirurg de excelență în chirurgia obezității
Specialiștii au la dispoziție cea mai avansată tehnologie de sutură mecanică pentru a realiza această operație de la nivelul stomacului. Medicii au în sala de operație un aparat care analizează modul în care se pun agrafele și se realizează tăietura.
Balonul gastric, intervenție minim invazivă pentru combaterea obezității
Atunci când pacienții nu își doresc să apeleze la chirurgie, medicii le pun la dispoziție o altă modalitate prin care pot scăpa de greutate. Balonul gastric se numără printre intervențiile la stomac pentru combaterea obezității.
De cele mai multe ori, această metodă este agreată de pacienții care au o teamă în ceea ce privește complicațiile ce pot apărea în urma unei operații. În plus, procedura este minim invazivă. Prin intermediul ei se introduce un balon în interiorul stomacului.
„Toleranța pacienților la balonul gastric este diferită. Cei mai mulți pacienți au o stare de disconfort, tradusă prin greață sau vărsături. Aceste simptome durează o zi sau două”, a mai explicat specialistul invitat de Mihail Pautov.
Persoanele care apelează la această intervenție pentru combaterea obezității trebuie să știe că balonul gastric va rămâne în stomac timp de 6 luni.
Medicație pentru slăbit, intervenție cu abordare farmacologică
Pentru a realiza o astfel de intervenție specialiștii nu au nevoie de foarfecă sau instrumente medicale, așa cum se întâmplă în cazul balonului gastric sau al operației. Medicii lucrează asupra stomacului prin intermediul creierului.
Specialiștii folosesc o seringă umplută care stimulează la nivelul sistemului nervos senzația de sațietate. Astfel, pacientul nu mai simte nevoie să mănânce des și mult.
Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.