Ce este adenomioza, boala care provoacă dureri menstruale

Publicat: 26 februarie 2024, 06:14

Deși foarte puțin cunoscută, adenomioza este o afecțiune foarte întâlnită. Ea afectează una din cinci femei de vârstă fertilă, provoacă mult disconfort și poate duce la infertilitate. Află ce manifestări are, cum se tratează și ce complicații poate produce adenomioza. 

Una dintre cauzele frecvente ale durerilor menstruale și sângerărilor abundente la menstruație este o afecțiune numită adenomioză. Ea este diagnosticată la numeroase femei de vârstă fertilă și apare mai ales în intervalul de vârstă 40-50 de ani. 

Sarcinile multiple și intervențiile chirurgicale uterine anterioare, cum ar fi cezariana, îndepărtarea fibroamelor uterine sau chiuretajele, sunt factori de risc pentru această afecțiune.

Ce este adenomioza 

Uterul este format din două straturi de țesut:

  • Endometrul, stratul intern al uterului, care se îngroașă lunar în timpul ciclului menstrual și se elimină în timpul menstruației. În cazul unei sarcini, embrionul se implantează și se dezvoltă în endometru;
  • Miometrul, stratul muscular al uterului, care este responsabil pentru contracțiile uterine în timpul nașterii și al contracțiilor din perioada menstruală. 

În adenomioză, țesutul endometrial invadează progresiv stratul muscular al uterului. La fel ca endometrul normal, țesutul care crește în miometru este influențat de schimbările hormonale lunare. Drept urmare, el va „sângera” în timpul menstruației. 

Uterul afectat de adenomioză se îngroașă și crește în dimensiuni. În unele cazuri, el devine de două sau chiar de trei ori mai mare decât un uter normal, conform centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

Cum se manifestă adenomioza

Simptomele adenomiozei sunt foarte asemănătoare celor provocare de o afecțiune mult mai cunoscută și mai studiată: endometrioza. În cazul acesteia, țesutul endometrial migrează în afara uterului: pe suprafața sa externă, pe ovare, trompe uterine, diafragmă, organe interne, plămâni și chiar la nivelul creierului, potrivit Societății de Endometrioză și infertilitate Est-Europeană.

Deși au simptome asemănătoare și sunt prezente simultan uneori, adenomioza și endometrioza sunt două afecțiuni distincte. 

Adenomioza se manifestă prin:

  • dureri pelvine și abdominale în timpul menstruației;
  • crampe menstruale dureroase;
  • dureri în timpul contactelor sexuale;
  • menstruații neregulate;
  • sângerare abundentă la menstruație sau în afara ei;
  • senzație de balonare și presiune abdominală;

Severitatea simptomelor diferă de la o femeie la alta. Până la o treime dintre ele au simptome ușoare sau sunt asimptomatice, în timp ce altele experimentează dureri severe și sângerări menstruale foarte abundente.

Care sunt cauzele adenomiozei

Motivul pentru care endometrul pătrunde și crește în peretele muscular al uterului nu este complet înțeles. Se crede că este vorba despre o combinație de factori hormonali, genetici și legați de inflamație sau de traume uterine. 

Adenomioza este asociată cu un nivel crescut de estrogen, iar el contribuie la creșterea și proliferarea excesivă a țesutului endometrial. Acest lucru poate explica de ce afecțiunea apare frecvent la vârsta fertilă și dispare de obicei după menopauză, când nivelul estrogenilor scade. Schimbările hormonale cum sunt cele care apar în timpul ciclului menstrual sau în timpul sarcinii pot juca un rol în apariția adenomiozei.

În unele cazuri, adenomioza este ereditară. Cercetătorii au identificat anumite gene care predispun la dezvoltarea ei. Cercetările continuă pentru a înțelege mai bine mecanismele exacte implicate în această afecțiune.

Cum se diagnostichează adenomioza

Diagnosticul acestei afecțiuni este un proces complex și implică adesea mai mulți pași. În trecut, țesutul uterin putea fi examinat microscopic doar după îndepărtarea chirurgicală a uterului (histerectomie). Astăzi, adenomioza poate fi depistată mai ușor datorită dezvoltării investigațiilor imagistice. 

Diagnosticul poate include:

  • Examinare pelvină, care permite medicului să observe dacă uterul este mărit, dacă are o consistență mai moale decât cea normală sau dacă este dureros la atingere;
  • Ecografie transvaginală, prin care se poate observa îngroșarea peretelui uterin;
  • RMN pelvin, care oferă imagini mai detaliate cu privire la dimensiunile uterului și la îngroșarea anumitor zone.

În unele cazuri, medicul poate decide efectuarea unei biopsii a țesutului endometrial pentru a exclude alte afecțiuni și a confirma diagnosticul de adenomioză. Biopsia presupune prelevarea de țesut și analizarea acestuia pentru a stabili prezenţa unei patologii și stadiul de evoluție.

Care este tratamentul adenomiozei

Pentru că hormonul estrogen este cel stimulează creșterea țesutului endometrial, simptomele adenomiozei dispar adesea după menopauză. Până atunci, sunt recomandate mai multe tipuri de tratamente pentru reducerea durerii, sângerărilor abundente și altor simptome:

  • Medicamente pentru durere. Durerile menstruale pot fi atenuate cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul și naproxenul. Administrarea lor se face cu una-două zile înaintea menstruației și pe toată durata acesteia;
  • Tratamente hormonale. Dacă durerile provocate de adenomioză sunt severe sau dacă se asociază cu endometrioza, se pot administra progesteron sau progestative sub formă de contraceptive orale, injecții contraceptive și dispozitive intrauterine hormonale (sterilet);
  • Medicamente non-hormonale. Medicamente precum acidul tranexamic pot reduce sângerările menstruale abundente cauzate de adenomioză;
  • Adenomiotomie. Țesutul endometrial din din mușchiul uterin poate fi excizat chirurgical printr-o intervenție chirurgicală numită adenomiotomie. Această procedură este similară miomectomiei, care îndepărtează fibroamele uterine;
  • Histerectomie. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea uterului poate fi necesară atunci când adenomioza afectează o suprafață uterină extinsă și provoacă simptome severe. 

Ce complicații poate cauza adenomioza

Dacă nu este tratată, această afecțiune poate duce la infertilitate sau la avort spontan. Este posibil ca embrionul să nu se poate implanta în mucoasa uterină. Dacă implantarea are loc, există riscul de naștere prematură. 

În multe cazuri, adenomioza are un impact puternic asupra calității vieții femeilor. Durerile și sângerările abundente pe care le experimentează adesea le afectează viața intimă, socială și profesională. Adenomioza are și un impact emoțional asupra femeilor. Ele pot experimenta stres, anxietate și depresie din cauza acestei afecțiuni. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce înseamnă uter retrovers. Cum influențează o sarcină
Ce înseamnă uter retrovers. Cum influențează o sarcină
Când sunt îngrijorătoare secrețiile vaginale. Semnele unei infecții care necesită tratament
Când sunt îngrijorătoare secrețiile vaginale. Semnele unei infecții care necesită tratament
Ce este candidoza vaginală. Care sunt simptomele și cum se tratează
Ce este candidoza vaginală. Care sunt simptomele și cum se tratează
PARTENERI