Cum te afectează umiditatea aerului din casă

Publicat: 21 mai 2023, 06:45

Umiditatea excesivă din interiorul unei case poate încuraja apariţia bacteriilor dăunătoare, virușilor, mucegaiului și a altor agenți biologici. Acești poluanți pot declanșa simptome de alergie și astm, pot duce la infecții respiratorii și pot cauza alte probleme de sănătate grave. Află cum te afectează umiditatea aerului din casă.

Controlul nivelului de umiditate din casă influenteaza foarte mult confortul pe care îl vei experimenta, precum şi economisirea energiei si reducerea intreţinerii. Pentru un confort sporit în interiorul locuinţei, nivelul de umiditate trebuie să fie cuprins între 30 și 50%. Avem nevoie de umiditate pentru confortul și sănătatea noastră, dar prea multă sau prea puțină poate provoca probleme de sănătate.

Cum te afectează umiditatea aerului

Când transpiri, corpul se bazează în mod normal pe aer pentru a scăpa de transpirația care se acumulează pe piele. Acest lucru permite corpului să se răcească. Când umiditatea din aer este ridicată, umiditatea caldă rămâne pe piele mai mult timp, făcându-te să te simți și mai caldă. Meteorologii numesc acest lucru „indicele de căldură”.

Umiditatea ridicată poate avea o serie de efecte adverse asupra corpului uman. Poate contribui la apariţia unor probleme de sănătate, debutând cu o lipsă de energie și letargie. În plus, umiditatea ridicată poate provoca hipertermie. Acesta e dată de supraîncălzire ca urmare a incapacității corpului de a elibera căldura în mod eficient. Hipertermia poate provoca:

  • Deshidratare;
  • Oboseală;
  • Crampe musculare;
  • Extenuare de la căldură;
  • Leșin;
  • Insolație.

Dacă tu sau cineva cu care ești prezintă simptome de insolație, cum ar fi dureri de cap, confuzie sau vărsături, solicită imediat asistență medicală.

Umiditatea îți poate da o dispoziţie proastă

Potrivit psihologilor, umiditatea te poate pune într-o dispoziție proastă. Știința este încă destul de limitată, dar unele studii spun că ar putea influența substanțele chimice ale creierului care reglează starea de spirit.

Medicii spun de asemenea că au pacienți care par să experimenteze o versiune a tulburării afective sezoniere. Persoanele cu această afecțiune se simt deprimate și pot experimenta anxietate și, în unele cazuri, chiar se pot sinucide. Dacă ai oricare dintre aceste simptome, este important să discuți cu un medic specialist în vederea unui tratament.

Umiditatea poate perturba inclusiv unele funcții de bază, cum ar fi somnul sau menținerea hidratării. Somnul insuficient și deshidratarea pot afecta foarte mult starea de spirit. Pentru a înrăutăți lucrurile, ideea de a nu fi stăpână pe propriile simţuri şi asupra situaţiei poate provoca o stare accentuată de nervozitate. 

Moduri prin care umiditatea aerului din casă afectează sănătatea și confortul

Majoritatea experților recomandă menținerea umidității interioare între 40-60% pentru a ajuta la minimizarea efectelor negative asupra sănătății. Iată 5 moduri în care umiditatea din casă îți poate afecta sănătatea.

Confort termic

Umiditatea este legată și de temperatură și astfel afectează confortul termic. Aerul mai cald poate reține mai mulți vapori de apă. Dacă conținutul de vapori de apă rămâne același și temperatura scade, umiditatea relativă crește. În schimb, dacă conținutul de vapori de apă rămâne același și temperatura crește, umiditatea relativă scade.

În timpul verii, când aerul este mai umed, căldura, umiditatea creează o senzație inconfortabil de „lipicioasă” pe piele și pe haine. Între timp, în lunile de iarnă, umiditatea foarte scăzută poate provoca disconfort prin uscarea pielii și a suprafețelor mucoase, cum ar fi ochii și căile nazale.

Un umidificator ajută la menținerea unui nivel confortabil de umiditate, reducând astfel șansa de disconfort termic.

Calitatea somnului

Umiditatea poate afecta negativ calitatea somnului dacă este prea scăzută sau prea ridicată. Aerul uscat poate crește șansa de iritare a sistemului respirator, care poate provoca tuse sau strănut în timpul somnului.

Umiditatea crescută poate crește temperatura într-o cameră, ceea ce face dificilă adormirea, poate reduce timpul petrecut în stadiile de somn profund și poate scădea calitatea somnului în general.

Transmiterea virușilor

Joseph G. Allen, profesor asociat și director al programului „Clădiri sănătoase” la Universitatea Harvard T.H. Chan School of Public Health, a lansat un articol de opinie subliniind importanța menținerii umidității relative în intervalul de 40 până la 60% ca strategie utilă împotriva Covid-19.

Pe baza studiilor științifice privind transmiterea virală, știm că aerul uscat poate promova mișcarea virușilor în aer. Când o persoană infectată tușește, strănută, respiră sau vorbește, ea emite mici picături respiratorii în aer. Aerul uscat face ca aceste picături să se evapore mai repede, formând particule mai mici purtătoare de virusuri care pot rămâne în aer mai mult timp și pot călători prin spații mai mari.

Aerul uscat poate afecta, de asemenea, sistemul imunitar, crescând susceptibilitatea la infecții din aer, cum ar fi gripa, răceala comună și Covid-19. Umiditatea scăzută poate usca căile nazale și reduce mucusul, ceea ce poate încetini rata cu care virușii și alți agenți patogeni sunt îndepărtați din tractul respirator. Astfel li se permite virușilor să pătrundă în cea mai profundă parte a plămânilor.

Creșterea mucegaiului, ciupercilor și bacteriilor

Microorganismele precum mucegaiul, ciupercile și bacteriile pot crește rapid pe suprafețele interioare atunci când nivelurile de umiditate sunt ridicate pe perioade lungi de timp. Inhalarea sau atingerea acestor microorganisme poate provoca reacții alergice pentru persoanele cu astm bronșic sau alergii la mucegai. Pentru persoanele cu boli respiratorii cronice (de exemplu, o tulburare pulmonară obstructivă cronică), prezența microorganismelor în aer poate duce la dificultăți de respirație și poate exacerba simptomele bolii.

Pentru a reduce creșterea microorganismelor, EPA recomandă menținerea umidității relative interioare sub 60%.

Condens

Condensul poate fi o problemă obișnuită în casă, din cauza vaporilor de apă generați de activitățile umane, a infiltrațiilor din aerul exterior în climat cald și umed și/sau a utilizării necorespunzătoare a umidificatoarelor sau dezumidificatoarelor. Condensul poate duce, de asemenea, la daune structurale severe din cauza mucegaiului, ceea ce reprezintă un risc pentru siguranța casei.

Și pentru că acum ai aflat cum te afectează umiditatea aerului din casă, verifică care este situația din locuința ta. Dacă sunt problemă, ia măsurile necesare, sugerate de specialiști.

Doctorul Mihail Pautov și invitații lui au vorbit în emisiunea Medicool despre importanța umidității din camere.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Generația Baby Boomers trăiește mai mult, dar cu o stare de sănătate mai precară. Ce spun cele mai recente studii
Generația Baby Boomers trăiește mai mult, dar cu o stare de sănătate mai precară. Ce spun cele mai recente studii
Cât de sănătos este să folosești cuptorul cu microunde. Efectele pe care le poate avea asupra sănătății
Cât de sănătos este să folosești cuptorul cu microunde. Efectele pe care le poate avea asupra sănătății
De ce simți gust amar în gură. Care sunt principalele cauze
De ce simți gust amar în gură. Care sunt principalele cauze
PARTENERI