Pastila de a doua zi: cum se administrează și ce riscuri are

Publicat: 15 aprilie 2024, 08:37 / Actualizat: 2 mai 2024, 13:33

Pastila de a doua zi este o metodă contraceptivă de urgență care poate preveni o sarcină nedorită după un contact sexual neprotejat. Cu cât este administrată mai repede, cu atât eficiența ei este mai mare. Află ce tipuri de pastile găsești în farmacii, în ce interval de timp le poți lua și contraindicațiile pe care le au.

Dacă ai avut relații intime neprotejate sau dacă alte metode contraceptive folosite au eșuat (de exemplu, prezervativul s-a rupt), pastila de a doua zi poate împiedica apariția unei sarcini nedorite. Pentru o eficiență maximă, se recomandă administrarea într-un interval cât mai scurt de la contactul sexual neprotejat.

Pastila sau pilula de a doua zi nu este la fel de eficientă ca metodele contraceptive uzuale, conform Mayo Clinic. Din acest motiv, nu se recomandă utilizarea regulată, ci doar în situațiile de urgență. De asemenea, ea nu oferă protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.

Pastila de a doua zi: tipuri și mod de administrare

În farmacii, pastila de a doua zi este disponibilă în două variante. Substanța activă și intervalul recomandat pentru administrare sunt diferite pentru fiecare, astfel: 

Pilula pe bază de levonorgestrel (progesteron)

  • este indicată în decurs de cel mult 3 zile (72 de ore) de la contactul sexual neprotejat;
  • se administrează în doză unică sau în două doze (un comprimat sau două, administrate la interval de 12 ore), în funcție de producătorul farmaceutic;
  • costă între de 57 și 79 de lei;

Pilula pe bază de ulipristal acetat

  • se poate administra în decurs de cel mult 5 zile (120 de ore) de la contactul sexual neprotejat;
  • se administrează în doză unică (un comprimat);
  • are un preț aproximativ de 90-95 de lei.

Gradul de eficiență al celor două tipuri de pastile este similar. Unele cercetări au arătat că riscul de apariție a unei sarcini după administrarea pilulei de a doua zi este mai mare la femeile supraponderale și obeze – cu un indice de masă corporală (IMC) de 25 și peste. Cu toate acestea, Agenția Europeană a Medicamentului apreciază că datele nu sunt concludente și recomandă aceste contraceptive de urgență tuturor femeilor, indiferent de greutatea corporală.

Cum funcționează pastila de a doua zi

Ambele substanțe active împiedică sau întârzie ovulația, dar prin mecanisme diferite. Pastila de a doua zi cu levonorgestrel inhibă hormonul luteinizant LH, al cărui rol este de a stimula ovulația. Pastila de a doua zi cu ulipristal acetat inhibă acțiunea hormonului progesteron din organismul femeii și suprimă sau întârzie astfel ovulația. 

Este important de precizat că pastilele de urgență nu sunt eficiente în situația în care ovulația a avut loc deja. Acestea nu pot împiedica implantarea ovulului în uter și nici dezvoltarea unui embrion. Pastila de  doua zi nu are efect abortiv, ceea ce înseamnă că nu poate întrerupe o sarcină existentă. Pentru avortul medicamentos se prescriu alte medicamente. 

De asemenea, contraceptivele orale de urgență nu pot preveni o sarcină dacă ai un alt contact sexual neprotejat după administrarea lor. 

Ce riscuri are pastila de a doua zi

Pilula de a doua zi are câteva contraindicații și efecte adverse. Administrarea nu este recomandată dacă ai alergie la substanțele din compoziție. De asemenea, înainte de a lua pastila de a doua zi pe bază de ulipristal acetat, trebuie să te asiguri că nu ești însărcinată. Efectele acestei substanțe asupra unui făt în dezvoltare nu sunt cunoscute. Dacă alăptezi, ulipristalul nu este recomandat.

Unele medicamente sau substanțe pot reduce eficacitatea pilulei de a doua zi. Printre acestea se numără barbituricele, fenitoina, fosfenitoina, carbamazepina, rifampicina, rifabutina, dar și suplimentele care conțin sunătoare.

Efectele secundare ale pastilei de a doua zi durează de obicei doar câteva zile și pot include:

  • grețuri sau vărsături;
  • amețeli;
  • oboseală;
  • dureri de cap;
  • sensibilitate la nivelul sânilor;
  • sângerări între menstruații;
  • sângerări menstruale mai abundente;
  • dureri sau crampe localizate în abdomenul inferior. 

După administrarea pilulei de a doua zi, menstruația poate întârzia până la o săptămână. Dacă nu ai menstruație în decurs de trei-patru săptămâni de la administrare, este indicat să faci un test de sarcină.

Mergi la medic dacă ai sângerări sau spotting (picături de culoare maronie) care durează mai mult de o săptămână sau dacă dezvolți dureri abdominale severe în decurs de 3-5 săptămâni de la administrarea pilulei de a doua zi. Acestea pot indica o pierdere de sarcină sau o sarcină extrauterină (când ovulul fertilizat s-a implantat în afara uterului, de obicei într-o trompă uterină).

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Mituri despre fertilitate și concepție. Ce trebuie să știi înainte să începi să te îngrijorezi
Mituri despre fertilitate și concepție. Ce trebuie să știi înainte să începi să te îngrijorezi
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
PARTENERI