Ceaiuri și alte remedii pentru răceală și gripă. Ce funcționează și ce nu

Publicat: 12 decembrie 2023, 07:48 / Actualizat: 15 decembrie 2023, 22:50

Unele ceaiuri din plante pot ajuta, cel puțin temporar, la atenuarea simptomelor de răceală și gripă. La fel și câteva leacuri bătrânești ale căror efecte benefice au fost confirmate de studiile moderne. Află care sunt cele mai eficiente remedii pentru răceală și ce leacuri nu funcționează. 

De mii de ani, oamenii au căutat remedii naturale dintre cele mai diverse împotriva bolilor respiratorii. Transmise din generație în generație, unele au continuat să fie folosite până în zilele noastre. 

De la banalele ceaiuri din plante, supa de pui și până la frecțiile cu carmol sau spirt, există o mulțime de leacuri bătrânești care promit să te scape de răceli și gripă. Eficiența unora dintre ele a fost demonstrată științific și sunt recomandate chiar și de medici ca tratamente adjuvante. Altele, în schimb, nu au efecte dovedite sau nu au fost evaluate încă prin studii. 

Dacă te întrebi ce funcționează cu adevărat și ce nu, trebuie să știi că nu există un leac miraculos care te poate vindeca de răceli sau gripă. Virozele respiratorii, în general, își urmează cursul natural și se rezolvă după 7-10 zile. Cu toate acestea, poți recurge la medicamente sau remedii naturiste care scad severitatea simptomelor și te ajută să treci mai ușor peste boală. 

Odihna adecvată, hidratarea și alimentația sănătoasă sunt la fel de importante pentru o recuperare mai ușoară. Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc, este recomandat să consulți un medic.      

Ce efecte au ceaiurile pentru răceală

Ceaiurile și băuturile calde, în general, sunt recomandate în caz de infecții respiratorii. Potrivit unui studiu publicat în revista Rhinology, ele ajută la gestionarea unor simptome precum rinoreea, tusea, durerea în gât și frisoanele. 

Consumul de lichide este foarte important pentru o recuperare optimă în caz de răceală sau gripă, iar ceaiurile ne pot ajuta să ne menținem hidratați. În plus, vaporii calzi pe care îi inhalăm când bem ceaiuri pot ajuta la desfundarea căilor respiratorii și la atenuarea congestiei nazale. Unele sortimente de ceai conțin antioxidanți care susțin sistemul imunitar și pot sprijini vindecarea, precum și compuși cu proprietăți antiinflamatoare care pot ajuta la reducerea inflamației din gât și la reducerea disconfortului.

Iată care sunt cele mai bune ceaiuri pentru răceală și gripă:

  • Ceaiul de echinacea. Unele studii sugerează că ceaiul de echinacea scurtează durata infecțiilor respiratorii și reduce severitatea simptomelor;
  • Ceaiul de ghimbir. Este considerat unul dintre cele mai bune remedii pentru gâtul inflamat și dureros, pentru inflamația sinusurilor și pentru tuse. Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și antivirale;
  • Ceaiul de soc. Socul are proprietăți antivirale și poate ajuta la scăderea febrei. Eficiența ceaiului de soc nu a fost evaluată în studii, dar suplimentele sub formă de capsule pot reduce durata și severitatea simptomelor respiratorii, potrivit unei metaanalize.
  • Ceaiul de mușețel. Are proprietăți antiinflamatoare și poate ajuta la reducerea iritației gâtului. De asemenea, studiile arată că îmbunătățește somnul, iar odihna este foarte importantă pentru recuperare în caz de răceli și gripă;
  • Ceaiul de lămâie. Studiile care îi confirmă efectul benefic în răceli sunt limitate, dar conținutul bogat în vitamina C ar putea contribui la atenuarea simptomelor. O metaanaliză din 2013 susține că suplimentarea regulată a alimentației cu vitamina C poate reduce cu 8% durata răcelilor la adulți și cu 14% la copii, ceea ce ar însemna una-două zile. 

Ce efecte are frecția în răceală

Un remediu foarte popular în răceli și gripă, frecțiile stimulează circulația sângelui și produc vasodilatație periferică prin care scad temperatura corpului. Ele pot avea un efect benefic în caz de febră. Totodată, aceste remedii pentru răceală și gripă relaxează musculatura și pot atenua durerile musculare. 

Există o varietate de soluții și loțiuni care se aplică pe piele prin masaj ușor, cum ar fi:

  • alcool sanitar;
  • oțet diluat cu apă;
  • mentol;
  • eucalipt;
  • camfor.

În farmacii și magazine, aceste soluții sunt disponibile în diverse combinații cu indicație pentru frecții, exceptând oțetul.

Soluțiile care conțin mentol, ulei de eucalipt și camfor pot atenua temporar tusea cauzată de virozele respiratorii când sunt aplicate pe piept și pe gât, potrivit agenției americane de cercetare National Institutes of Health (NIH). Când sunt aplicate pe mușchi și pe articulații, aceste soluții acționează ca un analgezic local, reducând temporar durerile musculare și articulare. 

Frecțiile cu oțet și alcool sanitar sunt contraindicate copiilor, deoarece pot suferi iritații și arsuri pe piele. De asemenea, există riscul să inhaleze vaporii de alcool și să sufere intoxicații care le pun viața în pericol. Frecțiile cu soluții care conțin camfor, mentol și eucalipt nu sunt recomandate bebelușilor și copiilor de vârste mici, din cauza riscului crescut de:

  • iritații,
  • reacții alergice;
  • probleme respiratorii cauzate de inhalarea vaporilor. 

Alte leacuri bătrânești pentru răceală și gripă

Pe lângă ceaiuri, multe alte leacuri tradiționale s-au păstrat până în zilele noastre și continuă să fie folosite ca remedii pentru răceli și gripă. Eficacitatea unora dintre ele este susținută și de dovezi științifice, în timp ce altele nu au fost evaluate ori s-au dovedit lipsite de beneficii. 

Remedii pentru răceală: mierea

Folosită din cele mai vechi timpuri ca remediu pentru virozele respiratorii, mierea tratează gâtul inflamat și tusea, iar cercetările moderne îi confirmă eficiența. O recenzie publicată în 2018 susține că mierea poate atenua tusea la copii mai eficient decât unele medicamente, cum sunt cele care conțin difenhidramină  (un antihistaminic) și salbutamol (un bronhodilatator). 

Un studiu din 2007 publicat în revista JAMA Pediatrics arată că două lingurițe de miere luate la culcare sunt la fel de eficiente precum dextrometorfanul în reducerea crizelor de tuse de peste noapte la copiii cu vârsta între 1 și 5 ani. Dextrometorfanul este un medicament antitusiv care se prescrie în tusea neproductivă. 

Mierea nu este indicată copiilor cu vârsta sub un an din cauza riscului de botulism, o boală potențial fatală la bebeluși. 

Remedii pentru răceală: inhalațiile

Inhalarea vaporilor de apă fierbinte poate ajuta la atenuarea congestiei nazale, dar nu este eficientă în cazul tuturor. O revizuire a șase studii clinice care au evaluat beneficiile inhalațiilor a avut rezultate mixte. Unii participanți la studii au simțit o atenuare a simptomelor de răceală, dar alții, nu. 

Aburul umezește căile respiratorii și fluidizează secrețiile, facilitând astfel eliminarea lor. Dacă în apa fierbinte adaugi și uleiuri esențiale cum sunt cel de eucalipt sau de mentă, efectul decongestionant poate fi mai puternic.

Remedii pentru răceală: usturoiul 

În medicina tradițională, usturoiul este un remediu foarte popular împotriva virozelor respiratorii. Se crede că el ar avea proprietăți antimicrobiene, antivirale și antiinflamatoare utile în gestionarea răcelilor și gripei. 

În cadrul unui studiu de mici dimensiuni, 146 de adulți sănătoși au primit fie un placebo, fie un supliment zilnic cu usturoi timp de 12 săptămâni, pe timpul iernii. În grupul care a primit placebo s-au raportat 65 de răceli, în timp ce grupul care a luat suplimente cu usturoi a raportat doar 24 de răceli.

Cu toate acestea, o amplă revizuire a studiilor clinice care au analizat efectele usturoiului în prevenirea sau tratarea răcelilor a concluzionat că dovezile sunt insuficiente pentru a recomanda acest remediu.

Remedii pentru răceală: supa de pui

Supa de pui poate fi o mâncare reconfortantă când ești răcit, oferind o stare generală mai bună. În plus, are efect hidratant, iar aburul poate reduce congestia nazală printr-un mecanism similar inhalațiilor. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să susțină efectele benefice ale supei de pui asupra infecțiilor virale. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
PARTENERI