10 fructe bogate în fier. Efectele benefice pe care le pot oferi aceste alimente

Publicat: 8 ianuarie 2024, 07:37

Fructele pot fi surse importante de fier, un nutrient esențial pentru funcționarea organismului. Consumul lor regulat te poate ajuta să eviți deficiențele acestui mineral, care pot apărea în corp. Citește despre 10 fructe bogate în fier.

Fierul ajută la îndeplinerea a numeroase funcții, inclusiv transportul oxigenului în organism și producerea de energie. Acesta poate fi ușor asimilat din alimente vegetale, cum ar fi anumite fructe proaspete sau uscate.

10 fructe bogate în fier

Fierul reprezintă un mineral vital pentru corp, cu numeroase roluri majore în susținerea sănătății. Organismul uman utilizează fierul pentru a produce hemoglobina prezentă în globulele roșii ale sângelui. Hemoglobina este o proteină, cu rolul de a transporta oxigen de la plămâni către toate celulele.

Totodată, deficiența de fier poate cauza simptome cum ar fi oboseala cronică sau slăbiciunea. Cu timpul, aceasta poate provoca anemie.

Pepene

Pepenele poate fi folosit ca sursă alternativă de fier, fiind una dintre cele mai bune posibilități de a-ți hidrata organismul. Pepenele îți poate proteja încheieturile, poate avea proprietăți antioxidante și poate susține sănătatea ochilor.

Kiwi

Deoarece conține fier și vitamina C, kiwi-ul îți poate susține absorbția generală de fier în organism deoarece este unul dintre aceste 10 fructe bogate în fier. De asemenea, este bogat în vitamina E, o substanță nutritivă care poate ajuta la menținerea sistemului imunitar.

Guava

Guava este un fruct tropical bogat în: vitamina C, fier și acid folic (vitamina B9). Guava poate susține sistemul imunitar, poate preveni diabetul, poate sprijini sănătatea inimii și poate avea proprietăți anticancerigene. În plus, te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus.

Caise

Caisele oferă concentrații ridicate de fier non-hem. Acesta poate fi absorbit mult mai ușor dacă îl consumi alături de o sursă de vitamina C. Caisele pot sprijini sănătatea ochilor, te pot ajuta să te hidratezi și pot îmbunătăți sănătatea pielii, potrivit Health.

Prune uscate

Prunele uscate se regăsesc printre aceste 10 fructe bogate în fier. Acestea au un conținut nutritiv bogat în: calciu, proteine, potasiu, magneziu, cupru, mangan, fibre și alți carbohidrați, riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), vitamina B6, vitamina K, zaharuri adăugate, sodiu și grăsimi saturate. Prunele uscate pot susține sănătatea oaselor și pot avea proprietăți antiinflamatoare.

Căpșuni

Căpșunile reprezintă fructe de pădure, care pot asigura concentrații ridicate de fier. Acestea oferă: vitamina C, proteine, folat (vitamina B9), grăsimi, fibre și alți carbohidrați. Mai mult, pot susține imunitatea și pot reduce riscul de a dezvolta cancer.

Rodie

Rodia se numără printre aceste 10 fructe bogate în fier. Aceasta poate asigura proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Poate susține sănătatea inimii, poate îmbunătăți funcția cognitivă și poate ajuta la recuperarea în urma exercițiilor fizice intense.

Stafide

Stafidele conțin fier și pot fi adăugate într-o serie de rețete culinare, care pot fi ușor preparate acasă, conform Times of India. Acestea pot reduce șansele de a dezvolta boli cardiovasculare, pot susține sănătatea sistemului digestiv și pot oferi senzație de sațietate pe parcursul zilei.

Curmale

Curmalele sunt printre aceste 10 fructe bogate în fier și pot adăuga un gust dulce oricărui preparat în care le incluzi. Acestea oferă concentrații ridicate de antioxidanți, substanțe care pot diminua efectele stresului oxidativ în organism. Astfel, te pot proteja împotriva afecțiunilor cronice și pot încetini procesul de îmbătrânire.

Dude

Dudele sunt fructe de pădure, care conțin fier. Acestea pot fi consumate atât proaspete, cât și uscate. Pot îmbunătăți digestia, pot diminua riscul de a dezvolta cancer, pot îmbunătăți sistemul imunitar și pot susține sănătatea creierului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
PARTENERI