Când dietele și exercițiile fizice nu mai sunt suficiente, operația de micșorare a stomacului poate fi soluția pentru a scăpa de kilogramele în exces. Pentru că este o intervenție majoră, nu oricine poate recurge la ea. Află ce beneficii, dar și ce riscuri are operația.
Cea mai populară intervenție bariatrică din lume la ora actuală, operația de micșorare a stomacului este o metodă eficientă de scădere în greutate. Totodată, ea poate trata bolile asociate obezității, cum sunt diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, și multe altele.
Operația de micșorare a stomacului este denumită medical gastrectomie longitudinală, dar a devenit mai cunoscută după denumirea sa în engleză – gastric sleeve. Deși s-a dovedit sigură și eficientă, ea este considerată o intervenție majoră și nu este potrivită pentru toată lumea.
Ce presupune operația de micșorare a stomacului
Gastric sleeve sau operația de micșorare a stomacului este o intervenție prin care se elimină aproximativ 80% din stomac, potrivit specialiștilor American Society for Metabolic and Bariatric Surgery. Porțiunea rămasă din stomac va avea dimensiunea și forma unei banane sau a unui tub, de unde și denumirea de „sleeve” – mânecă.
Operația se realizează laparoscopic, cu mai multe incizii mici în partea superioară a abdomenului. Digestia alimentelor nu este afectată în urma intervenției. Gastric sleeve ajută la scăderea în greutate prin două mecanisme:
- Limitează cantitatea de hrană și lichide ingerate. Astfel, senzația de sațietate se instalează mai rapid, ceea ce permite atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase, precum și controlul zahărului din sânge;
- Reduce producția hormonilor care stimulează apetitul. Prin această operație, se îndepărtează zona din stomac ce produce grelina, cunoscut ca „hormonul foamei”. În consecință, se reduce senzația de foame, ceea ce contribuie la controlul greutății.
Când se recomandă operația de micșorare a stomacului
De regulă, gastric sleeve este recomandată ca tratament al obezității severe, atunci când indicele de masă corporală (IMC) este de 40 și peste. Potrivit Johns Hopkins Medicine, și persoanele cu un IMC mai mic pot recurge la această intervenție dacă suferă de boli asociate excesului ponderal, precum:
- hipertensiune arterială;
- boli cardiace;
- apnee în somn;
- colesterol mărit;
- ficat gras non-alcoolic;
- diabet zaharat de tip 2.
Intervențiile bariatrice, în general, sunt recomandate numai atunci când încercările de a pierde în greutate prin dietă și exerciții nu au avut succes.
Ce riscuri are operația de micșorare a stomacului
Ca orice procedură chirurgicală, gastric sleeve implică anumite riscuri și complicații. Iată care sunt riscurile potențiale asociate acestei operații:
- Sângerarea, care poate apărea în timpul sau după intervenția chirurgicală;
- Infecțiile în zona inciziilor sau în jurul acestora;
- Stenoza gastrică, o îngustare a stomacului nou format cauzată de inflamația locală și de cicatrizarea excesivă a zonei în care a fost îndepărtat stomacul și. Ea provoacă dificultăți în înghițirea alimentelor, vărsături după masă sau disconfort abdominal;
- Lezarea accidentală în timpul operației a organelor din vecinătatea stomacului;
- Lezarea nervilor care controlează stomacul;
- Refluxul gastroesofagian, în care conținutul stomacului se întoarce către esofag;
- Scăderea excesivă și rapidă în greutate, care poate duce la carențe nutriționale, slăbire musculară, dereglări hormonale și multe alte probleme de sănătate;
- Complicații legate de anestezia generală, precum reacțiile alergice sau problemele respiratorii;
- Tulburări în absorbția nutrienților esențiali, cum ar fi vitaminele și mineralele.
Pregătirea pentru gastric sleeve
Pentru a stabili dacă operație este potrivită pentru tine, vei efectua o evaluare preoperatorie detaliată, care include consultația chirurgicală, consultații multidisciplinare (cardiologie, pneumologie și altele, după caz), analize de laborator, investigații imagistice, consultul preanestezic, dar și o evaluare psihologică preoperatorie.
Multe clinici pun la dispoziția pacienților sesiuni de informare cu privire la intervențiile bariatrice, pentru a se asigura că dețin toate informațiile înainte de a alege soluția optimă de tratament. Totodată, pacienții sunt ajutați astfel să se pregătească pentru intervenție și pentru viața de după operație.
Iată câteva reguli care asigură bunul mers al procedurii:
- Trebuie să oprești fumatul cu câteva luni înainte de operație;
- Chirurgul îți poate cere să pierzi puțin în greutate înainte de operație;
- În zilele premergătoare operației, trebuie să oprești administrarea de aspirină, ibuprofen și alte medicamente care subțiază sângele.
- Nu ar trebui să mănânci sau să bei nimic după miezul nopții, înaintea operației.
Ce se întâmplă după intervenție
Spitalizarea după operația de micșorare a stomacului este de scurtă durată. De obicei, pacienții sunt externați după 48 de ore dacă nu există complicații. În primele una-două săptămâni, trebuie să urmezi dietă lichidă, conform planului alimentar recomandat de echipa medicală.
Treptat, vei trece de la lichide la alimente pasate, apoi la alimente moi și, în cele din urmă, la alimentele solide, obișnuite. Pentru că volumul stomacului este mult mai mic, mesele trebuie să fie reduse cantitativ. Trecerea prea bruscă la alimente solide poate provoca dureri și vărsături. De aceea, este foarte important să urmezi planul alimentar indicat.
Monitorizarea postoperatorie este foarte importantă în chirurgia bariatrică, iar ea ar trebui realizată de o echipă multidisciplinară, formată din chirurg, nutriționist, dar și psiholog. Schimbarea obiceiurilor alimentare și menținerea unei greutăți sănătoase pot fi dificile, iar psihologul poate ajuta pacientul să facă față provocărilor cu care se confruntă și să mențină rezultatele operației pe termen lung.
Pentru că unul dintre riscurile intervenției este carența de vitamine și minerale, poate fi necesar să iei suplimente alimentare, cum ar fi vitamina B12 sau fier. După operația de micșorare a stomacului, se recomandă periodic analize de sânge pentru a identifica eventualele deficite nutriţionale și pentru a le corecta imediat.
După pierderea inițială în greutate, este posibil să recâștigi o parte din kilogramele pierdute. Stomacul se poate lărgi în timp, ceea ce îți va permite să mănânci mai mult. Pentru a evita acest lucru, urmează dieta recomandată de nutriționist și practică activități fizice în mod regulat.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.