Potențialele cauze ale frisoanelor. De ce apar fără a avea o temperatură ridicată a corpului

Publicat: 11 ianuarie 2024, 08:58

Anumiți factori pot determina frisoane, fără ca organismul să atingă o temperatură ridicată. Pentru a putea primi un tratament adecvat, se recomandă identificarea motivului care le provoacă. Citește despre potențialele cauze ale frisoanelor.

Frisoanele pot fi cauzate de mai multe afecțiuni și pot apărea inclusiv ca reacții adverse. Pentru a le ameliora sau vindeca, este important să observi ce factori le pot favoriza apariția.

Potențialele cauze ale frisoanelor

Frisoanele sunt determinate de alternarea rapidă între contracțiile musculare și relaxarea acestora. Aceste contracții musculare reprezintă modul în care organismul încearcă să se încălzească atunci când temperatura scade.

Deseori, frisoanele se asociază cu febra. Uneori, acestea preced apariția febrei, mai ales dacă au la bază o infecție. În alte situații, apar fără o creștere a temperaturii. Frisoanele pot fi grave sau ușoare, în funcție de cauza de bază.

Totodată, frisoanele pot apărea frecvent în cazul gripei și infecției cu COVID-19. De asemenea, pot apărea rar în cazul răcelilor comune.

Activitate fizică extremă

Sporturile extreme executate la temperaturi prea scăzute sau prea ridicate pot cauza frisoane. Poți evita frisoanele determinate de exerciții fizice, dacă ai grijă să te hidratezi și dacă te îmbraci corespunzător pentru antrenamente. Evită să faci exerciții fizice în perioadele cele mai reci sau calde ale zilei și limitează timpul petrecut în activitate fizică intensă.

Hipotiroidism

Potențialele cauze ale frisoanelor se pot manifesta în cazul hipotiroidismului. O tiroidă subactivă este o glandă tiroidă care nu produce suficienți hormoni necesari pentru a regla rata metabolică sau pentru a susține sănătatea generală. Această afecțiune poate provoca o sensibilitate crescută la frig, ceea ce poate determina frisoane.

Hipoglicemie

Hipoglicemia se dezvoltă dacă nivelul zahărului din sânge scade prea mult. Totodată, poți suferi de hipoglicemie fără a avea diabet. Hipoglicemia necesită tratament cât mai repede. Unul dintre simptomele acesteia este o senzație de tremurări sau slăbiciune musculară, care poate imita frisoanele.

Expunere la frig

Frigul se numără printre potențialele cauze ale frisoanelor. Te poți confrunta cu frisoane dacă stai într-un loc cu temperaturi scăzute. În plus, le poți avea dacă ți se udă hainele. Chiar și în interiorul unei clădiri, dacă aparatul de aer condiționat produce un aer rece sau nu produce suficientă căldură, corpul poate simți aceste diferențe.

Pe măsură ce organismul uman înaintează în vârstă, devine mai dificil să-ți regleze temperatura corpului, chiar și în cazul adulților în vârstă, fără afecțiuni medicale.

Reacție emoțională

Frisoanele pot apărea dacă simți o reacție emoțională profundă. Emoțiile care ar putea provoca frisoane includ frica sau anxietatea. Frisoanele pot fi cauzate și de experiențe care te mișcă profund într-un mod pozitiv, cum ar fi ascultarea muzicii sau discursurile inspiraționale.

Efecte adverse ale medicamentelor

Frisoanele pot fi provocate de administrarea anumitor medicamente sau combinații de medicamente, conform Healthline. Acestea pot apărea și dacă iei o doză incorectă de: medicamente cu prescripție medicală, medicamente fără prescripție medicală sau suplimente alimentare.

Malnutriție

Malnutriția se instalează când corpului îi lipsesc nutrienții necesari zilnic, fiind printre potențialele cauze ale frisoanelor. Aceasta poate fi provocată de: aport redus de alimente nutritive, o afecțiune, cum ar fi boala celiacă, care afectează capacitatea organismului de a absorbi nutrienții în mod corespunzător sau o tulburare de alimentație, cum ar fi anorexia nervoasă.

Infecții

Frisoanele pot fi cauzate de diferite virusuri, cum ar fi: infecții virale, infecții bacteriene, boala Lyme sau infecție articulară, potrivit Health. În aceste cazuri, se pot manifesta înainte de a apărea febra și alte simptome.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
PARTENERI