Simptomele de sarcină extrauterină. Atenție, complicațiile pot fi grave!

Publicat: 11 iunie 2023, 10:31

În stadiu incipient, o sarcină extrauterină are simptomele unei sarcini normale. Pe măsură ce se dezvoltă, apar complicații care necesită intervenție medicală de urgență. Iată care sunt simptomele de sarcină extrauterină și ce probleme poate cauza dacă nu este depistată la timp.

Una din 50 de sarcini evoluează ca o sarcină extrauterină. Ea este principala cauză a deceselor materne în primul trimestru de sarcină și este considerată o urgență medicală. 

Sarcina extrauterină poate afecta fertilitatea femeii dacă nu este depistată și tratată într-un timp cât mai scurt. De aceea, este foarte importantă identificarea cât mai rapidă a unei astfel de sarcini și intervenția promptă pentru a preveni complicațiile ce pun în pericol viața gravidei.

Ce este sarcina extrauterină

Sarcina ectopică, așa cum mai este numită sarcina extrauterină, apare atunci când ovulul fecundat se implantează în afara uterului. În peste 90% din cazuri, implantarea are loc în una dintre trompele uterine, potrivit medicilor Colegiului American de Obstetrică și Ginecologie (ACOG). 

Inițial, o sarcină extrauterină evoluează ca o sarcină normală. Pe măsură ce se dezvoltă, ea poate să producă ruptura trompei uterine și hemoragie masivă care pune viața în pericol. Sarcina ectopică distruge uneori trompa uterină în care s-a implantat, reducând astfel șansele unei viitoare concepții. O sarcină extrauterină crește riscul apariției unei noi sarcini de acest fel în viitor.

În situații mai rare, sarcina extrauterină se poate localiza și la nivelul unuia dintre ovare, colului uterin sau în cavitatea abdominală. Și în aceste situații, ea deteriorează țesuturile în care s-a implantat și poate cauza complicații grave. 

Indiferent de locul implantării, sarcina ectopică nu se poate dezvolta ca o sarcină obișnuită și nu poate fi menținută. 

Simptomele de sarcină extrauterină

În primele săptămâni de evoluție, o sarcină ectopică poate fi greu de diferențiat de una obișnuită. Inițial, simptomele de sarcină extrauterină nu sunt diferite de ale unei sarcini normale:

  • menstruație întârziată;
  • sâni măriți și dureroși;
  • greață și vărsături;
  • oboseală;
  • gust și miros modificate;
  • constipație.

Pe măsură ce sarcina se dezvoltă, pot apărea:

  • sângerări vaginale anormale;
  • durere în zona lombară;
  • durere moderată la nivelul abdomenului sau pelvisului;
  • crampe într-o parte sau alta a pelvisului.

Sângerările și durerea se instalează, de regulă, la 6-8 săptămâni de la absența menstruației. Durerea se intensifică uneori atunci când gravida se mișcă. În acest stadiu, embrionul devine crește suficient de mult pentru a leza țesuturile din jur. Orice sângerare vaginală anormală și orice durere pelvină survenite pe parcursul unei sarcini impun un control medical.

Dacă sarcina extrauterină nu se oprește în evoluție, ea va continua să lezeze țesuturile în care s-a implantat și va produce complicații mai serioase, mai ales dacă trompa uterină suferă o ruptură. Într-o astfel de situație, simptomele de sarcină extrauterină sunt:

  • durere bruscă și severă în abdomen sau la nivelul pelvisului;
  • durere a umerilor;
  • tensiune arterială scăzută;
  • slăbiciune, amețeală;
  • pierderea stării de conștiență.

Durerea care apare la nivelul umerilor este cauzată de hemoragia abdominală. Ea irită diafragma (o membrană musculoasă care separă cavitatea toracică de cea abdominală), iar iritația este resimțită sub formă de durere în umeri.

Cum se confirmă sarcina extrauterină

Diagnosticul unei sarcini extrauterine implică o evaluare clinică de către un specialist în obstetrică-ginecologie. Durerea bruscă și sângerările vaginale orientează medicul către diagnostic, dar confirmarea se face în urma unor analize și investigații. 

Metodele de diagnostic pot include:

  • Un examen fizic prin care se evaluează semnele și simptomele de sarcină extrauterină: durerea abdominală, tensiunea arterială, paloarea, etc.
  • O ecografie transvaginală și/sau abdominală pentru localizarea sarcinii. O sarcină este vizibilă în uter la 6 săptămâni de la ultima menstruație. Ecografia permite și identificarea hemoragiei interne cauzate de ruperea trompei uterine;
  • Analize de sânge pentru detectarea hormonului de sarcină beta hCG (gonadotropina corionică umană), efectuate la un interval de 48 de ore. El este secretat de placentă după ce embrionul se implantează în uter. Într-o sarcină normală, cantitatea de beta hCG se dublează la fiecare două zile. Un nivel scăzut sau un ritm de creștere mai mic identificat prin testare este sugestiv pentru o sarcină extrauterină. 
  • Dozarea progesteronului în sânge. Alături de beta hCG, acest hormon este un marker al sarcinii. Nivelul scăzut al progesteronului poate semnala o sarcină extrauterină.

Semnele care trebuie să te trimită urgent la medic

Indiferent de gravitate, simptomele de sarcină extrauterină trebuie să te trimită cât mai rapid la spital. Ruptura trompei uterine poate provoca o hemoragie internă care duce la deces în unele cazuri. Sunt considerate urgențe medicale următoarele simptome:

  • durere abdominală bruscă și severă;
  • senzație de amețeală sau slăbiciune;
  • stări de leșin;
  • probleme respiratorii.

O ruptură a sarcinii extrauterine impune tratament chirurgical de urgență. În funcție de situație, trompa uterină în care s-a implantat sarcina poate fi înlăturată parțial sau complet.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Care sunt primele simptome de sarcină înainte de întârzierea menstruației
Care sunt primele simptome de sarcină înainte de întârzierea menstruației
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
PARTENERI