Nutrienți care încetinesc procesul de îmbătrânire. Ce efecte pot avea asupra organismului

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 26 februarie 2024, 06:50

Alimentația poate influența în mod semnificativ viteza cu care îmbătrânește corpul uman. Există substanțe cu ajutorul cărora poți combate o parte dintre efectele acestui proces. Citește despre nutrienți care încetinesc procesul de îmbătrânire.

Reclamă

Ce consumi zilnic poate avea un impact mare asupra aspectului fizic și a gradului de degradare a organismului. Urmarea unei diete cu un conținut bogat în antioxidanți poate ajuta la susținerea longevității.

Nutrienți care încetinesc procesul de îmbătrânire

Consumul de alimente nesănătoase poate provoca inflamație, ceea ce ar putea agrava procesul de îmbătrânire. Aceasta poate determina riduri și deteriorarea pielii din cauza substanțelor prezente în compoziția acestora.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimentele, care oferă concentrații ridicate de nutrienți esențiali, precum: antioxidanți, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale esențiale îi pot asigura un aspect mai tânăr pielii. Pielea reprezintă unul dintre principalii indicatori ai sănătății generale.

Colagen

Colagenul este considerat de mulți cea mai eficientă substanță împotriva procesului de îmbătrânire. Această proteină contribuie la menținerea sănătății pielii. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, organismul produce mai puțin, ceea ce cauzează riduri și lăsarea țesuturilor. Producerea de colagen începe să încetinească încă de la vârsta de 20 de ani, conform SciTechDaily. Îl poți obține din: supă de oase, carne de organe și pielea de pe carnea de pui.

Reclamă

Galatul de epigalocatechină

Ceaiul verde conține unul dintre aceste nutrienți care încetinesc procesul de îmbătrânire. Galatul de epigalocatechină reprezintă un compus polifenolic concentrat foarte popular și este prezent în ceaiul verde. Acest compus sprijină longevitatea și protejează organismul împotriva afecțiunilor asociate înaintării în vârstă.

Vitamina A

Vitamina A, denumită și retinol, se folosește ca ingredient major în multe suplimente și seruri anti-îmbătrânire. Tretinoina, care se derivă din vitamina A, poate stimula producția de colagen și poate atenua ridurile.

Tretinoina interferează cu enzimele care descompun colagenul din stratul dermic al pielii și sprijină producerea de colagen. O poți asimila din: morcovi, cartofi dulci, spanac, pepene verde, caise, ouă, unt sau somon.

Reclamă

De asemenea, poți identifica semnele deficienței de vitamina A pentru a ști când să mărești aportul zilnic. Printre acestea poți observa: piele uscată, ochi uscați, vindecare slabă a rănilor, acnee și erupții cutanate, infecții la nivelul gâtului și pieptului, infertilitate și orbire nocturnă.

Zinc

Zincul este un oligomineral esențial prezent în celulele roșii din sânge, fiind printre acești nutrienți care încetinesc procesul de îmbătrânire. Acesta îndeplinește multe funcții în organism, precum: sintetizarea proteinelor, reglarea sistemului imunitar și vindecarea rănilor.

Deficiențele de zinc ar putea accelera procesul de îmbătrânire, ceea ce poate diminua considerabil riscul de a dezvolta afecțiuni asociate vârstei. Acesta se poate obține din: leguminoase, legume, semințe, nuci, produse lactate, ouă, cereale integrale și ciocolată neagră.

Resveratrol

Resveratrolul este un polifenol cu proprietăți antioxidante, care susține longevitatea prin activarea anumitor enzime numite sirtuine. Resveratrolul se găsește în: arahide, fistic, struguri, vin roșu, afine, cacao și ciocolată neagră, potrivit Hindustan Times.

Curcumină

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, se acumulează celule senescente, care pot accelera îmbătrânirea și progresia afecțiunilor. Curcumina este un compus prezent în turmeric, cu proprietăți antioxidante puternice, care asigură protecție celulară și se regăsește printre acești nutrienți care încetinesc procesul de îmbătrânire.

Licopen

Licopenul reprezintă o componentă importantă a sângelui și țesutului uman. Acesta poate îndeplini un rol în protejarea pielii împotriva efectelor cauzate de razele solare atunci când îl consumi. Roșiile procesate au cele mai ridicate concentrații de licopen, fiind prezent și în: pepene verde, grepfrut roz și roșii proaspete.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Reclamă
PARTENERI
icon