Durerea de sâni: când este normală și când trebuie să îngrijoreze

Publicat: 25 noiembrie 2023, 07:25

Majoritatea femeilor se confruntă ocazional cu dureri de sâni, iar multe dintre ele se tem că ar putea fi un semn de cancer mamar. De cele mai multe ori, cauzele nu sunt alarmante. Află ce probleme semnalează durerea de sâni și când e cazul să mergi la medic pentru o evaluare.

Mastodinia sau mastalgia, cum este denumită medical durerea de sâni, este de multe ori un motiv de îngrijorare pentru femei, pentru că se gândesc la cel mai grav scenariu: cancerul de sân. În România și în lume, el este cel mai frecvent tip cancer diagnosticat și prima cauză de deces prin cancer în populația feminină. 

Cancerul mamar este alarmant, dar durerea la nivelul sânilor nu este asociată  întotdeauna cu această maladie. De fapt, în cele mai multe cazuri, ele sunt rareori un semn de probleme serioase de sănătate, conform medicilor Johns Hopkins Medicine. Iată care sunt cele mai întâlnite cauze ale durerilor de sâni, cum se tratează fiecare și când e cazul să mergi la medic pentru investigații.

Fluctuațiile hormonale sunt cea mai frecventă cauză

Fluctuațiile nivelului de hormoni sunt cel mai comun motiv pentru durerea de sâni, spune dr. Pamela Wright, directorul medical al Suburban Hospital Breast Center, parte a Johns Hopkins Breast Health Services. Menstruația și sarcina produc fluctuații hormonale care determină umflarea sânilor, durere și sensibilitate.

Sânii devin sensibili cu 3-5 zile înainte de menstruație și ar trebui să dispară după ce aceasta începe. Acest lucru este cauzat de creșterea nivelului de estrogen și progesteron care se produce înainte de menstruație. „Este normal să ai o senzație de sensibilitate a sânilor care apare și dispare în jurul perioadei tale menstruale. Nu este nimic îngrijorător”, spune dr. Wright. 

Iată ce măsuri poți lua pentru a reduce intensitatea durerii la menstruație: 

  • Elimină cofeina. Cafeaua, băuturile de tip cola și ceaiurile care conțin cofeină pot fi un factor declanșator sau agravant al durerilor;
  • Consumă mai puține grăsimi. Unele studii sugerează că un consum crescut de grăsimi saturate poate contribui la sensibilitatea sânilor și poate agrava durerea de sâni în timpul menstruației;
  • Redu consumul de sare. În perioada menstruală, organismul reține mai multă apă în țesuturi, ca urmare a schimbărilor hormonale. Aportul crescut de sare poate agrava această retenție de apă, agravând umflarea sânilor și disconfortul;
  • Evită fumatul. Fumul de țigară produce inflamație în organism, iar aceasta poate intensifica senzația de durere;
  • Schimbă contraceptivele. Întreabă-ți medicul ginecolog dacă înlocuirea metodei de contracepție poate ajuta la atenuarea durerilor.

La femeile însărcinate, sânii sunt sensibili și dureroși chiar din primul trimestru, pe măsură ce producția de hormoni crește. Durerea de sâni este unul dintre primele semne ale sarcinii pentru multe femei.

Traumatismele

Ca orice altă parte a corpului tău, și sânii pot fi loviți sau traumatizați prin diverse accidente sau în timp ce faci sport. În momentul rănirii, poți simți o durere ascuțită, ca o senzație de înțepătură. Durerea de sâni poate persista timp de câteva zile și până la câteva săptămâni, în funcție de severitatea loviturii. Consultă medicul dacă durerea nu dispare sau dacă observi unul dintre aceste semne:

  • umflare severă a sânului;
  • apariția unui nodul în sân;
  • roșeață și senzație căldură (ceea ce ar putea indica o infecție);
  • o vânătaie pe sân care nu dispare.

Purtarea unui sutien nepotrivit

Sutienele care nu oferă susținere adecvată sunt adesea motivul din spatele durerilor de sâni. Fără o susținere corespunzătoare, ligamentele care leagă sânii de peretele toracic se întind prea mult și devin dureroase până la sfârșitul zilei. 

Purtarea sutienului potrivit este importantă mai ales în timpul exercițiilor fizice. Asigură-te că sutienul tău are mărimea corectă și oferă o susținere bună.

Problemele toracice

Senzația de durere percepută la nivelul sânilor poate ascunde uneori o problemă a peretelui toracic, potrivit dr. Pamela Wright. Acesta este o structură formată din mușchi, oase (coaste și stern) și țesut conjunctiv care înconjoară cavitatea toracică și protejează inima și plămânii. 

Cauzele comune ale durerii la nivelul peretelui toracic includ:

  • întinderile musculare; 
  • costocondrita, o inflamație a cartilajelor costale sau a oaselor peretelui toracic; 
  • traumatismele peretelui toracic (loviturile în zona pieptului);
  • fracturile la nivelul coastelor. 

Infecțiile sânilor

Ma ales femeile care alăptează, dar nu numai, sunt mai predispuse la o infecție a sânilor numită mastită. Atunci când un sân nu este golit complet, un canal de lapte se poate bloca și poate apărea o infecție la nivelul acestuia. Alte cauze ale mastitelor, inclusiv la femeile care nu alăptează, sunt fisurile sau leziunile mameloanelor care devin o poartă de intrare pentru bacterii. 

Infecțiile la nivelul sânilor pot să provoace febră și simptome într-un sân, care includ:

  • durere;
  • roșeață;
  • umflare a sânului.

Dacă suspectezi o infecție, mergi la medic pentru a primi un tratament adecvat și a preveni astfel abcesele la nivelul sânului. Abcesul este o acumulare de puroi care necesită drenaj chirurgical. Tratamentul mastitei include antibiotice și analgezice.

Durerea de sâni poate fi efectul secundar al unor medicamente

Unele medicamente pot avea ca efect secundar durerile la nivelul sânilor. Printre medicamentele care au acest efect cunoscut se numără: 

  • oximetolon, folosit pentru tratamentul unor forme de anemie;
  • clorpromazina, un antipsihotic utilizat în tratamentul schizofreniei, psihozelor, tulburării bipolare, ADHD-ului și a vomei;
  • diureticele, indicate în tratamentul bolilor renale, cardiace și hipertensiunii arteriale;
  • terapiile hormonale (pilule contraceptive, terapie de substituție hormonală sau tratamente pentru infertilitate);
  • digoxina, prescrisă pentru insuficiență cardiacă;
  • metildopa este un medicament antihipertensiv.

Chisturile mamare

Chisturile la sân sunt destul de comune, mai ales la femeile cu vârste între 30 și 50 de ani. „Aceste formațiuni pline cu lichid nu sunt periculoase și adesea nu necesită tratament, deoarece pot dispărea de la sine. Dar este important ca orice umflătură în sân să fie evaluată de un medic”, recomandă dr. Pamela Wright. 

Pentru a diagnostica un chist mamar, medicul poate recomanda o mamografie, ecografie sau aspirarea lichidului din interior. Chisturile care nu cauzează probleme pot să nu necesite tratament.

Durerea de sâni și cancerul mamar

Durerea la nivelul sânilor poate fi uneori un semn de cancer de sân. Este neobișnuit, dar nici complet exclus ca un cancer mamar să cauzeze durere, spune dr. Wright. 

O formă de cancer mamar numită cancer de sân inflamator provoacă adesea durere. Este un tip rar, ce reprezintă între 1% și 5% din totalul cazurilor de cancer de sân raportate, dar foarte agresiv. Simptomele cancerului de sân inflamator apar adesea brusc și progresează rapid. Sânul afectat devine dureros, roșu sau decolorat, umflat și greu, iar pielea poate să se îngroașe sau să formeze cute. 

Pentru celelalte forme de cancer mamar, durerea de sâni nu este un simptom tipic. Într-un studiu din 2019 la care au participat 953 de paciente, investigațiile imagistice au arătat că doar 0,6% dintre cele care au raportat dureri de sâni au avut suspiciune ridicată de cancer mamar. 

Când ar trebui să mergi la medic pentru durerea de sâni

Deși durerea de sâni este cauzată de probleme minore în cele mai multe cazuri, sunt situații în care ar trebui să consulți un specialist pentru investigații. Durerile persistente sau care se agravează în timp pot ascunde o afecțiune serioasă.

„Dacă ai o durere de sâni persistentă, ar trebui să faci o evaluare. Și oricine are un nodul – dureros sau nu- ar trebui să meargă la medicul lor pentru o examinare, ca să se asigure că nu sunt probleme”, recomandă dr. Pamela Wright. 

Mergi la medic pentru o evaluare dacă durerea:

  • te împiedică să desfășori activitățile obișnuite;
  • durează mai mult de două săptămâni;
  • este asociată cu apariția unui nodul;
  • se agravează în timp. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Soia poate reduce riscul de cancer de sân. Ce produse alimentare integrale poți include în dietă
Soia poate reduce riscul de cancer de sân. Ce produse alimentare integrale poți include în dietă
Legătura dintre consumul de alcool și cancer. Ce tipuri de cancer poate cauza
Legătura dintre consumul de alcool și cancer. Ce tipuri de cancer poate cauza
Metode de prevenție a cancerului de sân. Ce poți face pentru a reduce riscul acestei afecțiuni grave
Metode de prevenție a cancerului de sân. Ce poți face pentru a reduce riscul acestei afecțiuni grave
PARTENERI