Kaempferolul este un antioxidant recunoscut pentru efectele antiinflamatoare și susținerea longevității. Acest compus vegetal poate oferi multe beneficii pentru sănătate, dacă îl consumi frecvent. Citește ce alimente bogate în kaempferol poți include în dietă.
Kaempferolul se încadrează într-o subclasă de flavonoli. Aceasta face parte din grupul flavonoidelor de compuşi fenolici. La fel ca majoritatea compușilor vegetali, poate avea proprietăți antioxidante eficiente în organism.
Alimente bogate în kaempferol
Când celulele se oxidează în corp, structurile lor vitale se deteriorează, ceea ce le poate afecta funcționarea sau le poate provoca moartea. Astfel, antioxidanții ajută la: protejarea celulelor, diminuarea inflamației din organism și combaterea radicalilor liberi.
Radicalii liberi, denumiți și oxidanți, reprezintă molecule foarte reactive și instabile. Aceștia pot cauza multe probleme de sănătate, precum îmbătrânirea prematură și afecțiunile cronice, inclusiv boli de inimă și cancer. Kaempferolul reprezintă unul dintre acești antioxidanți importanți.
Pepene roșu
Pepenele roșu are un conținut nutritiv ridicat și asigură concentrații importante de kaempferol. Acesta este bogat în: potasiu, vitamina B6 și un aminoacid numit citrulină. Poate diminua tensiunea arterială și poate întări funcția imunitară. Pepenele roșu poate crește aportul de nutrienți importanți, precum: minerale, vitamine și fibre. În plus, pepenele roșu este fructul cu cea mai mare concentrație de apă.
Caise
Caisele se regăsesc printre aceste alimente bogate în kaempferol. Acestea au concentrații ridicate de beta-caroten și luteină, două substanțe ce pot îmbunătăți sănătatea ochilor și pot susține vederea. De asemenea, pot fi la fel de eficiente în variantă uscată.
Cireșe
Cireșele reprezintă o sursă importantă de kaempferol. Acestea oferă minerale ce au roluri majore în funcționarea organismului: potasiu, magneziu și calciu. Pot reduce tensiunea arterială și pot diminua nivelurile de colesterol din sânge.
Arpagic
Arpagicul este bogat în substanțe nutritive, precum: folat (vitamina B9), vitamina A, vitamina K și colină. Acestea pot îmbunătăți funcția memoriei și pot diminua în mod semnificativ riscul de a dezvolta boala Alzheimer, conform Well and Good.
Ceai verde
Ceaiul verde se numără printre aceste alimente bogate în kaempferol. Ceaiul verde conține L-Teanină, un aminoacid asociat cu îmbunătățirea funcției creierului. În plus, are catechină, un fitonutrient care poate îmbunătăți sănătatea orală.
Kale (Varza furajeră)
Kale reprezintă o sursă importantă de: kaempferol, fibre, acizi grași omega 3, vitamina C, vitamina E și vitamina K. Această legumă poate întări imunitatea, poate susține sănătatea oaselor și poate proteja împotriva afecțiunilor inimii și a cancerului.
Spanac
Spanacul este o sursă importantă de fier și kaempferol. Acesta are o compoziție bogată în substanțele fitochimice numite zeaxantină și carotenoide, ce pot contribui la prevenirea cancerului. De asemenea, include: potasiu, magneziu și vitamina C.
Capere
Caperele sunt alimente bogate în kaempferol. Caperele conțin compuși vegetali cum ar fi quercetina și rutina. De asemenea, au în compoziție minerale importante, precum fier și cupru. Acest lucru poate diminua inflamația și poate îmbunătăți sănătatea sângelui.
Broccoli
Broccoli conține concentrații ridicate de kaempferol, potrivit Science Direct. Poate reduce riscul de a dezvolta cancer, poate îmbunătăți sănătatea oaselor, poate sprijini sănătatea pielii și poate întări sistemul imunitar.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.