Ne ajută multivitaminele să trăim mai mult? Care sunt concluziile unui amplu studiu

Publicat: 22 iulie 2024, 07:29

Să obții toate vitaminele și mineralele dintr-o singură pastilă luată în fiecare zi pare soluția ideală pentru menținerea sănătății. Acesta este motivul pentru care multivitaminele se bucură de popularitate. Suplimentele alimentare promit să ne prelungească viața, dar chiar ne ajută multivitaminele să trăim mai mult? Află ce spune o amplă cercetare publicată recent.

O pastilă care include toate vitaminele și mineralele de care organismul nostru are nevoie este o metodă mult mai ușoară de a ne menține sănătatea decât modificarea alimentației și stilului de viață. Piaţa globală a suplimentelor este estimată la zeci de miliarde de dolari anual, iar multivitaminele ocupă un loc important pe această piață.

Mulți oameni iau astfel de suplimente alimentare ca o măsură de siguranță pentru a compensa eventualele carențe nutriționale. Multivitaminele sunt percepute ca un mod simplu de prevenire a unor boli și de creștere a longevității. La popularitatea multivitaminelor contribuie și campaniile de publicitate ale producătorilor, care promit numeroase beneficii și atrag mulți consumatori.

Chiar ne ajută multivitaminele să trăim mai mult? 

Convingerea larg răspândită că multivitaminele ne îmbunătățesc sănătatea și longevitatea nu are susținere științifică, conform cercetătorilor de la National Cancer Institute, din SUA. Nu există dovezi că administrarea zilnică de multivitamine ne prelungește viața, potrivit studiului lor, publicat în revista JAMA Network Open

Multivitaminele zilnice s-ar putea să nu ofere consumatorilor nicio protecție reală împotriva afecțiunilor cronice precum bolile de inimă, cancerul și accidentul vascular cerebral. În cazul persoanelor sănătoase, aceste suplimente nu oferă niciun beneficiu, arată concluziile studiului. 

Studiul american este unul dintre cele mai ample și mai lungi care au urmărit beneficiile multivitaminelor. El a implicat aproape 400.000 de adulți din SUA fără antecedente de boli cronice care au fost chestionați cu privire la dieta și sănătatea lor. Perioada de urmărire a fost de peste 20 de ani, iar vârsta medie a participanților a fost de 61,5 ani. 

La finalul studiului, cercetătorii care au analizat dacă ne ajută multivitaminele să trăim mai mult, nu au observat nicio îmbunătățire a riscului de mortalitate. De fapt, participanții care au luat astfel de suplimente au avut un risc de mortalitate ușor crescut (4%), comparativ cu cei care nu luau multivitamine. 

Cu toate acestea, studiul este observațional. Aceasta înseamnă că, spre deosebire de un studiu controlat, nu demonstrează o relație directă de cauzalitate între două evenimente, în acest caz, administrarea de multivitamine și decesul. El poate doar să identifice o corelație între utilizarea multivitaminelor și ratele de mortalitate observate. Cu toate acestea, contribuie la înțelegerea asocierilor posibile dintre administrarea multivitaminelor și decese la o scară largă, în condiții reale.

Când sunt indicate multivitaminele

Pacienții incluși în studiul american nu aveau nicio afecțiune cronică. „De obicei, dacă ești o persoană sănătoasă și faci exerciții fizice, ai o alimentație obișnuită și mănânci fructe și legume, îți poți asigura un aport regulat de nutrienți”, a declarat pentru Healthline dr. Parul M. Goyal, profesor asociat de medicină și director al secției de geriatrie a Centrului Medical al Universității Vanderbilt. 

Totuși, anumite categorii de persoane pot beneficia probabil de pe urma unui supliment cu multivitamine, spune dr. Goyal, care nu a fost implicată în studiu. Aceste categorii includ:

  • femeile însărcinate și care alăptează;
  • persoanele care suferă de anemie;
  • persoanele cu diabet;
  • persoanele care urmează diete restrictive sau specifice, cum ar fi veganii și vegetarienii;
  • persoanele cu boli care afectează absorbția și utilizarea nutrienților, cum ar fi boala celiacă și boala Crohn;
  • persoanele cu deficiențe nutriționale confirmate prin analize de sânge.

În concluzie, multivitaminele nu oferă beneficii reale persoanelor fără probleme de sănătate, dar pot îmbunătăți sănătatea acestor grupuri de persoane. Pentru a ne asigura că suplimentele sunt necesare și administrate corect, este important să le luăm doar la recomandarea unui medic. Când te întrebi dacă ne ajută multivitaminele să trăim mai mult, poți cere sfatul medicului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Metode de prevenție a cancerului de sân. Ce poți face pentru a reduce riscul acestei afecțiuni grave
Metode de prevenție a cancerului de sân. Ce poți face pentru a reduce riscul acestei afecțiuni grave
Cum poți preveni infecțiile transmise de animalele de companie. Care sunt sfaturile medicilor veterinari pentru a evita aceste boli
Cum poți preveni infecțiile transmise de animalele de companie. Care sunt sfaturile medicilor veterinari pentru a evita aceste boli
Ce este ciuperca piciorului. Cauze, simptome și metode de prevenție
Ce este ciuperca piciorului. Cauze, simptome și metode de prevenție
PARTENERI