Obiceiuri care pot îmbunătăți funcțiile cognitive. De ce să le incluzi în stilul tău de viață

Publicat: 19 august 2024, 07:23

Funcțiile cognitive au rolul de a te ajuta să interacționezi cu mediul înconjurător într-un mod eficient și corespunzător. Pentru a le putea dezvolta, poți alege să adopți unele schimbări în stilul de viață. Citește despre obiceiuri care pot îmbunătăți funcțiile cognitive.

Pentru a-ți asigura sănătatea creierului, este important să-i implici ambele emisfere în diverse activități, mai ales cele ale cerebelului. Poți face acest lucru doar dacă exersezi, explorezi și înveți informații. Dacă duci un stil de viață sedentar, în care privirea ecranului ocupă primul loc în activitățile zilnice, aceasta îți poate afecta mai multe aspecte.

Obiceiuri care pot îmbunătăți funcțiile cognitive

Funcțiile cognitive îndeplinesc roluri importante și pot fi îmbunătățite cu ajutorul unor modificări ale stilului de viață. Acestea pot fi ușor integrate în rutina zilnică și pot avea efecte benefice asupra sănătății generale a organismului.

Exercițiile mintale constante și adaptarea stilului de viață pot susține sănătatea creierului. Deși creierul desfășoară o serie de activități în fiecare zi, adăugarea altora mai specifice poate ajuta la stimularea activității și a conectivității neuronale.

De asemenea, poate fi util să elimini deprinderile care pot afecta memoria și funcțiile cognitive. Printre acestea pot fi incluse: stresul cronic, lipsa somnului, lipsa de socializare, sedentarismul și aportul foarte redus de apă.

Învățarea unui instrument muzical

Antrenamentul muzical poate îmbunătăți funcția și conectivitatea diferitelor regiuni ale creierului. În plus, poate avea efecte benefice asupra funcției cognitive. Practicarea unui instrument muzical poate mări volumul creierului și poate întări comunicarea dintre zonele sale.

Exersarea cântecelor la un instrument muzical poate schimba modul în care creierul interpretează și integrează o gamă largă de informații senzoriale, în special pentru persoanele care încep să învețe înainte de vârsta de șapte ani, conform Psychology Today.

Deschidere spre noi experiențe

Este important să te implici într-o activitate provocatoare, care oferă o stimulare din punctul de vedere mental și social. Când rămâi prea multă vreme în zona de confort, aceasta poate opri acumularea de noi abilități și deprinderi. Din acest motiv, poate fi benefic să rămâi deschis către noi activități.

Menținerea curiozității

Menținerea curiozității se regăsește printre aceste obiceiuri care pot îmbunătăți funcțiile cognitive. Participarea în copilăriei la practicarea artelor și a meșteșugurilor poate duce la inovare și creativitate și poate crește șansele de a începe o afacere ca adult.

Asigurarea unui somn odihnitor

Chiar dacă nu este un exercițiu activ, somnul ocupă un rol important pentru funcționarea întregului organism, mai ales a creierului. Majoritatea adulților au nevoie între 7 și 9 ore de somn în fiecare noapte pentru a se putea recupera, potrivit Medical News Today.

Activitate fizică regulată

Exercițiile fizice constante se numără printre aceste obiceiuri care pot îmbunătăți funcțiile cognitive. Activitatea fizică poate aduce efecte pozitive sănătății creierului și abilităților de cunoaștere.

Anumiți hormoni, care se secretă în cantități mai mari pe durata exercițiilor fizice, pot ajuta la îmbunătățirea memoriei. Nivelurile de hormoni din sânge produși în timpul activităților aerobice se pot asocia cu efecte pozitive asupra funcției de memorie. O moleculă specifică eliberată în timpul exercițiilor de rezistență poate proteja creierul împotriva degenerării.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Exerciții fizice pentru a ameliora inflamația. Cum pot ajuta la gestionarea simptomelor
Exerciții fizice pentru a ameliora inflamația. Cum pot ajuta la gestionarea simptomelor
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
PARTENERI